G. Nausėda: gali būti, kad vėl teks grįžti prie ES sienų uždarymo | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda: gali būti, kad vėl teks grįžti prie ES sienų uždarymo

BNS 2020/08/03 13:06
Asociatyvi / VRM nuotr.

Europoje blogėjant situacijai dėl koronaviruso plitimo, gali tekti vėl svarstyti sienų uždarymo klausimą, pirmadienį pranešė prezidentas Gitanas Nausėda. Vis dėlto jis pabrėžė, kad su tuo susijusius sprendimus Europos Sąjungos narės turės priimti kartu.

„Sienos kontrolės klausimas turi būti sekantis etapas ir jis reikalauja bendraeuropinių sprendimų. (…) Matome vidaus režimo sugriežtinimą daugelyje ES valstybių, galimas dalykas, kad prie to klausimo (sienų uždarymo – BNS) vėl teks grįžti“, – žurnalistams Birštone pirmadienį sakė G. Nausėda.

Jis taip pat teigė, kad šiuo metu Lietuvoje privaloma saviizoliacija atvykusiems iš tam tikrų šalių veikia kaip netiesioginė sienų kontrolė.

„Yra tiesioginė sienų kontrolė ir yra netiesioginė. Savikarantinacija gerokai pristabdo norą keliauti per sieną, kadangi atsiranda daugybė apribojimų ir patį keliavimo faktą daro nepatraukliu. Aš manau, kad šiuo metu turime sustyguotą mechanizmą, kaip yra taikomas karantinacijos instrumentas“, – situaciją šalyje komentavo prezidentas.

„Jis leidžia, matant statistiką ir ligos tendencijas kitose valstybėse, įtraukti į tą sąrašą vis naujas valstybes. Kai kurios šalys atsidūrė ant ribos ir gali netrukus būti įtrauktos taip pat“, – pridūrė G. Nausėda.

Penktadienio duomenimis, Lenkijoje sergamumo rodiklis siekia 15,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų, todėl tikėtina, kad kitą penktadienį į paveiktų šalių sąrašą bus įtraukta ir ši kaimyninė valstybė.

Vidinių sienų kontrolė daugelyje Europos Sąjungos valstybių buvo įvesta tam tikru metu pavasarį. Šiuo metu skirtingos šalys taiko skirtingas priemones tiek sugrįžtantiems piliečiams, tiek atvykstantiems užsieniečiams.

Lietuvoje nuo pirmadienio iš Prancūzijos ir Maltos grįžtantiems lietuviams įvesta privaloma dviejų savaičių izoliacija. Šios dvi valstybės penktadienį įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą dėl didelio sergamumo koronavirusu.

Iš Prancūzijos į Lietuvą kol kas leidžiama atvykti ir užsieniečiams, tačiau jiems taip pat būtina dviejų savaičių izoliacija. Iš Maltos užsieniečiams atvykti draudžiama, išskyrus Vyriausybės numatytas išimtis.

Saviizoliacija būtina, kai atvykstama ar grįžtama iš šalių, kuriose sergamumo rodiklis yra 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias dvi savaites.

Be jokių apribojimų į Lietuvą atvykti galima užsieniečiams iš Lenkijos, Nyderlandų, Jungtinės Karalystės, Slovėnijos, Lichtenšteino, Danijos, Islandijos, Vokietijos, Airijos, Kipro, Slovakijos, Italijos, Graikijos, Norvegijos, Latvijos, Estijos, Suomijos ir Vengrijos.

Visiems kitiems užsieniečiams atvykimas į Lietuvą yra draudžiamas, išskyrus Vyriausybės numatytas išimtis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA