Vienintelė Baltijos šalyse šaldytuvų gamintoja atsidūrė ant bedugnės krašto | Kas vyksta Kaune

Vienintelė Baltijos šalyse šaldytuvų gamintoja atsidūrė ant bedugnės krašto

BNS 2022/09/08 19:13
Lrytas.lt / T. Bauro nuotr.

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį iškėlė restruktūrizavimo bylą milijoninių skolų slegiamai Rusijos grupės „Polair“ netiesiogiai valdomai vienintelei Baltijos šalyse šaldytuvų gamybos bendrovei „Snaigė“.

Teismas nustatė, kad egzistuoja visos sąlygos restruktūrizavimo bylai iškelti ir nėra sąlygų, draudžiančių tą padaryti, pranešė teismas.

Pasak jo, įmonės liepą pateiktame pareiškime nurodyta, kad ji patiria laikinų finansinių sunkumų, sąlygotų pandemijos ir karo Ukrainoje padarinių, jos veikla 2021 metais buvo nuostolinga.

Teismas nustatė, kad bendrovės įsipareigojimai neviršija jos turto, tačiau ji patiria finansinių sunkumų vykdant įsipareigojimus kreditoriams. Be to, ji yra gyvybinga, veikianti, joje dirba 397 darbuotojai, įmonė neturi įsiskolinimų nei jiems, nei valstybės biudžetui, vykdo sutartis, investavo ir ketina investuoti į naują įrangą.

„Restruktūrizavimo plano projekte numatytos bendrovės veiklos perspektyvos ir atliktini veiksmai leidžia daryti išvadą, kad bendrovė turi realių galimybių sėkmingai pasiekti restruktūrizavimu keliamus tikslus – atkurti mokumą ir vykdyti įprastą ūkinę komercinę veiklą, išvengiant bankroto proceso“, – rašoma pranešime.

Teismas nustatė keturių mėnesių terminą parengti ir pateikti jam „Snaigės“ restruktūrizavimo planą.

Akcininkų patvirtintas planas numato, kad įmonė gamins daugiau profesionalios ir medicininės šaldymo bei išskirtinės įrangos, atsisakys dalies turto. Jį numatoma pradėti vykdyti 2023 metų pradžioje ir užbaigti per ketverius metus.

Restruktūrizacijos laikotarpiu kreditoriams planuojama grąžinti 9,2 mln. eurų. Gegužės 18 dieną visi bendrovės įsipareigojimai siekė 20,8 mln. eurų.

Bendrovės vadovas Mindaugas Sologubas BNS yra sakęs, kad „Snaigės“ restruktūrizavimo planą numatyta įgyvendinti be išorinio finansavimo. Jis taip pat tikisi, kad prasidėjus restruktūrizavimui atsiras galimybė skolintis ir bankai į tai žiūrės palankiau, tačiau kol kas įmonė gyvena iš vidinių resursų.

Pernai „Snaigės“ pajamos augo 14,4 proc. iki 32,9 mln. eurų, įmonė patyrė 2 mln. eurų nuostolių.

Pagrindinė „Snaigės“ akcijų valdytoja yra Kipre registruota bendrovė „Sekenora Holdings“, kurią netiesiogiai kontroliuoja Rusijos „Polair“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA