Kauno Žaliakalnio laukia pokyčiai: buvusi gamykla pavirs kauniečių traukos centru | Kas vyksta Kaune

Kauno Žaliakalnio laukia pokyčiai: buvusi gamykla pavirs kauniečių traukos centru

Organizatorių nuotr.

Prestižiniame Kauno Žaliakalnio rajone nekilnojamojo turto projektų valdymo įmonė „Citus“ pristato unikalų daugiafunkcinį konversijos projektą „Radio city“. Projektas plėtojamas atnaujinant buvusios gerai žinomos Kauno radijo gamyklos „Banga“ pastatus.

[galerija kiek=”4″]

„Patraukliam rajonui, lokacijai šalia Kauno simbolio – Prisikėlimo bažnyčios (Kauno Kristaus Prisikėlimo bazilikos), centro bei senamiesčio, o ir pačiai milžiniškai radijo gamyklai reikėjo naujos vizijos. Ateiname su ja ir tikime, kad veržlaus, modernaus miesto gyventojai ją priims, o projektas įpūs Žaliakalniui naujos gyvybės.

„Radio city“ bus galima gyventi, dirbti, kurti, tobulėti, ilsėtis ir pramogauti. Ir viskas – vienoje vietoje, nors ir skirtingais ritmais“, – sako „Radio city“ vizijos autorius, CITUS įkūrėjas ir akcininkas Mindaugas Vanagas.

Per 3,5 metų į 15 tūkst. kvadratinių metrų ploto projektą bus investuota apie 14,4 mln. eurų. Du trečdaliai „Radio city“ ploto bus skirti loftams. Taip pat numatoma pasiūlyti mikrobiurus ir bendradarbystės erdves, čia ketinama pakviesti įsikurti maisto turgų (angl. „food court“), projektuojamos pramogų bei kultūros zonos, įvairių veiklų studijos, išskirtinės terasos ant stogo, skirtos įvairioms laisvalaikio veikloms.

Kaip rašoma „Citus“ pranešime žiniasklaidai, projektas suskirstytas į keturias dalis ir bus vystomas dviem etapais. Pirmuoju etapu, iki 2022 m. balandžio bus įkurtos erdvės Astronomijos gatvėje esančiame korpuse, pavadintame „Nida“, bei Savanorių pr. esantis korpusas „Banga“.

Antrasis etapas apims Prisikėlimo bažnyčios pusėje esantį korpusą, vardu „Daina“, ir Žemaičių g. esantį korpusą „Minija“. Šio etapo darbus planuojama pradėti maždaug po metų, o pabaigti per dvejus – 2024 m. pavasarį.

„Tikiu, kad buvusios gamyklos istorija ir kūrybinė, idėjinė aura, pralenkusi laikmetį, turi labai stiprų užtaisą, kurį siekiame sugrąžinti ir dar labiau sustiprinti.

Dėl to erdvės, architektūriniai ir interjero sprendimai, planuojamas bendradarbiavimas su menininkais ir kūrybos industrijų žmonėmis, įsikursianti veržlių, idėjų kupinų ir jomis dalytis norinčių žmonių bendruomenė – viskas orientuota į šios vizijos įgyvendinimą ir traukos centro sugrąžinimą ant Žaliakalnio viršūnės“, – pasakojo M. Vanagas.

Architektūriniai sprendiniai

„Radio city“ konversijos architektūrinės dalies įgyvendinimo ėmėsi žinoma Kauno architektūros studijos „Archas“ komanda: Gintaras Čepurna, Tomas Kuleša, Laimis Savickas, Neringa Sobeščukaitė ir Jolita Slendzoka.

Pagal jų sukurtą projektą, išlaikoma originali pastato forma, suplanavimas, kai kurios autentiškos detalės – pvz., kaip dekoracijos bus paliktos apie 60 metų amžiaus vaizdo stebėjimo kameros.

Industrinio modernumo „Radio city“ kompleksui suteiks skirtingi išoriniai fasadai: planuojama, kad „Dainos“ korpusas bus padengtas matinių veidrodžių apdaila, atspindėsiančia Prisikėlimo bažnyčios architektūrą, „Minijos“ – natūralios išvaizdos, lyg aprūkusiomis plytelėmis.

„Nidos“ – stambios frakcijos dekoratyvinio tinko, o „Bangos“ tinku dengtą fasadą norima papuošti menišku „graffiti“ piešiniu, kokie jau yra tapę Kauno įvaizdžio dalimi. Stilistiką papildys prancūziško tipo grubaus metalo konstrukcijų balkonai.

Fasado vizualizacija / Organizatorių nuotr.

Viduje bus atnaujintos originalios laiptinės, komercinėse patalpose bus metalo, dekoratyvinio betono elementų. Modernumą interjere pabrėš ryškūs spalviniai akcentai, koduosiantys skirtingas pastato funkcijas. Bendrose erdvėse taip pat bus palikta dalis autentiškų elementų: kai kurie šviestuvai, kartotekos spintelė, informaciniai ženklai, kėdės, apdailos detalės.

„Radijo gamykla – kauniečiams svarbus objektas. Ir mums, kaip šio miesto gyventojams, buvo skaudu žiūrėti, kaip jis nyksta ir lieka be gyvybės. Todėl ieškojome istorijos ir ateities dermės bei išsikėlėme tikslą „išspręsti“ šį sudėtingą pastatą, sukurti erdvę, kurioje, kad ir ką bedarytų, žmonės jaustųsi komfortiškai. „Radio city“ žymės atgimimo pradžią šiai unikaliai Žaliakalnio vietai, – įsitikinęs „Archas“ vadovas, architektas G. Čepurna.

Erdvės – gyvenimui, darbui, poilsiui, kultūrai

Bendras projekto plotas siekia beveik 15 000 kv. m, o beveik 13 000 įsikurs loftai, mikrobiurai ir bendradarbystės erdvės, poilsio, laisvalaikio ir kūrybos erdvės. „Radio city“ jau yra įrengti du demonstraciniai loftai.

Visame projekte, abiejuose jo etapuose projektuojama beveik 330 loftų, kurių plotas svyruos nuo 20 iki 44 kv. m, tačiau juose bus galimybė įsirengti antresoles. Loftų kainos prasidės nuo 1 695 Eur už kv. m; už antresolių plotą papildomai mokėti nereikės.

Demo loftas / Organizatorių nuotr.

Projekto gyventojų ir darbuotojų patogumui numatyta įrengti liftus, vaizdo stebėjimo kameras. Loftus bus galima jungti iki pageidaujamo dydžio, juose bus įrengtas grindinis šildymas.

Loftų pasirinkimas Kaune kol kas nėra didelis, tačiau auga jų poreikis – žmonėms patraukli idėja gyventi nestandartinio išplanavimo namuose. Sėkmingas pavyzdys – pirmasis „Citus“ konversijos projektas „Telegrafas“ Kaune. K. Donelaičio g., baigtas prieš kelis metus. Jame – beveik visos patalpos paverstos loftais.

„Radio city“ atsirasiančias bendradarbystės erdves planuojama įrengti kartu su partneriais. Jose bus galima nuomotis darbui skirtas atskiras vietas, taip pat planuojama pasiūlyti 12–45 kv. m ploto mikrobiurų. Darbo erdvėms bus skirta apie pusė komercinių patalpų ploto.

Kitose įsikurti bus kviečiamos įdomios koncepcijos maitinimo ar grožio paslaugų įmonės, dizainerių parduotuvės, laisvalaikio užsiėmimų, pramogų ir kultūros studijos, sporto klubas.

Terasų vizualizacija / Organizatorių nuotr.

Įvairioms laisvalaikio veikloms numatyta didelė erdvė ant stogo, kurioje planuojamos skirtingos zonos: žaliosios poilsio, užsiėmimų vaikams, atsipalaidavimo zonos, miesto apžvalgos aikštelė – iš jos atsivers vaizdinga Kauno panorama ir nuostabus vaizdas į Prisikėlimo bažnyčią. Dar viena laisvalaikio erdvė turėtų įsikurti ir pastato pirmajame aukšte.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA