Šiuolaikinis vaikų darželis Kaune: kitoks požiūris į mažąją asmenybę | Kas vyksta Kaune

Šiuolaikinis vaikų darželis Kaune: kitoks požiūris į mažąją asmenybę

Myma privatus darželis / Organizatorių nuotr.

Šių dienų darželis – tai atskiras pasaulis vaikams, kuriame jie gyvena didžiąją aktyvios dienos dalį, todėl renkantis ugdymo įstaigą, labai svarbu atkreipti dėmesį į darželio veiklos savybės. Šiandien Kaune yra platus asortimentas dienos ar veiklos studijų, darželių, kurie paremti religijos pamatais ar orientuojasi į užsienio gerąsias praktikas… Tačiau svarbiausia viena – jog darželis prisiimtų atsakomybę už ugdymą ir kurtų tvirtą pagrindą besiformuojančiai asmenybei. Taigi, koks tas šiuolaikinis darželis Kaune?

Darželis – patirčių namai

Myma privačių darželių tinklas – tai ne tik ilgametę patirtį sukaupusi įstaiga, ugdanti vaikus nuo pat pirmųjų žingsnių, bet ir šiuo metu kelianti naujus iššūkius sau. Čia vaikų pirminis ankstyvasis ugdymas paremtas patirtimi – jie pasaulį „matuojasi“ drąsiai, tyrinėdami.

„Myma privataus darželio varomoji jėga: tinkamas požiūris į vaiką, į tą jauną asmenybę, kuri tokia trapi, nes dar kaip tas baltas popieriaus lapas sugeria visą aplinką, neturėdamas jautrių filtrų, padedančių atskirti juodą nuo balto. Tačiau šios asmenybės tuo pačiu ir tokios tvirtos, gebančios įsileisti naują žmogų į širdį, drąsiai patirti ir išgyventi viską, ką aplinka suteikia ir tai daryti plačiai atmerktomis akimis. Todėl labai svarbu teisingi vedliai šiame kelyje. Ugdymo specialistai turi gebėti ne diktuoti taisykles, tačiau padėti atrasti ir kuo daugiau patirti, kad tas sukauptas platus spektras naudingų patirčių padėtų augti“, – pažymi Myma privataus darželio padalinio vadovė Agnė Sobolė.

Formuoja savo identitetą

Atsakingai auginant mažąją asmenybę ankstyvame amžiuje (1-5 metukai), kurios imlumas bei pažinimo tempas toks didelis ir spartus, labai svarbu tinkamai įvertinti turimų įgūdžių ir žinių „bagažą“ dar iki praveriant darželio duris. Todėl Myma privatus vaikų darželis, pasak A. Sobolės, ugdymui taiko ir nuolat tobulina savo individualią ugdymo programą, kurioje visa geroji praktika perimta iš laiko patikrintų ir žinomų, pavyzdžiui, Montessori ar Valdorfo ugdymo metodikų.

Myma privatus darželis / Organizatorių nuotr.

„Viskas paremta personalizuotu vaiko pažinimu ir individualiai jam pritaikomu ugdymu, kuris atkeliauja per žaidimą, drąsų aplinkos ir asmenų (auklėtojų, draugų, mokytojų, psichologės) pažinimą, edukacijas, kuriose slypi visas pasaulio grožis ir disciplinų (muzika, menai, kalbos, tiksliųjų mokslų) pagrindai, per eksperimentus, kurie apgaubti magijos ir atveria paslaptis ar net fizikinius dėsnius“, – vardijo A. Sobolė.

Ji atkreipė dėmesį, kad Myma privačius darželius lankantiems vaikams taikoma skirtinga ugdymo programa ir mokymo metodai. „Ugdymas tampa įvairiapusišku ir aktualiu tik tada, kai jis yra lankstus ir prisitaikantis. O prisitaikyti reikia tiek prie individualaus vaikučio ar net gi jo nuotaikos tą dieną, tiek prie visuomenės diktuojamo tempo ar poreikių, tiek prie naujausių mokslinių tyrimų, kurie leidžia apjungti patirtį, naujas žinias į sinerginį kompleksą. Myma tiki kiekviename vaike slypinčiomis intelekto perspektyvomis, kurioms tereikia padėti atsiverti“, – teigė A. Sobolė.

Darželis peržengia įprastas grupės ribas

Myma privatus vaikų darželis pirmasis Kaune įkūrė ir spalvingai išnaudoja kupolą, kuriame telpa visos gamtos stichijos. Idėja, darželyje įrengti kupolą ir patyriminę erdvę aplink jį, anot A. Sobolės, gimė įvertinus, jog pasaulio parodymas išvykstamųjų ekskursijų metu vaikams kartais sukelia daugiau iššūkių, nesaugumo jausmo ir užkerta kelią drąsiam tyrinėjimui.

Myma privačiame darželyje įrengtas kupolas / Organizatorių nuotr.

„Gamtos kupolas suteikia galimybę bet kokiu oru mėgautis žaidimais, edukacijomis ar renginiais tarsi atviroje erdvėje, kur dangaus horizontas taip arti. Čia atiduodama duoklė gamtai ir vaikams, tampa ranka pasiekiamos gamtos paslaptys bei teikiami malonumai“, – pasakojo A. Sobolė.

Ji atskleidė paslaptį, kad kupolo prieigose stūkso smėlio kopos, vaikų pėdutėms iššūkį kelia basų kojų takas, kuris nuveda ten, kur pažinimui kviečia vabalų viešbutukai, paukščių inkiliukai ar edukacinis avilys. Kupole kasmet minimos ir įvairios šventės.

„Kupole įkurtas vaikiškas amfiteatras slepia patį tikriausią vaikų juoką įsimintinų švenčių, tokių kaip Velykos, Kalėdos, Joninės ar Vaikų gynimo diena, minėjimuose. Darželyje net ir tokios jaunos asmenybės jau patiria bei išgyvena ir Lietuvai simbolines datas, kaip Vasario 16-oji, Kovo 11-oji, Liepos 6-oji… “, – džiaugėsi A. Sobolė.

Myma privatus darželis / Organizatorių nuotr.

Vaikų poreikiai – didysis variklis

Pasak darželio padalinio vadovės, vaikų gebėjimas į viską žvelgti atviromis akimis ir nuoširdžiai išskirti, kas patinka, o kas ne, kas jiems priimtina ir patraukliausia, yra indikatorius, padedantis išsigryninti tikruosius šių mažųjų asmenybių poreikius. „Tada belieka tik pasinaudoti šiuo galingu varikliu, kuris suteikia galią augti tinkama ir naudingiausia linkme mūsų ateities vaikams.“

Jaučiant poreikį augti dar sparčiau ir ženkliau, visai netrukus Myma privatus vaikų darželis pristatys savo tęsinį – padalinį „Vaikystės akademija“.

„Vaikystės akademijos“ perspektyvose numatytas dar įvairiapusiškesnis mažųjų asmenybių ugdymas ir ilgesnis ugdymo laikotarpis, kuris leis mažylius palydėti iki pat mokyklos. Į akademiją vaikus pakviesime sugrįžti ir mokyklos atostogų metu, tik kiek kitu, stovyklų ar užsiėmimų formatu“, – apie naują padalinį pasakojo A. Sobolė.

Myma privatūs vaikų darželiai įsikūrę: Bivylių gatvėje (Myma privatus vaikų darželis su kupolu), Tolminkiemio g., Minties Rato g. ir Tvirtovės alėjoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA