Elektrinių autobusų mieste dar nebus, bet „Parkavimas Kaune“ galės įsigyti 7 naujus elektromobilius | Kas vyksta Kaune

Elektrinių autobusų mieste dar nebus, bet „Parkavimas Kaune“ galės įsigyti 7 naujus elektromobilius vieno automobilio kaina gali prasidėti nuo 31 tūkst. eurų

V. Pilkausko nuotr.

Kandidatas į Kauno miesto savivaldybės mero postą – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Aurelijus Veryga, praėjusią savaitę pristatydamas rinkiminę programą, minėjo siekį viešąjį miesto transportą keleiviams paversti nemokamu. Anot kandidato, juos vežtų ne įprastiniai, bet elektra varomi autobusai.

Apie nemokamą miesto transportą ir elektrobusus, jau ne vienerius metus kalba ir Kauno miesto tarybos opozicija. Tuo tarpu pozicija šiuo klausimu garsiai savo nuomonės nereiškia arba randa svarių argumentų, kodėl „ne“. Nors jau seniai tokia tvarka veikia keliose mažesnėse Lietuvos savivaldybėse, tačiau kauniečiai, kurie nesinaudoja asmeniniu ar tarnybiniu transportu, perspektyvų važinėti po miestą nemokamai, kol kas neturės.

Gavo leidimą pirkti brangesnius elektromobilius

Kauno tarybos globojama savivaldybės biudžetinė įstaiga „Parkavimas Kaune“, iš kauniečių renkanti pinigus už statomus automobilius kempinguose, prieplaukose ir apmokestintuose Kauno miesto parkinguose, nauju politikų palaiminimu, galės įsigyti 7 naujus tarnybinius lengvuosius automobilius (elektromobilius). Tokiam pirkiniui Kauno savivaldybės taryba pritarė paskutinio šios vasaros posėdžio metu.

Pasak Savivaldybės administracijos Transporto ir eismo organizavimo skyriaus, „Parkavimas Kaune“ šiuo metu naudoja 8 tarnybinius automobilius iš kurių: 4 – varomi benzinu, 2– varomi benzinu ir dujomis ir 2– varomi dyzeliu.

Elektromobilių įkrovimo stotelė / R.Tenio nuotr.

Įstaiga, atsižvelgusi į planuojamo pirkimo objekto specifiką bei apimtį atliko rinkos tyrimus. Paaiškėjus, kad elektromobiliai atsieis nepigiai, automobilių parko plėtrai buvo reikalingas politikų leidimas. Politikai jį suteikė, todėl dabar, pirkti galima daugiau nei 26 065 eurus (be pridėtinės vertės mokesčio, toliau PVM) kainuojantį automobilį.

Įvertinus PVM, jo kaina galės siekti daugiau nei 31538 Eur. Leidimai išduoti septyniems tarnybiniams elektromobiliams, jiems numatytos ir išlaikymo lėšos. Palyginimui, vienas pigiausių elektromobilių rinkoje „VW Up“ su pridėtinės vertės mokesčiu kainuoja kiek daugiau nei 23 tūkst. eurų, tačiau parkingo prižiūrėtojai, turintys valdžios palaiminimą, galės pirkti ir kur kas brangesnius modelius.

Kiek uždirba „Parkavimas Kaune“ darbuotojai?

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad šiemet politikai pritarė „Parkavimas Kaune“ plėtros galimybėms, tad kai kur padidėjo tiek apmokestintų parkavimo vietų skaičius, tiek mokesčiai. Pagal viešai skelbiamą šios įstaigos ataskaitą, 2021-aisiais jos darbuotojai vietinę rinkliavą rinko 6215-oje stovėjimo vietų mieste ir 9-iose ilgalaikio stovėjimo aikštelėse (3479 vietos).

Prieš tai minėta Kauno savivaldybės biudžetinė įstaiga, per praėjusius metus iš kauniečių bei miesto svečių surinko 5,6 mln. eurų rinkliavos. Kokia konkrečiai pinigų suma pasiekė Kauno miesto biudžetą, ataskaitoje neviešinama.

Aikštelių ir kempingo administratorių atlyginimas 2021-aisiais buvo 23 108 euro. Kontrolės skyriaus vadovo – 23051 Eur. Didžiausias bazinis atlyginimas (38525 Eur) buvo skirtas vienam iš direktoriaus pavaduotojų, kitas pernai gavo kiek mažiau, – 28992 Eur. Direktorius uždirbo 36208 Eur. Kiekvienam iš šių paminėtų pareigybių biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“ darbuotojų pernai išmokėta po 2301 ar 1503 eurus premijų, išskyrus vadovą, – jis premijuotas 2039 Eur.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA