Didžiausią įtaką koronaviruso plitimui turi 25–35 metų žmonių grupė | Kas vyksta Kaune

Didžiausią įtaką koronaviruso plitimui turi 25–35 metų žmonių grupė

Kas vyksta Kaune, BNS 2020/08/19 10:23
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Koronaviruso plitimui reikšmingiausią įtaką turi 25–35 metų žmonių grupė antradienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Naujausias Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro vertinimas nurodo, kad reikšmingiausia infekcijos plitimui yra jaunų žmonių – nuo 25 iki 35 metų – grupė. Reikšmingiausia, nes žmonės jaučia lengvus simptomus arba iš viso jų nejaučia“, – per spaudos konferenciją Vilniuje sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

„Kai žmonės nežino, kad gali sirgti, tai tada, aišku, ir nesitikrina bei tą ligą gali išplatinti visiems“, – pridūrė ji.

Anot jos, ši amžiaus grupė laikoma reikšmingiausia ligos plitimui ir dėl to, kad tokio amžiaus žmonės yra socialiai aktyviausi.

G. Megelinskienė pabrėžė, kad tai nereiškia, jog statistikoje ši amžiaus grupė sudarys didžiausią sergančiųjų dalį.

Šiuo metu koronavirusu Lietuvoje serga 663 asmenys, 25–35 metų grupei priklausantys sergantieji sudaro maždaug penktadalį – jų yra 137.

Antradienį patvirtinus 38 naujus ligos atvejus. Užfiksuotas ir didžiausias naujų užsikrėtimų skaičius per parą nuo balandžio vidurio. Iš šių atvejų maždaug trečdalio užsikrėtimo aplinkybių nustatyti nepavyko.

Pasak G. Megelinskienės, tą lemia darbuotojų trūkumas ir dalies susirgusiųjų nenoras bendradarbiauti, pateikiant visą informaciją apie galimas užsikrėtimo aplinkybes.

„Buvo priimti nauji darbuotojai, taip pat skelbiami nauji konkursai (…) tačiau reikalingas ir specialūs apmokymai tam, kad tai būtų tikrieji atvejų detektyvai. Tie žmonės, kurie praėjo infekcijos piką, jau tikrai turi neblogus įgūdžius, kad galėtų daug lengviau ir greičiau identifikuoti tam tikras sąsajas“, – teigė ji.

NVSC atstovės teigimu, rekordinį naujų paros koronaviruso atvejų šuolį lėmė ne tik tam tikri protrūkiai bei židiniai įvairiose Lietuvos vietose, bet ir atsainus žmonių požiūris į apsaugos priemones.

„Dauguma atvejų ir patys susirgusieji paminėjo, kad jie tų asmeninių apsaugos priemonių nedėvėjo, buvo užsimiršę, nelabai atkreipė dėmesį ar saugojosi. Turbūt jau toks pripratimas gyventojams tapo, kad natūraliai ta liga plinta ir nieko nenutiks, apeis“, – kalbėjo G. Megelinskienė.

Laisvalaikį leidžiantys viešose erdvėse turėtų neužmiršti atsargumo

Apsilankymai kavinėse, baruose, naktiniuose klubuose, renginiuose – tokius užsikrėtusiųjų koronavirusu (COVID-19) maršrutus pastaruoju metu fiksuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai. Be to, asmenys, kurių užsikrėtimo aplinkybių epidemiologams nepavyksta nustatyti, taip pat neretai kaip galimas užsikrėtimo vietas įvardija lauko kavinėse, terasose, laisvalaikio erdvėse vykstančius renginius.

Anot NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Ginretos Megelinskienės, žmogiškai suprantamas visų noras mėgautis vasarišku oru, išsiilgtais draugais, tačiau labai aišku tai, kad, kai žmonės atsipalaiduoja, tiesiog pamiršta apie infekcijos prevenciją. O tokia klaida gali kainuoti išties labai brangiai.

„Mus – visuomenės sveikatos specialistus – tokios tendencijos ypač neramina. Turime Kauno pavyzdį, kur jau skaičiuojame daugiau nei 40 susijusių užsikrėtimo atvejų ir į kitus šalies regionus išplitusią infekciją. Turime Vilniaus atvejį, kai koronavirusas taip pat išplito už baro ribų. Be to, reikia neužmiršti, kad kalbame apie jaunus, aktyvius žmones, kurie per vieną vakarą gali apsilankyti keliose vietose. Svarbu ir tai, kad tikrai matome, jog dalis žmonių nejaučia jokių simptomų ir negauna signalų apie savo ligą“, – sako G. Megelinskienė.

Dėl to, epidemiologės teigimu, labai svarbu, kad žmonės, atėję praleisti laisvalaikio, tiek dėl savęs, tiek dėl aplinkinių neužmirštų tų infekcijos prevencijos pamokų, apie kurias labai intensyviai kalbėta pavasarį. Tokie paprasti dalykai kaip atstumo laikymasis, nosies ir burnos dengimas, rankų dezinfekavimas padeda apsisaugoti.

„Nenoriu gąsdinti žmonių, bet pasekmės, kurias atneš kiekvieno mūsų elgesys, jausime visi. Suprantama, kad sunku, suprantama, kad norisi grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Bet dabar momentas, kai prabangos rinktis išties nebeturime. Raginu visus elgtis atsakingai“, – sako specialistė.

NVSC specialistai rekomenduoja naudotis asmens apsaugos priemones, laikytis atstumo nuo kitų asmenų ypač, kai sutinkami žmonės, su kuriais įprastai nebendraujama. Taip pat – laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu, jei nėra galimybės – naudoti rankų antiseptikus (dezinfekavimo priemones).

Svarbu ir tai, kad žmonės, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių, t. y. karščiuojantys, kosintys, sloguojantys, liktų namuose, nesilankytų viešose vietose, taip užtikrindami ir savo, ir aplinkinių saugumą.

Be to, NVSC ragina žmones sekti informaciją apie tai, kur lankėsi užsikrėtusieji COVID-19. Tai yra atvejų epidemiologinės diagnostikos metu surinkta informacija, kurią susirgę žmonės pateikė NVSC specialistams. Sąrašas nuolat pildomas.

Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2496 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 663 asmenų, 1739 – pasveiko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA