Sinoptikai skelbia, kokių orų galime tikėtis spalį | Kas vyksta Kaune

Sinoptikai skelbia, kokių orų galime tikėtis spalį

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) pasidalijo spalio mėnesio ilgalaike orų prognoze.

Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad spalis (standartinė klimato norma: SKN: 7,3 °C ir 68 mm) bus apie 1,0–1,5 °C šiltesnis, o mėnesio kritulių kiekis 15–20 % didesnis nei daugiametė norma.

Panašius skaičiavimų rezultatus pateikia ir kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis: spalio mėn., skaičiuojama, turėtų būti maždaug 1–2 laipsniais šiltesnis, o kritulių kiekis – iki 20–30 % didesnis nei norma.

Apibendrinus, dešimtasis metų mėnuo turėtų būti šiltesnis ir drėgnesnis už normą. Primename, jog pastarųjų keleto metų spaliai pasitaikė šilti (dalis – net labai šilti), o kritulių kiekis būdavo mažesnis arba artimas normai.

Šiemet pirmos septynios spalio dienos buvo šiltesnės už normą ir tik dabar (dėl šaltesnių naktų) vidutinė oro temperatūra yra žemesnė už daugiametį vidurkį. Taigi, spalio mėn. vidutinė oro temperatūra labai priklauso nuo to kiek šaltesnių naktų būna per mėnesį.

Penktadienio naktį lietaus tikimybė maža, dieną vakariniuose rajonuose vietomis truputį palis. Vėjas naktį vakarų, dieną pereinantis į pietvakarių, pietų, 8–13 m/s, naktį pajūryje gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra naktį 4–9, pajūryje 10–12 laipsnių šilumos, dieną 12–16 laipsnių.

Šeštadienį daug kur palis. Vėjas naktį pietų, pietvakarių, dieną pietvakarių, vakarų, 9–14 m/s, vietomis gūsiai 15–17 m/s. Temperatūra naktį 8–13 laipsnių šilumos, dieną 14–19, pietrytiniuose rajonuose vietomis 20–22 laipsniai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA