VDU dekano įgaliojimus praradęs A. Krupavičius žada kreiptis į aukščiausias Europos institucijas | Kas vyksta Kaune

VDU dekano įgaliojimus praradęs A. Krupavičius žada kreiptis į aukščiausias Europos institucijas

BNS 2020/07/01 20:38
VDU nuotr.

Dėl akademinės etikos pažeidimų Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) nepratęsė Socialinių mokslų fakulteto dekano įgaliojimų politologui Algiui Krupavičiui.

Tai BNS trečiadienį patvirtino universiteto atstovė Ina Žurkuvienė.

„Šių metų balandį turėjo baigtis tiek rektoriaus, tiek dekanų kadencijos. Išrinkus naują rektorių, jis būtų teikęs naujų dekanų kandidatūras, o Senatas jas patvirtinęs. Tačiau dėl koronaviruso pandemijos rektoriaus rinkimus teko nukelti. Dėl to reikėjo pratęsti tiek rektoriaus, tiek visų dekanų įgaliojimus. Senatas praėjusią savaitę dėl akademinės etikos pažeidimų nusprendė A. Krupavičiui dekano įgaliojimų nepratęsti“, – teigė I. Žurkuvienė.

„VDU rektorius įsakymą nepratęsti įgaliojimų pasirašė pirmadienį, tad A. Krupavičius dekano pareigų nebeina nuo šios savaitės pradžios. Be to, rektorius kreipėsi į universiteto doktorantūros komitetus dėl nario pakeitimo, taip pat į VDU Etikos komisiją. Kiti sprendimai bus priimami atsižvelgiant į komisijos rekomendacijas“, – pridūrė ji.

Pats politologas teigia, jog jo kaip dekano įgaliojimai yra pasibaigę ir pretenduoti jų pratęsti jis neketino.

„Mano kaip dekano kadencija pasibaigė. Aš nepretendavau laikinai eiti dekano pareigų ir nepretenduosiu antrai dekano kadencijai“, – BNS trečiadienį sakė A. Krupavičius.

Pirmasis apie VDU sprendimą nepratęsti dekano įgaliojimų A. Krupavičiui pranešė naujienų portalas lrt.lt.

Praėjusią savaitę Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė neskundžiamą nutartį, kuria atmetė A. Krupavičiaus ir Vitalijos Simonaitytės skundą ir paliko galioti 2018 metais Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus padarytą išvadą, kad A. Krupavičius ir tuometė Kauno technologijos universiteto doktorantė V. Simonaitytė mokslinėje publikacijoje neetiškai citavo tuo metu buvusio doktoranto Giedriaus Žvaliausko tekstą.

Politologas teigia, jog dėl susidariusios situacijos planuoja kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą. „Aš žinojau, kad su Lietuvos teismų sistema ir teisingumu yra problemų, bet kad jos iki tokio masto, tai man buvo labai nelaukta“, – sakė jis.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus paskelbtoje išvadoje teigiama, kad A. Krupavičius ir V. Simonaitytė pažeidė savo aukštųjų mokyklų etikos kodeksuose įtvirtintą pagarbos intelektinei nuosavybei normą, kad akademiniam sąžiningumui prieštarauja plagijavimas ir mokslinei veiklai talkinusių žmonių arba organizacijų įnašo neigimas arba nutylėjimas. Anot kontrolieriaus, taip pat pažeisti Mokslo ir studijų įstatyme įtvirtinti akademinės etikos ir intelektinės nuosavybės teisių užtikrinimo principai.

Tokį akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus sprendimą A. Krupavičius ir V. Simonaitytė apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui, kuris 2018 m. rugsėjo 11-osios sprendimu pareiškėjų skundą atmetė. Vėliau šis teismo sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA