Sumažėjus mirčių skaičiui, miesto biudžetas pasitaupė dotacijoms planuotų lėšų | Kas vyksta Kaune

Sumažėjus mirčių skaičiui, miesto biudžetas pasitaupė dotacijoms planuotų lėšų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Miesto taryba 2023-ųjų Kauno savivaldybės biudžeto pajamų planą patvirtino dar vasario pradžioje, tačiau iki dabar prireikė jau ne vienos jo korekcijos. Artimiausiame posėdyje, kuris įvyks lapkričio 21-ąją, numatoma patvirtinti plano pakeitimus, pagal kuriuos daliai darbų ar projektų numatyta asignavimus padidinti, o kai kam – ir sumažinti.

Pagal tarybos sprendimo projektą, kurį parengė savivaldybės administracijos Finansų ir ekonomikos skyriaus valstybės tarnautojai, siūloma 359,3 tūkst. eurų sumažinti dotacijos planą socialinėms išmokoms ir kompensacijoms skaičiuoti bei mokėti. Iš tos sumos 75,2 tūkst. eurų mažiau, nei metų pradžioje buvo planuota, prireiks skirti gyventojų paramai mirties atveju. Kadangi, anot savivaldybės tarnautojų, Kaune sumažėjo mirčių skaičius.

Registrų centro duomenimis, šių metų pradžioje Kaunas turėjo 319 790 gyventojų. Miesto civilinės metrikacijos skyrius praneša nuo sausio 1-osios iki rugsėjo 30-osios registravęs 2857-ių kauniečių mirtis. Per tą patį laiką Kauno gyventojų padaugėjo 1960-čia šiemet gimusių kūdikių. Mirčių skaičius viršija gimimus visose šalies didesnėse savivaldybėse, išskyrus Vilniaus. Sostinėje per 9 šių metų mėnesius gimė 6872 kūdikiai, mirė 4750 vilniečių.

Mažėja ir anksčiau socialinei paramai numatytos lėšos

Iš planuotos dotacijos 284,1 tūkst. eurų mažinama lėšų suma socialinei paramai mokiniams mokėti, nes dalis Kauno moksleivių, pasirodo, nesinaudoja valstybės garantuojama nemokamo maitinimo paslauga. Dotacijų plano koregavimas, vykdomas vadovaujantis Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2023 m. spalio 26 d. įsakymu bei kitais teisės aktais.

Moksleivių maitinimas / DELFI nuotr.

Taip pat koreguojant šiemetinį Kauno savivaldybės biudžetą, siūloma sumažinti 222,2 tūkst. eurų dotacijos planą akredituotai socialinei reabilitacijai neįgaliesiems bendruomenėje organizuoti. Tai atlikti privalu, laikantis Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2023 m. rugpjūčio bei spalio mėnesio įsakymų, numatančių, kaip paskirstyti savivaldybėms dotacijas anksčiau minėtoms reikmėms.

„Dotacija buvo skirta pagal akredituotose įstaigose deklaruotą vietų socialinei reabilitacijai teikti skaičių, tačiau reabilitacijoje dalyvavusių asmenų skaičius faktiškai yra mažesnis“, – taip teigiama miesto politikams parengtame Aiškinamajame rašte.

Keistoka situacija susidaro, – jeigu neįgalieji vengia naudotis miesto biudžeto lėšomis finansuojamomis reabilitacijos paslaugomis, tai kam tuomet „būtent dėl jų“ Nemuno ir Neries kraštovaizdžio teritorijoje savivaldybės užsakymu projektuojamas paplūdimys negalią turintiems kauniečiams? Ar daug šių žmonių paskui pajėgs šitą objektą pasiekti savo jėgomis? O gal tebesirinks arčiau gyvenamosios vietos esančius vandens telkinius, taip sakant, ir toliau „integruosis“ į bendruomenę ir nekeliaus trumpam pailsėti į neįgaliesiems dirbtinai kuriamą „plenerą“?

Deja, nors Kauno savivaldybė daug ką daro, taip sakant, dėl negalią turinčių asmenų, bet akivaizdu, kad kai kuriais atvejais tiesiog jų „korta“ pridengiami ne jiems naudingi tikslai ir projektai. O tuomet, kai reikia konkrečių rezultatų, kažkam iš politikų ar valdininkų pritrūksta ūpo, nors savivaldybei pakanka lėšų geriems darbams.

Štai, koreguojant dabar Kauno miesto savivaldybės biudžetą, numatoma sumažinti 109,4 tūkst. eurų dotacijos būsto pritaikymui neįgaliesiems finansuoti planą, vadovaujantis Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2023 m. spalio 9 d. įsakymu. Pasirodo, jog būstus neįgaliesiems Kaune pritaiko ir apmokėjimą iš skiriamos dotacijos lėšų gauna tik vienintelis rangovas, kuris nespėja už visus skirtus asignavimus atlikti darbų…

Neįgaliųjų parkavimo vietos Šilainiuose
Neįgaliųjų parkavimo vietos
/ R. Tenio nuotr.

Popamokinis vaikų ugdymas šiais laikais nėra pigus malonumas

Keičiamos ir 2023 metų pradžioje suplanuotos biudžeto pajamų sumos, kurias privalu Kauno savivaldybės įstaigoms surinkti už joms patikėtų patalpų ar kito turto nuomą arba už mokamas paslaugas.

Finansų ir ekonomikos skyriui surinkus visus duomenis bei įvertinus Kauno miesto savivaldybės biudžetinių įstaigų dešimties mėnesių įmokų už teikiamas paslaugas pajamų plano vykdymą ir biudžetinių įstaigų prašymus, siūloma pritarti tokiems pakeitimams: didžiausia (178,3 tūkst. eurų) suma siūloma padidinti įmokų surenkamų už patalpų nuomą planą. Iš jų 80 tūkst. eurų – Kauno sporto mokyklai „Startas“, planuojančiai tiek pinigų šių metų paskutinį ketvirtį gauti iš S. Dariaus ir S. Girėno stadione bei Kauno sporto halėje organizuojamų renginių.

Dar 28 tūkst. eurų turėtų biudžetą papildyti Kauno krepšinio mokykla „Žalgiris“, – suma paskaičiuota, įvertinus sudarytas sutartis dėl sporto salių nuomos, 73,3 tūkst. eurų – švietimo įstaigos, nes sudaryta daugiau nuomos sutarčių nei įprasta.

Tiesa, Kauno miesto muziejus prašo 3 tūkst. eurų sumažinti įmokų už patalpų nuomą pajamų planą, nes negali nuomoti patalpų dėl Rotušės pastato remonto darbų. Mažiau šiemet Kauno savivaldybei prireiks ir suplanuotų dotacijų vadovėliams įsigyti, – planas mažinamas 19,3 tūkst. eurų. Vadovėliai įsigyjami pagal atnaujintas bendrojo ugdymo programas, tik ES programos lėšos, skirtos švietimui, mokymui, jaunimo ir sporto sritims Europoje remti, nėra įskaitomos į savivaldybės biudžetą.

Irklavimo bazė Bangpūtys / Kauno savivaldybės nuotr.

Kai kam įmokų į biudžetą našta bus sunkesnė, kai kam – atvirkščiai

Savo ruožtu Kauno savivaldybė ketina 50,2 tūkst. eurų padidinti įmokų už teikiamas paslaugas planą, iš jų 15 tūkst. eurų – Kauno miesto socialinių paslaugų centrui, nes nuo šių metų rugsėjo 1 d. dėl padidėjusių socialinių paslaugų kainų surenkama daugiau įmokų. Dar 55,5 tūkst. eurų virš plano turėtų surinkti negalią turinčių asmenų centras „Korys“, kur padidėjo paslaugų gavėjų, besinaudojančių trumpalaikės socialinės globos paslauga, skaičius.

Kur kas mažesnėmis pinigų sumomis didinami pajamų planai įstaigoms, kurias lanko daugiausiai vaikai: 5 tūkst. eurų – Kauno moksleivių techninės kūrybos centrui ir 2,4 tūkst. eurų – Kauno sporto mokyklai „Bangpūtys“, nes didesnį pajamų surinkimą sąlygoja kas metai atnaujinamų sporto bazių patrauklumas.

Tačiau už teikiamas paslaugas pajamų planą dėl Rotušės pastato remonto 14 tūkst. eurų prašo sumažinti Kauno miesto muziejus ir 13,7 tūkst. eurų – švietimo įstaigos, iš jų 10,5 tūkst. eurų Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centras (dėl eksternų skaičiaus sumažėjimo).

Gerokai solidesne (707,4 tūkst. eurų) suma paprašyta sumažinti įmokų, už išlaikymą, pajamų planą, iš jų 672,4 tūkst. eurų – 56-ioms švietimo įstaigoms. Kadangi mažiau nei planuota įmokų surenkama dėl vaikų ligos, ugdytiniams taikomų socialinių lengvatų, vasaros atostogų. Dėl to, kad nuo šių metų trečio ketvirčio baseinas „Šilainiai“ neveikia, turi būti 35 tūkst. eurų sumažintas Kauno plaukimo mokyklai metų pradžioje „uždėtas“ įpareigojimas – pajamų planas.

Savivaldybės administracijos Finansų ir ekonomikos skyriaus specialistų paskaičiavimu, iš viso Kauno miesto savivaldybės 2023 metų biudžeto pajamos ir asignavimai didėja 9,94 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA