Ant pastato Maironio gatvėje nupieštas piešinys – nelegalus | Kas vyksta Kaune

Ant pastato Maironio gatvėje nupieštas piešinys – nelegalus

R. Tenio nuotr.

Kaune kasmet daugėja pastatų, kurių sienas papuošia įvairūs piešiniai – vienus jų drąsiai galima pavadinti gatvės meno kūriniais, kitus – mažiau vykusiais ar visai neprofesionaliais bandymais. Neseniai vienoje interneto diskusijoje užvirė pokalbis apie neseniai ant namo Maironio g. 11 atsiradusį piešinį, kuriame perpiešta realios moters, kerpančios šunį, nuotrauka.

Reklamuoja paslaugas

Pradėjus domėtis minėtuoju piešiniu, paaiškėjo, kad jis atsirado ant Kaune duris atvėrusios tarptautinės šunų kirpimo ir priežiūros specialistų akademijos „Tauro Grooming Academy“ pastato, o piešinyje vaizduojama šunį kerpanti šios įstaigos įkūrėja, kinologė, ilgametė veisėja bei UAB „Kika Group“ savininkė Janita Januškauskaitė-Plungė.

Kaip skelbia pati įstaiga, čia vyksta ne tik mokymai šunų kirpėjams ir augintinių šeimininkams, kaip taisyklingai prižiūrėti šunų kailį, bet ir įsikūręs augintinių SPA salonas, kuriame šunys gali pasimėgauti grožio procedūromis, teikiamos kitos su šunų kirpimu ir priežiūra susijusios paslaugos.

Dėl šio piešinio socialiniuose diskutavę kauniečiai išreiškė įvairią nuomonę. Viena internautė, teigė, jog visi piešiniai, jei jie estetiški, geriau nei pilkos sienos. Tačiau kiti diskusijos dalyviai buvo gerokai griežtesni.

„Asmeniniai portretai ant miesto statinių sienų, mano galva, peržengia bet kokias ribas. Taip prieisime iki to, kad savininkai pradės pardavinėti savo pastatų sienas, ieškos kuo turtingesnių savo tuštybę ir ego norinčių patenkinti klientų“, – rašė kaunietis A. S.

Siūlė kitą sprendimą

Kitas žinomas įvairių iniciatyvų Kaune autorius Gediminas Banaitis komentavo, kad minėtas pastatas turi labai stiprią istoriją – nuo Vilkolakio iki Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, nuo dailės grandų iki politinių veikėjų. „Tad galima buvo pasakoti įdomią istoriją per gatvės meną. Ir tam buvo pasiruošta. Bet… perkėlėm savo idėją į Dramos teatro kiemus“, – teigė kaunietis.

Susisiekus su Gediminu, paaiškėjo, kad jo kuruojamas landšafto dizaino festivalis „Magenta“ anksčiau siūlė pastato savininkams įdomesnį sprendimą. „Būtume sukūrę jaukią, viešą-privačią erdvę su piešiniu, augalais ir vasarą veikiančiu bendradarbystės biuru, bet pastato savininkų idėja nesudomino. Jų kiemas, jų ir sprendimas“, – reziumavo G. Banaitis.

Piešinys nupieštas savavališkai

Kilus diskusijai, ar tokio piešinio, kuris reklamuoja teikiamas komercines paslaugas bei garsina tiek verslo įstaigą, tiek jas teikiantį asmenį, atsiradimas viešoje Kauno erdvėje yra suderinamas su viešuoju visuomenės interesu, portalas „Kas vyksta Kaune“ pasiteiravo Kauno miesto savivaldybės.

Atsiųstame komentare rašoma, kad vadovaujantis Statybos įstatymo ir statybos techninių reglamentų nuostatomis, tokio piešinio nupiešimas turėtų būti prilygintas paprastojo remonto darbams, kuriems reikalingas statybos leidimas, kadangi keičiama pastato išvaizda valstybės saugomoje Kultūros paveldo vietovėje. Tačiau patikrinus šio piešinio atsiradimo aplinkybes, paaiškėjo netikėta informacija – piešinys nupieštas savavališkai.

„Šis piešinys įgyvendintas be statybą leidžiančio dokumento ar derinimo su Kultūros paveldo departamentu, savivaldybe. Todėl galima traktuoti, kad tai – savavališki statybos darbai, kurių kontrolė yra Statybos inspekcijos kompetencija“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

S. Rimo teigimu, visus sieninės tapybos projektus, net ir finansuojamus iniciatorių lėšomis, siekiant įvertinti jų meninę vertę, reikėtų pateikti „Kauno akcentų“ komisijai. Paraišką teikti galima čia.

Nėra leidimų ir viešai reklamai

Pasak savivaldybės Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėjos Sonatos Šėlienės, reklamos stendams, plakatams, iškaboms įrengti viešose miesto vietose būtina gauti specialų leidimą.

„Minėtame piešinyje neaptinkama informacija apie komercinę veiklą, bet tame pačiame kieme įsikūrusios įstaigos ir pastebimos jų reklaminės iškabos: „Kika Group personalo skyrius“, taip pat „Tauro Grooming Academy“, t. y. šunų SPA salonas. Todėl piešinys gali būti traktuojamas kaip komercinė reklama, kuriai reikia gauti specialų leidimą. Toliau šis atvejis bus sprendžiamas įstatymų numatyta tvarka“, – nurodė S. Šėlienė.

„Tauro Grooming Academy“ nuotr.

Susisiekus su „Tauro Grooming Academy“ ir paprašius pakomentuoti šią situaciją, portalas gavo įstaigą valdančios „Kika LT“ vadovo Dariaus Šumskio atsakymą, kuriame teigiama, kad vykdydama savo veiklą bendrovė visuomet vadovaujasi aukščiausiais etikos standartais, apimančiais tiek klientų aptarnavimą, tiek bendradarbiavimą su tiekėjais, tiek verslo plėtrą.

„Vis tik šiuo atveju neturime duomenų apie tai, kad piešinys ant pastato sienos gali būti neteisėtas. Nepaisant to, vos tik sulaukę informacijos iš žiniasklaidos apie galimus pažeidimus, nedelsiant ėmėmės veiksmų siekiant patikrinti šią informaciją bei išsiaiškinti visas aplinkybes. Paaiškėjus, kad įstatymai visgi buvo pažeisti, neabejotinai imsimės operatyvių veiksmų šiems pažeidimams pašalinti“, – komentavo D. Šumskis.

Daugiau informacijos apie gatvės meno piešinius ir konkrečius jų įgyvendinimo žingsnius galite rasti savivaldybės portale gyvosienos.kaunas.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA