„Rašymo ir aiškioms aritmetinėms klaidoms” ištaisyti prireikė teismo ir UAB „Kauno vandenys” steigėjos sprendimų | Kas vyksta Kaune

„Rašymo ir aiškioms aritmetinėms klaidoms” ištaisyti prireikė teismo ir UAB „Kauno vandenys” steigėjos sprendimų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pagal pernai liepos 26-ąją dieną civilinėje byloje priimtą Kauno apygardos teismo sprendimą, daugiau nei po metų (2022-ųjų spalio 13 -ąją) valstybės įmonei Turto bankui perduoti valdyti patikėjimo teise du gyvenamieji namai Kleboniškyje (Kleboniškio g. 1 G ir Kleboniškio g. 1 E). Po ilgokai trukusio bylinėjimosi Turto bankui galop pavyko įrodyti, kad šie Kleboniškio vandenvietės teritorijoje esantys namai yra ne savivaldybės ar jos įsteigtos vandens tiekimo įmonės, bet valstybės nuosavybė.

Iki šių metų spalio abu tuos namus, kuriuose nuo pat tarpukario gyveno „vandentiekio” darbuotojai, dirbantys Kleboniškyje valdė vandenvietę eksploatuojanti Kauno miesto savivaldybės bendrovė „Kauno vandenys”. Kaip šį trečiadienį portalą „Kas vyksta Kaune” informavo įmonės generalinis direktorius Ramūnas Šulskus, kelios šeimos čia tebegyvena ir iki šiol mokėjo bendrovei būsto nuomos bei kitus mokesčius.

Pasinaudoti prieš dešimtmečius Lietuvos gyventojams suteikta galimybe privatizuoti būstus, gyventojai negalėjo, kadangi namai – vandenvietės teritorijoje. Tiesa, „Kauno vandenų” vadovas dar patikslino, jog jie stovi „ne toje, griežtojoje, zonoje”.

Galima tik spėlioti, kokio intereso vedama bendrovės steigėja Kauno miesto savivaldybė stengėsi išsaugoti Kleboniškyje, gražioje miškingoje vietovėje stovintį seną nekilnojamąjį turtą nuo privatizavimo, galima nujausti ir tolesnį „scenarijų”. Juolab, kad dar tais laikais, kai Kauno meru nebuvo Visvaldas Matijošaitis, į privačias rankas sėkmingai „perduota” Kleboniškio gyvenvietėje buvusi vandens tiekimo įmonės poilsinė. Vėliau privatizuota – ir kita įmonės darbuotojų poilsiavietė, jau ne Kaune, bet pajūryje, Šventojoje.

Gal dabar tikėtasi rasti išeitį, kaip „greituoju būdu” dar pamažinti Kleboniškyje kokią apsauginę vandenvietės zoną, kad ir išskiriant namų sklypus? O paskui gal „netyčia” atsirastų mero aplinką dominanti perspektyva (sklypas) naujoms statyboms, panaudojant senų namų pamatus? Tačiau apie tai oficialiai neužsimenama jokiuose savivaldybės skelbiamuose dokumentuose.

Aiškinamajame rašte, kuris šiuo metu paskelbtas, kalbama tik apie projektus dviejų savivaldybės tarybos sprendimų. Jų prireikė iš „Kauno vandenų” bendrovės balanso „iššokus” minėtam nekilnojamajam turtui – apie 3-4-ą praėjusio amžiaus dešimtmetį pastatytiems namams vandenvietėje. Įmonės vadovo R. Šulskaus teigimu, kažkada ir Žaliakalnyje, vandentiekio stoties pastate, buvo įrengti butai darbuotojams. Dabar tai – administracinės „Kauno vandenų” bendrovės patalpos.

Beje, pati bendrovė „kreipėsi į Kauno apygardos teismą dėl rašymo apsirikimų ir aiškių aritmetinių klaidų priimtame sprendime, tame tarpe, ir keičiant Kauno miesto tarybos 1995 m. birželio 1 d. sprendime Nr. 29 nurodytą bendrovės akcijų skaičių, ištaisymo. (…) Teismas gali savo iniciatyva ar dalyvaujančių byloje asmenų pareiškimu, ištaisyti sprendime rašymo apsirikimus ar aiškias aritmetines klaidas, kurių ištaisymas nekeičia sprendimo esmės.

Ištaisymų klausimas išsprendžiamas rašytinio proceso tvarka. Kauno apygardos teismas, atsižvelgdamas į UAB „Kauno vandenys” pareiškimus, 2022 m. rugsėjo 20 d. ir 2022 m. spalio 28 d. nutartimis ištaisė Kauno apygardos teismo 2021 m. liepos 26 d. sprendime buvusius rašymo apsirikimus ir aritmetines klaidas”, – paaiškinta tarybos nariams adresuotame rašte, lydinčiame vieną iš dviejų naujų sprendimų projektą.

UAB „Kauno vandenys” iniciatyva, projektą rengė Kauno miesto savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė Ingrida Serapinienė ir vyresnysis patarėjas Pranas Rakauskas.

Nurodyta, jog 5 068 eurais mažėja UAB „Kauno vandenys” įstatinis kapitalas ir 175 vnt. akcijų skaičius. Šiuo metu bendrovės įstatinis kapitalas – 111 mln. 759 tūkst. 333,28 eurų, padalytas į 3 859 093 paprastąsias vardines akcijas, kurių nominali vertė – 28,96 euro.

Priėmus Tarybos sprendimo projektą „Dėl uždarosios akcinės bendrovės „Kauno vandenys” įstatinio kapitalo mažinimo” ir Savivaldybės administracijos direktoriui sprendimą sumažinti bendrovės įstatinį kapitalą anuliuojant akcijas, Kauno miesto savivaldybė valdys 3 858 918 paprastųjų vardinių 28,96 euro nominalios vertės akcijų.

Kitu miesto tarybos sprendimu, Savivaldybė įsigys lygiai tiek, kiek anuliuota,- 175 vnt. akcijų ir toliau valdys ankstesnį jų kiekį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA