Kauno klinikose kepenų vėžio gydymas pasiekė branduolinį lygį | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikose kepenų vėžio gydymas pasiekė branduolinį lygį

Kauno klinikų nuotr.

Kauno klinikų Radiologijos klinikoje naujos gydymo galimybės pacientams, kuriems negalima atlikti sudėtingų kepenų naviko šalinimo operacijų. Čia pirmą kartą atlikta procedūra – kepenų naviko radioembolizacija.

Kaip nurodoma Kauno klinikų pranešime, šios operacijos metu į naviką arterijomis įnešamos radioaktyvios darinį naikinančios dalelės. Pasak prof. Donato Vajausko, Kauno klinikų Radiologijos klinikos Branduolinės medicinos skyriaus vadovo, šios medžiagos sunaikina naviką ir padeda valdyti onkologinę ligą.

„Šios procedūros gali būti atliekamos pacientams, sergantiems onkologinėmis kepenų ligomis, kuriems negalima atlikti operacijos dėl ligos išplitimo, gretutinių susirgimų ar fiziologinių ypatybių, – aiškina prof. D. Vajauskas. – Kiekvienas pacientas aptarimas daugiadalykėje komandoje, kur apsvarstomas individualus ir tinkamiausias gydymas.“

Prof. D. Vajauskas / Kauno klinikų nuotr.

Naujoji procedūra atliekama dviem etapais. Pirmojo etapo metu atliekama diagnostinė procedūra.

„Arterijomis nukeliaujama į smulkias kraujagysles, maitinančias kepenyse esantį naviką, – apie procedūros eigą pasakoja gydytojas radiologas Aurimas Mačionis, Radiologijos klinikos Minimaliai invazinių radiologinių procedūrų sektoriaus vadovas. – Suleidus minimalų kiekį radioaktyvių medžiagų, įvertiname, kurioje vietoje yra navikas, ar radioaktyvios dalelės nenunešamos, neplinta į kitus organus ir ar galime saugiai taikyti radioembolizaciją.“

Atliekant antrąjį procedūros etapą, suleidžiamos radioaktyvios medžiagos, naikinančios tiek kepenų navikus, tiek jų metastazes.

Radioembolizacijai naudojama aparatūra / Kauno klinikų nuotr.

„Procedūra atliekama minimaliai invazinės operacijos metu be atviro pjūvio, todėl pooperacinis laikotarpis dažnai būna lengvas – pacientai greitai gali iškeliauti į namus. Radioembolizacijos metu maksimaliai pažeidžiamas navikas, o kepenų funkcinis audinys pažeidžiamas minimaliai“, – pastebi A. Mačionis.

A. Mačionis / Kauno klinikų nuotr.

Gydytojas A. Mačionis priduria, kad šiandien yra ir daugiau naujų minimaliai invazinių gydymo metodų kepenų vėžio ir metastazių gydymui. Tai – lokalios destrukcinės operacijos, chemoembolizacija, radioemboliacija. Onkologinių ligų gydyme tai svarbus ir veiksmingas būdas, kartu su sisteminiu gydymu ir klasikine chirurgija leidžiantis kovoti su piktybinėmis ligomis.

„Daugiadalykės komandos, kurią sudaro gydytojai onkologai, gastroenterologai, chirurgai, radiologai, patologai, tikslas yra parinkti tinkamiausią gydymo būdą pacientui, sustabdyti ligą arba sumažinti jos plitimą“, – sako A. Mačionis.

Kepenų naviko radioembolizacijos procedūros komanda / Kauno klinikų nuotr.

Radioembolizacija – tai inovatyvi, efektyvi, precizinė kelių pakopų operacija, kurioje gydant kepenų vėžį ir jo metastazes dalyvauja intervenciniai radiologai ir branduolinės medicinos gydytojai radiologai.

Šis gydymas siekiant sustabdyti ar valdyti onkologinę ligą gali būti taikomas ir kartu su kitais gydymo metodais. Manoma, kad per metus šios operacijos Kauno klinikose gali būti atliekamos maždaug dešimčiai pacientų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA