A. Veryga ir V. Matijošaitis nori įvesti specialius ribojimus Kaunui | Kas vyksta Kaune

A. Veryga ir V. Matijošaitis nori įvesti specialius ribojimus Kaunui

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė 2020/08/19 09:44
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Reaguodama į vis blogėjančią epidemiologinę situaciją, Kauno miesto valdžia antradienio vakarą paskelbė prašanti papildomų ribojimų, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Delfi trečiadienio rytą sakė, kad būtent taip ir būtų valdomi lokalūs židiniai didžiuosiuose miestuose. Ministras taip pat ragino žmones neatidėlioti ir į medikus kreiptis dabar, kol, kaip pat sako, situacija yra pakankamai rami.

Kauno opiausia problema – pasilinksminimo vietos

Trečiadienį ministrų kabinetas spręs dėl Kauno pasiūlytų papildomų darbo laiko ir atstumų viešosiose įstaigose ribojimų. A. Veryga teigė, kad priemonės yra adekvačios.

„Kol kas manau, kad tos priemonės yra adekvačios. Kaunas tikrai kalbasi, derinasi tas priemones su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC), epidemiologais. Manau, kad tos priemonės yra adekvačios. O kaip apsispręs COVID–19 valdymo komitetas, Vyriausybė, tai pasižiūrėsime“, – Kauno pasiūlymus vertino sveikatos apsaugos ministras.

Jis teigė, kad šiomis priemonės Kauno miesto valdžia stengiasi apriboti nevaldomą koronaviruso plitimą pasilinksminimo vietose.

„Židinys yra valdomas labai specifiškai – suieškomi visi turėję kontaktą, aukštą riziką turėję asmenys izoliuojami, testuojami ir panašiai. Visų Kauno barų niekas neizoliuos ir nepratestuos. Bet matant, kur vyksta plitimas, yra siūloma pritaikyti bendresnę priemonę. Matyt, kad šiandien komitete bus iš principo diskutuojama apie tas naktines pasilinksminimo vietas. (…) Nes tokiose vietose yra labai sudėtinga reikalauti ko nors – atstumų, kitų dalykų, kai žmonės naktį susirenka pasilinksminti, apsvaigsta“, – kalbėjo A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras teigė, kad tokių pasilinksminimo vietų tiesiog uždaryti nepavyktų.

„Kauniečiai pasiūlė tokį tarpinį variantą – kur yra ne viešasis maitinimas tikrąją to žodžio prasme vykdomas, o vykdomas pasilinksminimas, tai siūloma riboti darbo valandas, kas jau yra buvę anksčiau. Kadangi labai sudėtinga yra atskirti naktinį klubą, kaip juridinį vienetą, nes jo nėra, yra viešojo maitinimo vieta. Tai yra toks vienintelis pasiūlymas, kuris leidžia tą situaciją valdyti – riboti darbo laiką, kad naktį tokia įstaiga tiesiog nedirbtų“, – Kauno valdžios pasiūlymą vertino jis.

„Kol kas yra taip, nes kokiu kitokiu būdu tą situaciją suvaldyti?“, – klausimą kėlė jis.

Ministras Delfi patikino, kad ribojimų pasiprašęs Kauno miestas kol kas neprašo mokymosi procesą vykdyti nuotoliniu būdu.

Vyriausybė trečiadienį apsispręs ir dėl naujų nurodymų renginiams.

„O kitas siūlymas, kurį Vyriausybė jau pirmadienį aptarinėjome – dėl renginių. Siūlysime, kad dalyvių skaičius būtų neribojamas tik ten, kur vyksta elektroninė prekyba bilietais, kur galima atsekti visus dalyvius. (…) Jeigu ne, yra siūloma neleisti renginyje dalyvauti daugiau nei 300 dalyvių“, – sakė ministras.

Nurodymų gali sulaukti ir kitos savivaldybės

Tačiau ne tik Kauno miestas susiduria su sunkumais dėl koronaviruso.

Kaip Delfi skelbė antradienį, blogiausia situacija kol kas yra Ignalinos rajono savivaldybėje, čia rodiklis 100 tūkst. gyventojų per 14 d. siekia 48,5.

Antroji pagal sergamumą Prienų r. savivaldybė, čia 100 tūkst. gyventojų tenka 42,6 sergantys koronavirusu. Trejetuke ir laikinoji sostinė. Kauno mieste šis rodiklis 38, Kauno r. – 35,3. Didelio sergamumo rodiklį pasiekė ir Trakų r. (30,7) ir Visaginas (27,4). Dar viena – Klaipėdos miesto – savivaldybė perkopė pirmąjį 16 atvejų slenkstį, čia rodiklis siekia 17,4.

Jis teigė, kad nurodymo imtis papildomų ribojimų priemonių dar šiandien gali sulaukti ir kitos rizikingos šalies savivaldybės.

„Gali taip būti, žiūrėsime. Kiekvieną rytą su epidemiologais tą situaciją aptariame, žiūrime, kokie židiniai, ką pasiūlyti. Tai tikrai tokios galimybės neatmesčiau“, – sakė ministras.

A. Veryga teigė, kad nebūtinai tokius apribojimus siūlys pati savivaldybė.

„Bus visaip. Matyt, didesnės savivaldybės, kurios turi daugiau ir specialistų, turi daugiau žmonių, kurie patys situaciją vietoje analizuoja, matyt, kad bus iš savivaldybių išeinančių iniciatyvų. Bet tikrai gali būti ir iš centrinės valdžios tie pasiūlymai“, – sakė A. Veryga.

Jis priminė, kad karantino metu apribojus Nemenčinės savivaldybės judėjimą, to neprašė pati savivaldybė, sprendimą priėmė Vyriausybė.

„Gali ir tokių atvejų būti“, – kalbėjo ministras.

A. Verygos teigimu, tam, kad būtų kartojamos Nemenčinėje naudotos apsaugos priemonės, koronaviruso situacija minėtoje savivaldybėje turėtų būti neįtikėtinai prasta.

„Tikrai turėtų būti ne vienas židinys, ne tik židininis plitimas. Ten buvo pakankamai kompaktiška bendruomenė, daug kontaktų. Tikimybė, kad didžioji dalis tų žmonių gali būti aukštoje rizikoje, todėl toks ir sprendimas būtų priimtas. Didesnių miestų atvejų gali būti priimti kažkokie lokalesni sprendimai, galbūt rajonai, įmonės. Nebūtinai tai miestas“, – kalbėjo pašnekovas.

A. Verygos teigimu, jei reikėtų uždaryti didžiųjų miestų rajonus, atskiri verslai juose būtų laikinai sustabdyti tik jei yra susiję su židiniais.

„Viskas priklausytų nuo to, kur tai yra. Tikėkimės, kad nereikės tokių uždarymų, jie labai sunkiai yra realizuojami. Ypač didesniuose miestuose, Nemenčinė buvo nedidelė gyvenvietė. Ir nors keliai tada buvo uždaryti, tačiau pėsčiomis žmonės gali eiti, kur jie nori. Niekas gi neaptveria tvora. (…) Bet tada būtų šnekama apie tam tikrų veiklos sričių apribojimą, nes jei plitimas būtų labai didelis, kaip ir gripo metu – stabdomas ugdymo procesas, neveikia mokyklos, visokių gali būti variantų“, – Delfi trečiadienio rytą kalbėjo A. Veryga.

Pas specialistus ragina apsilankyti dabar

Jis teigė, kad infekcijos plitimo lokalioje vietoje atveju, gali būti grįžtama ir prie nuotolinių sveikatos priežiūros konsultacijų.

„Bet pradžioje yra kalbama ne apie uždarymus, bet apie priemones, kurios riboja pacientų lankymą. Tai būtų viena iš pirmų opcijų. (…) Tai yra tos priemonės, kai nebegali atsekti plitimo, jos saugo įstaigas nuo infekcijos patekimo į vidų“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

„O nuotolinės konsultacijos ir dabar yra. Jos naudojamos tais atvejais, kai jas galima suteikti. Yra žmonių, kurie džiaugiasi tokia galimybe“, – pozityvų kampą rado ministras A. Veryga.

Ministras ragino pas reikalingus specialistus, paslaugų sektoriaus atstovus apsilankyti dabar.

„Tikrai reikėtų pas odontologą apsilankyti, nedelsti. Nes tikrai niekas nežino, kaip situacija gali pasisukti. Ir tikrai reikėtų pasinaudoti proga, kol tos paslaugos yra teikiamos, nes visko gali būti. Gali būti, kad ir pati įstaiga izoliuotųsi. Teoriškai gali visko būti“, – sakė ministras.

Jautriausia ugdymo proceso grandis

Nenumaldomai artėjant naujiems mokslo metams, tėvai ir mokiniai nerimauja, ar tik vėl nereikės priprasti prie nuotolinio ugdymo proceso. Tačiau rizikingiausia, anot ministro, ikimokyklinį ir pradinį ugdymą teikiančios įstaigos.

„Ikimokyklinėse, pradinėse ugdymo įstaigose nuotolinius mokymo procesus organizuoti yra tikrai labai sudėtinga. Tuo labiau, kad tai trukdo jauniems, darbingiems žmonėms eiti į darbą, tai stabdo ekonomiką. Matyt, visos pastangos bus dedamos, kad šitos ugdymo įstaigos galėtų veikti. Tos saugumo priemonės, rekomendacijos, jos jau sudėliotos – kad nesimaišytų srautai, nebūtų bendrų grupių užsiėmimų, personalas saugotųsi, į įstaigas neitų karščiuojantys vaikai“, – galimas priemones vardijo ministras.

A. Veryga pateikė pavyzdį, kad jei karantino metu tinkamai veikė medikų ir policijos pareigūnų vaikams skirtos darželių grupės, gali veikti ir visi darželiai.

„Tas budrumas bus padidintas ir tikėkimės, kad galės veikti tas sektorius. Nes jis gyvybiškai svarbus tam, kad kiti sektoriai veikti galėtų. Tikrai, net ir sunkiausiu karantino metu, grupės, į kurias ėjo medikų, pareigūnų vaikai, jos veikė ir funkcionavo. Tai reiškia, kad galima tai padaryti“, – kalbėjo ministras.

Jis teigė, kad vienintelis būdas tai padaryti – budrumas ir reikalingų apsaugos priemonių naudojimas, rekomendacijų vykdymas.

„Galima, tik, žinoma, reikia saugotis“, – sakė A. Veryga.

„Juk kitur niekur tų vaikų, nei į darželį, nepadėsi. Tai vis tiek turi būti ugdymo įstaiga“, – tikino sveikatos apsaugos ministras A. Veryga

Delfi primena, kad per pirmadienį buvo patvirtinti 38 nauji ligos atvejai. Tai didžiausias naujų užsikrėtimų skaičius per parą nuo balandžio vidurio. Iš šių atvejų maždaug trečdalio užsikrėtimo aplinkybių nustatyti nepavyko.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA