Žydų paveldas Kaune: svarbu išsaugoti praeitį, nes tai kuria ateitį | Kas vyksta Kaune

Žydų paveldas Kaune: svarbu išsaugoti praeitį, nes tai kuria ateitį

JAV ambasados Lietuvoje nuotr.

Lietuvoje apsilankę aukšti JAV Valstybės departamento pareigūnai domėjosi žydų paveldo išsaugojimo ir istorinės atminties įamžinimo temomis. Į JAV ambasados Lietuvoje organizuotą svečių maršrutą pateko ir Kaunas, kuriame svečiai iš Vašingtono apsilankė senosiose žydų kapinėse Radvilėnų plente, Sugiharos namuose ir IX forte.

Kad tragedija niekada nepasikartotų

„Kad tai kas įvyko per Holaukaustą, daugiau niekada nepasikartotų, visų pirma turime pasirūpinti, kad būtų tinkamai pagerbtas nužudytų žmonių atminimas, o ateities kartoms parodyta, jog jie buvo čia, gyveno čia, buvo svarbi visuomenės dalis“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė Amerikos paveldo užsienyje išsaugojimo komiteto pirmininkas Paul Packer.

Pasak jo, labai svarbu, kad žmonės, kurių artimieji buvo nužudyti, žinotų, kad posakis, kad tai „neįvyks niekada daugiau“ yra realus ir mes darome viską, kad nepamirštume Holokausto aukų atminimo, jį gerbtume ir jis taptų mums svarbia pamoka ateičiai.

„Mus labiausiai domina vietos, kurios primena Holokaustą, kaip ir lankydamiesi kitose šalyse, norime apžiūrėti, kaip jos prižiūrėtos, išsaugotos, gal reikia kokios pagalbos jų sutvarkymui. Domimės, kaip JAV Valstybės departamentas galėtų dirbti drauge su Lietuvos Vyriausybe, sprendžiant šią aktualią temą“, – sako JAV Valstybės departamento specialioji pasiuntinė Holokausto klausimais Cherrie Daniels.

Pasak jos, ne mažiau už žydų paveldo išsaugojimą svarbi tema yra visuomenės švietimas. „Istorija pasimiršta, žmonės ne visada nori gilintis, jie linkę minimalizuoti šią tragediją, nurašyti ją tik nacių karo nusikaltimams, tačiau nekreipia pakankamai dėmesio į lokalius aspektus, tokius, kaip lietuvių koloboravimas, vykdant Holokausto nusikaltimus prieš žydų tautybės Lietuvos piliečius“, – atkreipia dėmesį Ch. Daniels.

Pasak pareigūnės, tiek departamentui, tiek asmeniškai JAV Prezidentui Joe Bidenui labai svarbu, kad visi drauge apgintume Holokausto faktus, nes jei istorija bus pamiršta, mes neišmoksime šios baisios tragedijos pamokų. „Ypač jauni žmonės turi suprasti, kas įvyko, kad tai negalėtų niekada pasikartoti“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė specialioji pasiuntinė Holokausto klausimais.

(iš kairės) Amerikos paveldo užsienyje išsaugojimo komiteto pirmininkas Paul Packer, JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchrist ir specialioji pasiuntinė Holokausto klausimais Cherrie Daniels / JAV ambasados Lietuvoje nuotr.

Žydų paveldo išsaugojimas – žinutė ateičiai

Amerikos paveldo užsienyje išsaugojimo komiteto pirmininkas P. Packer teigė, kad tokiose šalyse, kaip Lietuva yra itin sudėtinga atstatyti sunaikintą žydų paveldą, nes bendruomenė buvo išžudyta, o didelė dalis turto net nebeturi savininkų, kurie galėtų jį paveldėti ir tvarkyti. „Labai sunku tikėtis, kad likusių itin nedidelių bendruomenių nariai bus pajėgūs savo jėgomis nuveikti tokius didelius darbus, kaip sunaikinto paveldo atstatymas ir išsaugojimas“, – pabrėžė P. Packer.

Jis minėjo, kad senosiose Kauno žydų kapinėse įvyko teigimas susitikimas ir su Kauno miesto vadovais, kurie pritaria planams sutvarkyti apleistas kapines, atstatyti vandališkai nuniokotus antkapius, juos nuvalyti bei kitaip pagerbti mirusiųjų atminimą. „Norime, kad žydai iš viso pasaulio turėtų galimybę atvykę į Kauną oriai atiduoti duoklę savo protėvių atminimui ir žinotų, kad jis yra saugomas“, – pabrėžė pareigūnas.

Svečių teigimu, labai svarbu, kad tinkamas dėmesys žydų istorijos paveldui būtų parodytas dar iki Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022-aisiais starto, nes norima, kad į Lietuvą atvykę svečiai savo akimis įsitikintų, kad Holokausto aukos nėra ir niekada nebus pamirštos.

JAV valstybės departamento pareigūnus Lietuvoje lydėjo JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchrist ir ambasados darbuotojai, vyko susitikimai su vietos žydų bendruomenėmis, Kauno ir Vilniaus merai. Delegacija taip pat lankėsi Vilniuje, Paneriuose ir Žiežmariuose.

Susipažinti su JAV Valstybės departamento 2020 m. parengta ataskaita žydų paveldo išsaugojimo tema Lietuvoje galite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA