Internetas ūžia: prie mikrofono VDU „Rasos“ gimnazijos abiturientų šventėje stojo Celofanas | Kas vyksta Kaune

Internetas ūžia: prie mikrofono VDU „Rasos“ gimnazijos abiturientų šventėje stojo Celofanas papildyta

VDU „Rasos“ gimnazijos nuotr.

Ketvirtadienį į Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) „Rasos“ gimnazijos brandos atestatų įteikimo šventę susirinkę XXVI laidos abiturientai išgirdo išties įkvepiančios personos kalbą. Tribūna buvo užleista vienam „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ organizatorių, dezinformacijos skleidėju laikomam kauniečiui Antanui Kandrotui, žinomam Celofano pravarde. Garsūs politikai ir visuomenininkai tokį oratoriaus pasirinkimą sukritikavo, tačiau mokyklos vadovas teisinasi, kad A. Kandrotas šventėje žodį tarė neplanuotai, o politikavimo kalboje nebuvo.

Brandos atestatų įteikimo šventė yra nors ir simbolinis, tačiau vienas esminių įvykių, žyminčių jauno žmogaus žingsnį į savarankišką gyvenimą. Tokia iškilminga proga po Lietuvos, Kauno ir VDU vėliavomis abiturientams pasveikinti ir įkvėpti pasirinkta visuomenę skaldanti asmenybė, kurios viešą pasirodymą žinomi žmonės įvertino kaip klaikų šūvį pro šalį.

„Galvojau, kad tik mano mokykloje pavardę neteisingai skaito. Pasirodo, kitose irgi (prunkštelėjo). Pusėje mokyklos dokumentų buvo parašyta Kondratas. Man pavyko baigti Kauno technologijos universitetą, informacines technologijas.

Asmeniniuose versluose man universitetas daugiau davė ne tai, ką ten išmokau, o pažintis. Kai nėra gyvo kontakto, bendravimas tarp žmonių nutrūksta, bet siūlyčiau tą išlaikyti, nes niekad nežinai, kada turėsi kokių problemų, galbūt tavo klasiokas yra advokatas“, – ištrauka iš A. Kandroto kalbos savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo žurnalistė Rita Miliūtė. Deja, visos šventės įrašas „YouTube“ kanale nebepasiekiamas.

Kaip ironizavo R. Miliūtė, „patirties motyvuoti abiturientus iki pat ausų: pagrindinė priežastis studijuoti yra pažintys, o klasiokai advokatai gali dar ir kaip padėti“, kandžiai pridūrusi, kad A. Kandrotas turi kriminalinės patirties, kuri kitų išleistuvininkų tėvams neprieinama.

R. Miliūtės „Facebook“ paskyros nuotr.

VDU „Rasos“ gimnazijos šventės kalbėtojas pro akis neprasprūdo ir kultūros ministrui Simonui Kairiui, kuris stebėjosi, kad Kaune taip sunku rasti autoritetų, o tarp moksleivių tėvų „nebuvo nei vieno, kuris bent su teisėsauga neturėtų problemų“.

Kaip pats sako, Lietuvos viešąją erdvę nuo prokremliškos dezinformacijos ginantis „Facebook“ puslapis „Vakcina nuo vatnikų“ pažymėjo, kad A. Kandrotas yra susijęs su Kazimieru Juraičiu ir Viačeslavu Titovu, o Celofano administruojami „YouTube“ kanalai „skleidžia Algirdo Paleckio melus“.

Po viešos kritikos bangos „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su VDU „Rasos“ gimnazijos direktoriumi Artūru Sakalausku, kuris nurodė, kad šiemet A. Kandroto vaikas baigė šią mokymo įstaigą, o šiaip tokie svečiai į mokyklą esą nekviečiami. Pasak direktoriaus, vienam klasės auklėtojų buvo pavesta surasti kalbėtoją, šis paskutinę minutę atsisakė ir taip tribūnoje iš anksto neplanuotai atsirado A. Kandrotas.

„Nėra labai jau daug norinčių viešai kalbėti, šio asmens kalboms ir vykdomai politikai aš nepritariu, mūsų pasaulėžiūra nuo jo skiriasi, bet atsitiko taip, kaip atsitiko. Nekvietėme šio asmens iš anksto. Kalba nebuvo įspūdinga, bet nieko blogo irgi nepasakė. <…> Politikos čia nebuvo, politinių kalbų ir agitacijų prieš ar už maršą gimnazijos šventėje iš šio žmogaus nebuvo“, – komentavo A. Sakalauskas.

Direktorius pridėjo, kad gimnazija cenzūros nedaro ir kalbų neprižiūri. Vis dėlto, pastebėjus, jog oficialios tiesioginės transliacijos įrašas „YouTube“ kanale nebeprieinamas, A. Sakalauskas aiškino, kad atestatų įteikimas transliuotas tėvams, kurie šventėje dalyvauti negalėjo.

„Renginys pasibaigė ir uždarėme. Kas stebėjo, tas stebėjo, o transliacijos vaizdo įrašas nebeprieinamas“, – konstatavo VDU „Rasos“ gimnazijos direktorius.

Peržiūrėti šventės įrašo nebepavyks, gimnazijos „Facebook“ paskyroje ištrintas ir pranešimas apie brandos atestatų įteikimą / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Kaip prieš savaitę naujienų portale „Delfi“ rašė Vytenis Miškinis, Celofanu besivadinančio A. Kandroto sukurtus filmukus feisbuke stebi šimtai tūkstančių žmonių, jis pats turėjo ambicijų patekti į Seimą, o vėliau prisidėjo prie „Šeimų gynimo maršo“ organizavimo. Žurnalistas atkreipė dėmesį iki tol A. Kandrotą pasižymėjus ne kaip tradicinių vertybių gynėją, bet kriminalinį personažą, tris kartus teistą ir tebeturintį reikalų su teisėsauga.

Papildyta 18.21 val.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė apie 17 val. savo „Facebook“ puslapyje pripažino, kad įvykis VDU „Rasos“ gimnazijos abiturientų šventėje ją nustebino ir nuliūdino, o tokiame renginyje suteikti žodį A. Kandrotui yra „daugiau nei nesusipratimas“.

Tuo metu mokymo įstaigos administracija viešai paaiškino, kokiomis aplinkybėmis A. Kandrotas stojo į tribūną kalbėti gimnazistų tėvų vardu ir išreiškė apgailestavimą dėl netikėtai įvykusio akibrokšto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA