Didėja kapų tvarkymo paslaugų kainos: žmonės sumoka ir iki 350 eurų | Kas vyksta Kaune

Didėja kapų tvarkymo paslaugų kainos: žmonės sumoka ir iki 350 eurų

delfi.lt / Raminta Rakauskė 2022/11/01 10:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Didėjusi infliacija neaplenkė ir su kapų priežiūra susijusių paslaugų įkainių kilimo, brangsta ir paminklai bei antkapiai, sako tokiu verslu užsiimančių įmonių atstovai. Teigiama, kad pastaruoju metu gyventojai, kalbant apie paminklų užsakymus, tapo taupesni, o užsakymų ateičiai – mažai: „Jaučiasi sąstingis, nes žmonės labai taupo ir žiūri, kas bus po Naujųjų“.

Populiarėja kapų tvarkymo paslauga

Kapų priežiūra ir antkapių bei paminklų gamyba užsiimančios įmonės „Tyli kalva“ projektuotoja Danutė Vickevičienė pasakojo, kad nors pastaruoju metu kainos kilo, jų įmonė stebinti kapų priežiūros ir tvarkymo paslaugų populiarėjimą.

„Būna, kapų priežiūrą užsako ir senyvo amžiaus žmonės, nes sveikata nebeleidžia patiems tvarkyti kapų. Žinoma, senyvo amžiaus žmonės neturi tiek pinigų, kad galėtų sau leisti metinę priežiūrą, daugiau tai – vienkartiniai sutvarkymai.

Taip pat tokią paslaugą užsako jaunimas, kurie yra užsienyje, emigrantai. Jie užsako ir metines paslaugas“, – apibendrino ji ir skaičiavo, kad maždaug pusę jų klientų sudaro asmenys, gyvenantys užsienyje.

Ji vardijo, kad už vienkartinį kapo sutvarkymą yra prašoma nuo 40 Eur, o galutinė kaina priklauso nuo situacijos.

„Jei žmogus dar nori pasodintų gėlių, žvakių uždegimo, kaina didėja. Metinė priežiūra, 8 kartų per metus tvarkymas, kainuoja apie 250 Eur. Jei su daugiau gėlių ir žvakių, iki 350 Eur“, – sakė ji.

Atstovė neslepia, kad kapų priežiūros kainas kelti teko. Tam įtakos turėjo brangę degalai.

„Tai nebuvo drastiškas kainų pakėlimas, bet jos didėjo apie 10-15 proc.“, – teigė ji.

Tiesa, klientai, kaip aiškino, neturi didelių pageidavimų dėl kapų sutvarkymo ir dažniausiai prašo, kad būtų papuošta tvarkingai, neperkrautai. Taip pat pageidauja kuo lengvesnės priežiūros vėliau.

Panašiai „Delfi“ kalbėjo ir įmonės „Eram service“, kuri užsiima kapų priežiūra, savininkė Rūta Matulienė. Ji aiškino, kad lietuviams kapai yra ramybės ir pabuvimo su artimu vieta, todėl šiandien kapai puošiami santūriai.

Nepaisant didėjusios infliacijos, kaip teigė, klientų, užsisakančių kapų tvarkymo paslaugas, daugėja ir jų įmonėje.

„Didėja paslaugos poreikis. <...> Maždaug ketvirtadalis klientų – emigrantai, likę – vietiniai. Užsakinėja ir vyresnio amžiaus žmonės, nes patys nebepajėgia tvarkyti kapų. Taip pat paslaugą užsisako toliau nuo kapų gyvenantys žmonės“, – sakė ji.

Verslininkė pasakojo, kad įmonei taip pat teko kelti kainas, kurios didėjo 10-13 proc., o tam įtakos, kaip ir kitiems, turėjo kilusi degalų kaina.

Įmonėje vienkartinis kapų tvarkymas kainuoja 46 Eur, visam sezonui – 240 Eur.

„Gėlės ir žvakės skaičiuojamos atskirai“, – patikslino jj.

Paminklų užsakymų į priekį praktiškai nėra

Kalbėdama apie antkapių bei paminklų gamybą „Tyli kalva“ projektuotoja D. Vickevičienė teigė, kad šiuo metu anksčiau buvę populiarūs 3D antkapiai šiandien nėra dažnas pasirinkimas.

„Jie rinkoje „neprigijo“. Tai yra ryškios spalvos, gal ir kokybės klausimas, nes žmonės pažiūrėjo, kaip jie laikosi. Daugiau žmonės dabar kapavietes dengia granitu, kadangi tai palengvina priežiūrą, kad į kapus nereikėtų vykti ravėti kas mėnesį, o užtenka tik nušluoti.

Paminklai mažėja, žmonės juos stato mažesnius. Kai kainos pakilusios, mažesnis paminklas – pigesnis, bet ir bendrai žmonės linksta į minimalizmą“, – sakė ji.

Paminklo kaina šiandien siekia nuo 200 Eur, o vidutinė kaina, kaip skaičiavo, galėtų būti maždaug apie 700-800 Eur.

Kalbant apie antkapius, kai kapai dengiami akmens plokštėmis, kainos didėja ir yra maždaug nuo 3,5 iki 7-8 tūkst. Eur.

„Pats akmuo pabrango beveik 20-30 proc., kadangi rinkoje nebeliko rusiško, ukrainietiško akmens, dabar dirbama su skandinavais, italais, Afrikos šalimis. Galima sakyti, kad brango ir pats akmuo, ir jo atvežimas“, – teigė D. Vickevičienė.

Galiausiai, kaip apibendrino, tai, kad gyventojai išties yra linkę išleisti mažiau, labiausiai pasijuto atėjus rudeniui.

„Iki tol mes to nejautėme <...>, bet rugsėjį pajautėme, kad žmonės labai atsargiai renkasi, skaičiuoja, žiūrisi.

Lyginant su pernai metais, spalio mėnesį turėjome daug klientų, kurie užsakinėjo kitiems metams, šiais metais žmonių praktiškai nėra.

Paminklų pardavimuose jaučiasi sąstingis, nes žmonės labai taupo ir žiūri, kas bus po Naujųjų“, – apibendrino ji.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA