Vyriausybė – už naują draudimą rūkantiems | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė – už naują draudimą rūkantiems

ELTA 2023/04/12 13:42
Asociatyvi / DELFI / D. Pipo nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teiktam Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siekiama uždrausti kaitinamojo tabako gaminius su pridėtiniais skoniais ir kvapais bei įpareigoti gamintojus ant gaminių pateikti įspėjimus apie galimą žalą sveikatai. Įstatymo pakeitimo projektas toliau teikiamas Seimui.

Atsižvelgiant į Europos Komisijos deleguotosios direktyvos nuostatas, siekiama panaikinti tam tikras galiojančias išimtis kaitinamojo tabako gaminiams. Norima, kad į rinką nebebūtų tiekiami kaitinamojo tabako gaminiai su pridėtiniu kvapu ar skoniu.

Taip pat siekiama panaikinti išimtį kaitinamojo tabako gaminiams ir taikyti įpareigojimus ženklinimui: pateikti informacinį pranešimą ir įspėjimus apie galimą žalą sveikatai.

Kaip teigiama įstatymo projekto pažymoje, Eurobarometro tyrimo „Europos gyventojų požiūris į tabaką ir elektronines cigaretes“ duomenimis, Lietuvoje labiau nei vidutiniškai ES paplitęs kaitinamojo tabako gaminių vartojimas: kaitinamo tabako gaminius bent kartą gyvenime bandė 10 proc. apklaustųjų; vyrų ir moterų, atitinkamai, 16 ir 6 proc. (ES ir JK vidurkis – 6 proc., vyrų ir moterų, atitinkamai 8 ir 5 proc.).

„Kaitinamojo tabako gaminių vartojimas labiau būdingas jaunesnio amžiaus respondentams: 15–24 m. amžiaus grupėje Lietuvoje jis siekia 25 proc. (ES ir JK vidurkis – 11 proc.), 25–39 m. amžiaus grupėje Lietuvoje jis siekia 25 proc. (ES ir JK vidurkis – 10 proc.), 40–54 m. amžiaus grupėje – atitinkamai, 4 proc. ir 6 proc. bei 55+ m. amžiaus grupėje – atitinkamai, 1 proc. ir 3 proc.“, – rašoma projekto pažymoje.

Pagal šiuo metu galiojančias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo nuostatas, nėra draudžiama tiekti į rinką pridėtinio kvapo ar skonio kaitinamojo tabako gaminių. Toks draudimas galioja tik cigaretėms ir suktinių tabakui.

Siekiant spręsti kaitinamo tabako gaminių vartojimo augimo problemą, praėjusiais metais priimta Europos Komisijos deleguotoji direktyva, kuria dėl tam tikrų išimčių panaikinimo kaitinamojo tabako gaminiams iš dalies buvo pakeista Europos Parlamento ir Tarybos direktyva.

Kaip pažymima įstatymo pakeitimo projekto pažymoje, valstybės narės yra įpareigotos ne vėliau kaip iki 2023 m. liepos 23 d. priimti ir paskelbti įstatymus ir kitus teisės aktus, būtinus, kad būtų laikomasi Europos Komisijos deleguotosios direktyvos nuostatų.

Todėl šis įstatymo projektas turės būti priimtas ir paskelbtas iki 2023 m. liepos 23 d., o įsigalioti ir būti taikomas nuo 2023 m. spalio 23 d.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA