Kauno apskrities viešoji biblioteka nuo naujųjų metų lankytojus pasitiks kaip „Ąžuolyno biblioteka“ | Kas vyksta Kaune

Kauno apskrities viešoji biblioteka nuo naujųjų metų lankytojus pasitiks kaip „Ąžuolyno biblioteka“

Ąžuolyno biblioteka./Organizatorių nuotr.

Daugelį metų ant Parodos kalno, Mažajame ąžuolyne ir jo prieigose esanti Kauno apskrities viešoji biblioteka, į naujus metus žengia prisistatydama kaip Ąžuolyno biblioteka. Šiuo sprendimu siekiama suteikti bibliotekai šiuolaikišką, patrauklų veidą ir lankytojų lūpose skambėti trumpesniu, lengviau įsimenamu, atpažįstamu pavadinimu, praneša bibliotekos atstovai.

Įsikūrusi Ąžuolyno parke

„Virsmas iš Kauno apskrities viešosios bibliotekos į Ąžuolyno biblioteką mums tapo natūralaus augimo rezultatu. Kurdami modernizuotos bibliotekos viziją, ieškojome savo tapatumo, diskutavome su bendruomene ir komunikacijos profesionalais, kūrėme interjero dizaino koncepciją ir vertinome istorinę Ąžuolyno reikšmę. Taip gimė „Biblioteka parke – parkas bibliotekoje“. Atradome save kaip nuotykių ieškotojus ir jau visai netrukus pakviesime intelektualiems nuotykiams bei atradimams visus jus! Neabejoju, kad kiekvienas ras ką nors sau įdomaus ir prasmingo atokvėpiui ir įkvėpimui kuriamoje Ąžuolyno bibliotekoje.“ – pasakojo direktorė Edita Urbonavičienė.

Kauno apskrities viešoji biblioteka – Ąžuolyno biblioteka, įsikūrusi išskirtinėje vietoje – Kauno Ąžuolyno parke – didžiausiame ąžuolyne Europoje, esančiame miesto teritorijoje, paskelbtame respublikinės reikšmės kultūros paminklu bei įtrauktame į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą. Šios vietovės atpažįstamumas ir lokacijos unikalumas išskiria biblioteką Lietuvos kultūros lauke, atspindi išskirtinę geografinę vietą ir kuria simbolinę Ąžuolyno bibliotekos pavadinimo sąsają su ja.

„Prieš tapdami Ąžuolyno biblioteka, atlikome bibliotekos įvaizdžio ir žinomumo tyrimus, išsiaiškinome, kad daugelis Kauno gyventojų painioja mieste veikiančias viešąsias bibliotekas arba identifikuoja jas kaip vieną vienetą. Įprastai lankytojai mūsų biblioteką vadina „biblioteka ant kalno“, „biblioteka ąžuolyne“, „raudona biblioteka“, „viešąja“, bet ne tikruoju, ilguoju jos pavadinimu. Apklausėme kokį gi vardą bibliotekos bendruomenė jai suteiktų siekdama įsimenamumo, atpažįstamumo? Didžioji dauguma pasisakiusiųjų jį siejo su unikalia lokacija – Ąžuolynu, jo istorija, turtinga atokvėpį ir deguonį dovanojančia gamta bei paties ąžuolo, kaip išminties, gyvybės simboliu. Biblioteka yra istorijų saugotoja, naujų istorijų nešėja, deguonies smegenims erdvė, įkvėpėja patirti intelektualinius nuotykius ar erdvė atsikvėpti, tad Ąžuolyno bibliotekos vardas bene geriausiai atspindi, kas mes esame“ – kalbėjo bibliotekos vyr. viešųjų ryšių specialistė Vaida Gedzevičiūtė.

Ąžuolyno biblioteka./Organizatorių nuotr.

Keičiamas bibliotekos logotipas

Vardo pokyčius palydi ir naujas logotipo ženklas, kuriame užkoduota net keletas prasmių. Pagrindinis jo elementas – stilizuotas ąžuolas – ilgaamžiškumo, gyvybės, išminties simbolis, įamžinantis unikalią bibliotekos vietą Kauno ąžuolyne. Jis sudarytas iš vibruojančių linijų, lyg aliuzija į unikalų kiekvieno žmogaus ir medžio identitetą – piršto anspaudą bei rieves. Jame kaip ir medžio rievėse, visos patirtys palieka savo žymas. Banguojančios linijos taip pat atliepia augimą, dinamiką, pokyčius ir prisitaikymą, kuriuos kiekvienas patiria šiame greitai besikeičiančiame pasaulyje. Biblioteka yra atminties, žinių saugotoja ir nešėja, nuolatos auganti kartu su savo lankytoju ir dovanojanti skaitymo malonumą. O kartais ir vos viena perskaityta knyga gali apsukti žmogaus pasaulį 180 laipsnių kampu, savo poveikiu nuvilnydama lyg banga. Vienos knygos poveikis užfiksuotas ir ženkle, kuriame knyga yra tarsi medžio kamienas, bet kartu ir įkoptas kalnas – įveiktas iššūkis, ar pakopa tobulėjimo link.

„Tikime, kad atsinaujinusiame logotipo ženkle kiekvienas bibliotekos lankytojas ras ir savo prasmių, arba kurs jas, kaip ir biblioteką su mumis kartu,“ – sakė V. Gedzevičiūtė.

Modernizuota Ąžuolyno biblioteka (Radastų g. 2, Kaunas) duris atvers ir lankytojus atokvėpiui bei įkvėpimui pakvies jau nuo 2024 m. sausio 19 d.

Šiuo metu K. Donelaičio g. 8 veikianti biblioteka sausio 8–18 dienomis laikinai sustabdys darbą dėl kraustymosi ir pasirengimo modernizuotos bibliotekos atidarymui darbų. Knygų išdavimas ir kitos fizinės paslaugos nebus teikiamos, tačiau konsultuosime vartotojus virtualiai darbo dienomis 08.00–16.30 val.

Delspinigiai už pradelstą leidinių grąžinimo terminą sausio 8–18 d. nebus skaičiuojami, o norintys leidinius grąžinti, tą galės padaryti savitarnos įrenginiais, esančiais K. Donelaičio g. 8 (prie įėjimo į biblioteką) ir Radastų g. 2 (prie Knygomato). Dėkojame už supratingumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA