Saulės elektrinės įrengimas: ekspertas atsako, į ką svarbu investuoti, siekiant gauti didžiausią naudą | Kas vyksta Kaune

Saulės elektrinės įrengimas: ekspertas atsako, į ką svarbu investuoti, siekiant gauti didžiausią naudą

„Energia futura“ saulės elektrinė / Organizatorių nuotr.

Svarstantiems įsirengti saulės elektrinę įmonė „Energia futura“ siūlo išskirtinę galimybę gauti nemokamą ir neįpareigojančią konsultaciją visais rūpimais klausimais.

Kiekvieną rugsėjo ir spalio penktadienį kauniečiai kviečiami registruotis ir dalyvauti įmonės atvirų durų dienose, kur galės ne tik aptarti techninius saulės elektrinės įrengimo niuansus, paramos gavimo galimybes, bet ir aptarti rinkoje esančių kainų bei pasiūlymų skirtumus, specifiškumą.

Vis daugiau žmonių įsirengia saulės elektrines arba svarsto tai padaryti. Nors internete pasiūlymų ir informacijos apstu, visgi, kaip teigia įmonės „Energia futura“ vadovas Kęstutis Slavinskas, neretai susidūrus su informacijos bei rinkoje esančių pasiūlymų gausa, žmonėms kyla dar daugiau klausimų.

Siekdami sutaupyti, žmonės neretai gauna mažesnę investicinę grąžą, todėl svarbu lyginti ne tik kainas, bet ir pasiūlymų vertes. Anot eksperto, tai padaryti sunku, neturint reikiamų techninių žinių. Dėl šios priežasties, jums tinkamu metu, iki spalio pabaigos įmonė kviečia apsilankyti atvirų durų dienose ir gauti nemokamą individualią konsultaciją.

Nuo ko pradėti?

Svarstantiems apie saulės elektrinės įrengimą, K. Slavinskas pateikia pagrindinius žingsnius nuo kurių reikėtų pradėti.

„Pirmiausia, jūsų sprendimas skirsis priklausomai nuo to, kokiame objekte norite įsirengti saulės elektrinę. Pavyzdžiui, jeigu gyvenate name ir turite tinkama kryptimi nukreiptą stogo plotą, tuomet geriausia alternatyva yra saulės elektrinės įrengimas ant jūsų namo stogo.  Tokiu atveju  svarbu įvertinti, kiek elektros energijos suvartojate per mėnesį – didžiausią sutaupymą ir saulės elektrinės naudą gauna didesnį elektros suvartojimą turintys namų ūkiai. Jeigu gyvenate bute arba name, kurio stogo šlaitas nėra palankus, tačiau turite sodybą ar kitą nuo jo gyvenamojo būsto nutolusį objektą, pavyzdžiui, žemės plotą, jame taip pat galima įrengti antžeminę saulės elektrinę, o jos sugeneruotą energiją naudoti tiek pačioje sodyboje, tiek bute ar kitame nuosavybės teise priklausomame objekte“, – saulės elektrinių įsirengimo galimybes pristato ekspertas.

Kęstutis Slavinskas / Organizatorių nuotr.

Taip pat vienas svarbiausių žingsnių, planuojantiems įsirengti saulės elektrinę yra išsiaiškinti šiuos techninius rodiklius:  koks yra jūsų įvado atvado tipas – vienfazis ar trifazis ir kokia jo turima galia. Turint šią informaciją, specialistams bus aišku, ar reikės papildomų įvado tvarkymo darbų prieš įrengiant jūsų norimos galios elektrinę. Žinoma, jei elektrinė rengiama ant stogo, svarbus ir jo plotas.

Nauja parama saulės elektrinėms

Siekiant gauti paramą saulės elektrinei, bene svarbiausias žingsnis – prisijungimo sąlygos prie skirstomojo tinklo: „Jau žinodami, kokio galingumo saulės elektrinę planuojate įsirengti, dar iki paraiškos paramai užpildymo, verta sužinoti, kokios jūsų galimybės prisijungti prie ESO tinklo. Viena dažniausių klaidų pildant techninių sąlygų prašymą – per maža nurodyta galia. Įrengta elektrinė rangovo bus priduodama pagal įrengimo faktą. Ji gali būti mažesnė, bet ne didesnė negu nurodyta sąlygose.“

Jeigu prisijungimo sąlygos prie skirstomojo tinklo yra gaunamos, galiausiai būsimam saulės elektrinės savininkui svarbu jos įrengimo kaina. Kaip teigia K. Slavinskas, Lietuvoje vidutiniškai ji svyruoja nuo 700–1100 Eur už įrengtąjį kilovatą, priklausomai nuo saulės elektrinės galingumo ir komplektacijos.

„Šiuo metu parama siekia 323 Eur/kW ir gali padengti apie 30–35 proc. visos saulės elektrinės investicijos bei ženkliai sumažinti atsipirkimo laikotarpį. Artimiausiu metu planuojama parama saulės elektrinėms yra numatoma šių metų lapkričio mėnesį, todėl atlikus namų darbus galima sėkmingai jai pasiruošti. Tikrai galimybių daug, nes dauguma besikreipiančių gauna paramą įrengimui“, – teigia K. Slavinskas ir priduria, jog derėtų žinoti, kad parama yra išmokama tik po saulės elektrinės įrengimo.

„Energia futura“ saulės elektrinė / Organizatorių nuotr.

Dažniausia klaida – prastas inverteris

Anot K. Slavinsko, viena dažniausiai pasitaikančių klientų klaidų – didelės investicijos į galingus modulius ir nepakankamos į inverterius.

„Inverteris keičia elektrą iš nuolatinės į kintamą ir modulių generuojamą energiją paverčia ta, kurią naudojame namų ūkiuose. Priklausomai nuo to, kaip sėkmingai jis veikia, mes gauname energijos kiekį. Jei tai daro neefektyviai, turi daug nuostolių ar neveikia karštą vasaros dieną, saulės elektrinės darbas yra beprasmis, – pažymi ekspertas ir priduria, jog inverterio darbas gali būti prilyginamas širdies. – Gali turėti gerą kūną, bet jei širdis neveikia, jis bus bevertis. Taip ir su moduliais – jie gali būti geri, bet jei inverteris prastas, tai nieko nepakeis.“

Pasirinkimas rinkoje yra ganėtinai platus, todėl, kaip teigia K. Slavinskas, svarbu vertinti individualus atvejus ir parinkti geriausiai poreikius ir galimybes atitinkantį sprendimą.

„Jūs prarasite tiek pinigų, kiek dienų neveiks jūsų inverteris, todėl renkantis svarbu įvertinti patikimumo rodmenis, garantinio aptarnavimo sąlygas. Pastarosiomis rūpinasi rangovas, todėl reiktų pasidaryti namų darbus ir pasidomėti, kiek patirties jis turi bendraudamas su tiekėjais, gamintojais, ar su garantiniu aptarnavimu dirba atskiras žmogus. Ekonomiškai pasiteisinantis ir saugus sprendimas yra rinktis tą įmonę, kuri visas paslaugas siūlo iš vienų rankų: instaliavimo, inžinerinius darbus, pardavimus bei priežiūrą“, – pataria K. Slavinskas.

Jis pastebi, jog svarbu žvelgti ir į ateitį: „Net jei tam nematote poreikio dabar, siūlome apsvarstyti kelis žingsnius į priekį, kurie ateityje leistų sutaupyti. Pavyzdžiui, kylant audroms, esant atjungimams ar praradus elektros pasaugojimo galimybę ESO tinkle, hibridinis inverteris ir prie jo prijungta baterija suteikia galimybę turėti energijos savo poreikiams, todėl šiandien pirkti ne hibridinį inverterį be baterijos prijungimo galimybės tai tas pats, kas pirkti naują dyzelinu varomą automobilį.“

„Energia futura“ saulės elektrinė / Organizatorių nuotr.

Pasiruoškite konsultacijai

K. Slavinskas dalinasi, jog žmonėms kyla daugybė klausimų: ar jų esamas elektros įvadas yra pakankamas norimai saulės elektrinei; kada galima pradėti įrengimo darbus, jei norima gauti paramą; kokius žingsnius reikia atlikti ir pan. Į visus šiuos klausimus „Energia futura“ specialistai siūlo atsakyti atvirų durų dienose.

„Pirmiausia, svarbu suprasti, ar išvis yra teorinių galimybių įsirengti saulės elektrinę, o tuomet svarstyti apie paramą. Pasitaiko ir taip, kad ESO pateikia tokias sąlygas, kurių įgyvendinimui reikalinga rekonstrukcija, kainuojanti 10 ar 20 tūkst. eurų. Tokiu atveju, suprantama, jog ji neatsipirks arba atsipirks tik per labai ilgą laiką“, – galimybes pristato ekspertas.

Jei svarstote apie saulės elektrinės įrengimą, K. Slavinskas siūlo atvykti ir pamatyti savo akimis jau įrengtą saulės elektrinę „Energia futura“ biure, kuriame specialistai parodys, kaip atrodo skirtingi inverteriai, pristatys jų funkcionalumus, pademonstruos, kaip veikia hibridinė sistema su elektrą kaupiančia baterija net ir dingus elektrai: „Visai kaip į bandomąjį važiavimą automobiliu. Taip pat kartu galėsime atsakyti į jums kilusius klausimus tiek dėl techninių sprendimų, tiek ir rinkoje svyruojančių kainų įsirengiant saulės elektrines.“

Jo teigimu, visgi, konsultacija bus produktyvesnė, jeigu jai pasiruošite: „Jei norite išsamios konsultacijos, svarbu žinoti bent preliminarius stogo matmenis, taip pat žinoti savo prisijungimo prie ESO savitarnos kodus. Mes mielai parodysime, kaip užpildyti prisijungimo sąlygas, kokią galią nurodyti. Žinodami įvado galią bei energijos suvartojimą, galėsime apskaičiuoti ir preliminarų atsiperkamumą. Visa tai jums nieko nekainuos.“

„Energia futura“ saulės elektrinė / Organizatorių nuotr.

K. Slavinskas įsitikinęs, jog priimti sprendimą dėl saulės elektrinės įrengimo nesuprantant techninių niuansų ne tik sudėtinga, bet gali būti ir nuostolinga.

„Kaina nieko nereiškia, kai nėra suvokiama vertė, todėl mes siekiame padėti suprasti ir lengviau pasirinkti geriausiai tinkantį variantą. Klientai neretai mano, kad svarbiausia – geri moduliai ir visai nesvarbu, kas juos montuos. Visgi, net ir geriausią daiktą neprofesionaliai darbą atliekantis žmogus gali sugadinti – netinkamai transportuoti, suinstaliuoti, pažeisti, tam moduliui montuoti pasirinkti netinkamą konstrukciją. Bloga generacija gali būti viena iš mažiausių problemų, nes rizikuojate padidinti gaisro tikimybę, kurio nuostolių, dėl netinkamų įrengimų, nepadengs ir draudimas“, – perspėja K. Slavinskas.

Visiems, kurie svarsto įsirengti saulės elektrinę, tačiau turi daugybę neatsakytų klausimų dėl jos funkcionalumo, atsiperkamumo bei paramos galimybių, „Energia futura“ kviečia susitikti Biruliškių g. 8, Kaune kiekvieną penktadienį jums patogiu metu rugsėjo ir spalio mėnesiais. Kokybiškam ir sklandžiam susitikimui – būtina išankstinė registracija ČIA.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA