Kaune pasiektas Lietuvos rekordas: surinkta didžiausia žaislų mozaika | Kas vyksta Kaune

Kaune pasiektas Lietuvos rekordas: surinkta didžiausia žaislų mozaika

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Kauno centrinio pašto rūmuose fiksuotas Lietuvos rekordas – „Didžiausia žaislų mozaika“. Dėlionę sudaro 70 tūkst. detalių, ji sveria 130 kg. Mozaikos aukštis – 2,4 m, plotis – 3,45 m. Rekordo autorius – architektūrinio ir kultūrinio paveldo puoselėtojas Rokas Mikšiūnas.

Mozaika-užuolaida atkartoja Kauno centrinio pašto rūmų operacijų salės grindų tautinės juostos motyvą. Dėlionę per 5 dienas sudėjo 15 savanorių. Darbus jie vykdė 2021 m. gruodžio 18-19 d. bei 2022 m. sausio 6-8 d.

Pasak R. Mikšiūno, mozaikos idėja jam kilo liepos mėnesį, kai projektas „Modernizmas ateičiai“ pasiūlė įgyvendinti meno instaliacijos iš „Lego“ kaladėlių projektą tarptautinėje parodoje „MoFu 360/365“, kuri šiuo metu eksponuojama Kauno centriniame pašte. Laimėjęs paraišką jis turėjo išvykti kurti į Tel Avivą, tačiau pandemija ir karinė situacija sutrukdė. Tuomet nuspręsta iš „Lego“ kaladėlių sukurti įspūdingą mozaiką Kaune.

Autorius pirmiausiai sukūrė tautinės juostos raštą „Exel“ lentelėje, o po to sumodeliavo jos fragmentą su „Lego“ programa „Studio 2.0“. Galiausiai kaladėles su pagalbininkais surinko rankomis.

„Įdomu, kad didžiausia žaislų mozaika – Lietuvoje dar nesiektas rekordas. Noriu, kad žmonės pastebėtų Kauno centrinio pašto grindų rašto grožį, atkreiptų dėmesį į turtingą Kauno tarpukario paveldą. Tikiu, kad mozaika pritrauks daugiau žmonių į paštą ir parodą „MoFu 360/365“, – sakė R. Mikšiūnas.

Tai ne pirmas vaikino rekordas, 2015 m. pagal jo idėją buvo sukurtas ilgiausias lankstinių junginys – 20,3 m ilgio – vaizduojantis DNR (deoksiribonukleorūgšties) grandinę.

Pasak vienos mozaikos dėliojimo savanorės, svetingumo gidės „Kaunas 2022“ projekte Ramunės Vlasenkienės, ši patirtis buvo ypatinga. Moteris mozaikos dėliojime talkino vieną dieną.

„Mozaikos sumanymas įdomus, labai šiuolaikiškas, jis apjungia kelias kartas: tautinis raštas jungia vyresnes kartas, o kaladėlės – jaunesnes. Ši mozaika visus priartina prie tautinių raštų. Beje, ir pati turiu tokiu pačiu baltai juodu raštu pasisiuvusi apsiaustą iš močiutės austo audinio. Kartais dėviu ir didžiuojuosi tuo“, – kalbėjo prie mozaikos kūrimo prisidėjusi gidė R. Vlasenkienė.

Iki balandžio mėn. mozaiką ir parodą galima apžiūrėti Kauno centriniame pašte. Kur mozaika keliaus toliau?

„Manau, atsižvelgdami į tvarumo aspektą, rasime, kaip kaladėles įveiklinti. Galbūt jos vėliau teiks džiaugsmą vaikams, o gal konstruosime kitą meno projektą“, – sakė parodos „MoFu 360/365“ kuratorė Viltė Migonytė-Petrulienė.

Lietuvos rekordų agentūra „Factum“ rekordą patvirtins per savaitę ir paskelbs savo interneto puslapyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA