Kaunas planuoja branginti būrelius: siūlo naują kainodarą | Kas vyksta Kaune

Kaunas planuoja branginti būrelius: siūlo naują kainodarą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Popamokinių veiklų ir užsiėmimų įkainiai Kauno mieste paskutinį kartą peržiūrėti bemaž prieš dešimtmetį, kuomet šalyje dar buvo atsiskaitoma litais. Kaip nurodo Kauno savivaldybė, per tą laiką kilo pedagogų bei kitų darbuotojų atlyginimai, brango įstaigų išlaikymo kaštai. Artimiausiame tarybos posėdyje numatyta svarstyti klausimą dėl įkainių padidinimo bei suvienodinimo – surinktas lėšas miestas investuotų į tolesnį neformaliojo ugdymo kokybės ir infrastruktūros gerinimą.

Tėvai padengia mažesnę dalį kaštų

Muzikos, šokio, dailės užsiėmimai, kitos edukacinės veiklos ir įvairūs sporto būreliai miesto įstaigose kauniečiams šiuo metu atsieina nuo 4 iki 20 eurų per mėnesį, o tris ir daugiau vaikų auginančių šeimų atžaloms visos paslaugos – pilnai kompensuojamos.

Savivaldybė skaičiuoja, kad bendras vieno vaiko išlaikymas neformaliojo ugdymo įstaigoje ar sporto mokykloje gali kainuoti nuo 44 iki 211 eurų per mėnesį, o vidurkis siekia apie 120 eurų. Didžiausi kaštai – individualioms pamokoms (dainavimas ir pan.) bei žiemos sporto šakoms. Miestas kasmet vien išlaikymui skiria beveik 17 mln. eurų, neskaitant investicijų į infrastruktūros tobulinimą.

Taigi, kaip teigiama pranešime, tėvų prisidėjimas čia gana simboliškas ir siekia nežymią dalį savikainos. Šias sumas sudaro patalpų išlaikymas, sporto bazių eksploatacijos kaštai, pedagogų bei trenerių atlyginimai, inventoriaus atnaujinimas ir visos infrastruktūros tobulinimas.

Užsiėmimai brangtų iki 20 eurų

Visų neformaliojo švietimo ir sporto mokyklų vadovai, anot savivaldybės, pritarė sprendimui nuo kitų metų pradžios startuoti su pokyčiais. Išanalizavus dabartinę situaciją, siūloma menų ir kitų švietimo būrelių įkainius kilstelėti iki 10–20 eurų. Kauno miesto sporto mokykloms būtų taikomas fiksuotas mėnesinis mokestis – 20 eurų per mėnesį, jį numatoma didinti palaipsniui: pirmuoju etapu, nuo kitų metų sausio 1 d. – iki 15 eurų, o nuo 2022-ųjų rugsėjo – iki 20 eurų.

Išimtį numatoma daryti Kauno sporto mokyklos „Gaja“ auklėtiniams. Čia mėnesiniai sporto būrelių įkainiai po Naujųjų pasiektų 10 eurų, o nuo kito rugsėjo – 15 eurų, mat šios mokyklos modernizavimo projekto įgyvendinimas dar laukia ateityje. Po atnaujinimo „Gajos“ auklėtiniams taikomi įkainiai būtų suvienodinti su kitų sporto mokyklų.

Didesnį pokytį pajustų kauniečiai, lankantys suaugusiųjų programas meno mokyklose ar centruose. Kauno A. Martinaičio dailės mokykloje, naujojoje M. Petrausko scenos menų mokyklose bei Tautinės kultūros centre numatyti įkainiai siektų 25 eurus per mėnesį.

„Palyginome Kauno ir kitų didžiųjų šalies miestų neformalaus ugdymo bei privačių tiekėjų kainynus ir matome išties ryškų atotrūkį, nors dažnu atveju turime geresnę infrastruktūrą, vykdome tarpdisciplinines programas, samdome ir į ugdymo procesą įtraukiame įvairių sričių profesionalus. Todėl būrelių įkainių perskaičiavimas yra būtinas, bet jis nebus drastiškas. Kokybiškas vaiko ugdymas tėveliams ir toliau kainuos mažiau nei vienas šeimos apsilankymas kino teatre“, – palyginimą pranešime pateikia Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis.

Lengvatos nepasiturinčioms šeimoms

Šeimos, auginančios tris ir daugiau vaikų, atitinkamai patiria didesnes išlaidas. Atsižvelgiant į tai, kiekvieno vaiko būreliui numatyta 50 proc. kompensacija nuo nustatyto įkainio. Tuo metu finansinių sunkumų patiriančios ar socialiai jautresnėms grupėms priskiriamos šeimos ir toliau savo atžalas į neformaliojo ugdymo veiklas leis nemokamai nepriklausomai nuo auginamų vaikų skaičiaus.

Taip pat siūloma koreguoti būrelių ar sporto užsiėmimų sąlygas, kuomet neformaliojo ugdymo organizatoriai paslaugas teikia ne pilna apimtimi. Ši problema išryškėjo pandemijos metu, kai dėl karantino apribojimų dalis veiklų sustojo ar persikėlė į nuotolį. Tokiu atveju mokestis už neformalųjį vaikų ugdymą proporcingai mažėtų, atsižvelgiant į realiai veikloms skiriamų valandų apimtis.

Pasak Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Eglės Andriuškienės, paskutinį kartą sporto būrelių įkainiai Kaune peržiūrėti 2011 metais, o menų ir kitų edukacinių veiklų – 2012-aisiais, todėl esą natūralu, kad jie nebeatspindi šių dienų poreikių.

Sprendimo projektai dėl neformaliojo ugdymo bei sporto užsiėmimų įkainių pakeitimo bus svarstomi rugsėjo 14 d. numatytame Kauno tarybos posėdyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA