Atsidarant kurortams kai kur butus išperka akimirksniu, verslininkai kainų kelti neketina | Kas vyksta Kaune

Atsidarant kurortams kai kur butus išperka akimirksniu, verslininkai kainų kelti neketina

delfi.lt 2020/05/16 10:59
DELFI nuotr.

Šiemet vasara daugeliui lietuvių bus kitokia – ne visiems pavyks išvykti atostogauti į užsienį, tad teks rinktis lietuviškus kurortus. Vasaros sezonas kurortuose prasideda jau šį savaitgalį. Kurortų merai tikina, kad laisvų vietų kasdien vis mažėja, o kai kur liepą ir rugpjūtį jų jau nebėra.

Palangos NT rinka suaktyvėjusi: perkamas antrasis būstas

Palangos meras Šarūnas Vaitkus „Žinių radijuje“ kalbėjo, kad miestas ruošiasi sezonui – tvarkoma infrastruktūra: atnaujinami mediniai takai, plečiami paplūdimiai, vežamas inventorius, t. y. persirengimo kabinos. O nuo šio savaitgalio pajūryje pradeda budėti ir gelbėtojai. Anot jo, intensyvusis vasaros sezonas prasideda nuo gegužės 15 d., t. y. jau šį savaitgalį.

Jis pažymi, kad jau nuo Atvelykio Palanga – itin pilna, o policijos pajėgos sustiprintos. Policininkų teigimu, žmonės sąmoningi, laikosi socialinio atstumo, vaikšto su kaukėmis, tad meras nesibaimina būriavimosi problemų.

„Septynios pastarosios vasaros Palangoje yra itin geros ir pilnos, o ši vasara bus itin darbinga. Kiek teko kalbėti su verslininkais, tiek daug skambučių ir užsakymų dar nėra buvę. Privataus apgyvendinimo sektoriuje šluojami nuomai namai, vilos, apartamentai“, – pasakoja Palangos meras ir priduria, kad vietos – pakankamai, tad patikino, jog čia sutilps visi norintys atostogauti.

Š. Vaitkus taip pat užsiminė pastebintis tendenciją, kad Palangoje nekilnojamojo turto (NT) rinka šiuo metu itin suaktyvėjusi – perkamas antrasis būstas.

„Iš pradžių galvojome, kad tai nebus itin gerai, bet supratome, kad antrojo būsto įsigijimas mažina sezoniškumą labai stipriai, nes žmonės priversti ir noriai atvažiuoja savaitgaliais į savo būstą, tada valgo restoranuose, naudojasi mūsų pramogomis, paslaugomis ir t. t.“, – pažymi Palangos meras.

Anot jo, verslininkai, nepaisant to, kad turės daugiau išlaidų, Viešbučių ir restoranų asociacijos teigimu, neplanuoja kelti jokių kainų. „Išlaidos jų didesnės – reikia užtikrinti higienos priemones, bet verslas kainų nekels, bus kaip yra“, – tikino jis.

Š. Vaitkus pasakojo, kad vietų Palangoje dar yra, bet sparčiai pildosi užsakymai. „Rugsėjį, galbūt net spalio mėnesį yra užsakymų nemažai, nes žmonės įvertina pokyčius Palangoje“, – sakė jis.

Neringa pasigedo kruizinių laivų

Neringos meras Darius Jasaitis „Žinių radijuje“ kalbėjo, kad vasarą vietų rasti čia jau sunku, mat liepą ir rugpjūtį užsakymų pilna.

„Vietiniai, kurių internete nėra, turi ten atsirasti, nes, ko gero, nebus tokių turistų, kurie vaikščios ir belsis į duris ir ieškos tuščių butų“, – ragino Neringos meras.

Vis dėlto vasaros atostogas jis įvertino ne vien optimistiškai, nes, pavyzdžiui, atsiradus penkiems koronaviruso atvejams šeimoje, operacijų vadovas gali uždaryti kurortą ir baigtųsi visas sezonas. „Taip gali būti, nuo to niekas neapsaugotas“, – pažymėjo jis.

Anot D. Jasaičio, atvykti į Neringą – sudėtingiau, mat kainos čia diktuoja rinką. Neringos mero teigimu, balandžio ir gegužės mėnesiai kurorte buvo tušti. Tik porą savaitgalių esą buvo jaučiamas atsigavimas, tad kažkiek pajamų verslas gavo, tačiau, anot jo, negalima lyginti su tuo, kas būdavo anksčiau.

„Kainų niekas nekėlė dėl viruso. Reikia pripažinti vieną dalyką – turistų tiek, kiek buvo, poilsio namai ir viešbučiai patiria didžiulius nuostolius. Jau šiuo metu įprastai jų pajamos būdavo didžiulės, nes vokiečių ir kitų turistų grupių atvažiuodavo, atvykdavo kruiziniai laivai, kurių šiemet nebus. Piko metu jie mums nelabai patikdavo, bet tokiu metu kaip šiandien, kai mes apytuščiai, jų nėra, pajamos prarandamos“, – kalbėjo jis.

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė priduria, kad Neringos verslininkai nukentės, nes kruiziniai laivai buvo geras kanalas gauti pinigų. Be to, anot jos, Neringai trūksta infrastruktūros, kalbant apie viešbučius.

„Neseniai buvo svarstomas „Radisson“ viešbučio projektas Neringoje, deja, dėl leidimų projekto buvo atsisakyta. Labai gaila, kad čia nėra infrastruktūros. Ten nėra nė vieno didelio gero viešbučio, kuris atsineštų su savimi ne tik kambarių kiekį, bet ir gerus restoranus, infrastruktūrą ir pramogas“, – tikino Ž. Gavelienė.

Norintiems atostogauti Neringoje meras pataria apgyvendinimo ieškoti birželio 1-20 d. ir keisti savo planus, nes taip esą bus lengviau rasti, kur poilsiauti ir ne tokiose spūstyse.

„Jeigu čia negyvenčiau ir reikėtų rinktis, kada poilsiauti Neringoje, vienareikšmiškai rinkčiausi rugsėjo mėnesį, kai dauguma turistų išvažiuoja, bet jūra be galo šilta, gali pasijusti kaip oazėje, negyvenamoje saloje, rasti tokių vietų, kur nesutiksi nė vieno turisto. Be to, pradeda augti vienas kitas grybas, žuvis atpinga, nes atsidaro žvejybos sezonas. Įvažiavimo rinkliava būna tik 5 Eur, tad tie, kurie skaičiuoja, irgi tegul renkasi rudenį“, – ragino Neringos meras.

Druskininkai investuoja į infrastruktūrą

Druskininkai taip pat ruošiasi sezonui. Kaip teigia meras Ričardas Malinauskas, miesto mažieji viešbučiai pradėjo veikti jau praeitą savaitę, nuo gegužės 8 d., tad meras gatvėse pastebėjo nemažą svečių srautą.

Anot jo, šiandien pagrindinis miesto uždavinys – tęsti Kultūros kongresų rūmų statybą, rekonstruoti slidinėjimo areną, pritaikant naujas technologijas.

„Yra keletas idėjų, kad tai būtų ne tik slidinėjimo pramoga, bet ir mūsų mažiesiems atrakcionų parkai, susiję su sniegu, ledu, galbūt įrengsime Kalėdų senio rezidenciją, veikiančią ištisus metus“, – pažymėjo jis.

Anot R. Malinausko, šiuo metu svarbiausia – saugumas, tad neplanuoja didelių masinių renginių ir reklamos, siekiant į Druskininkus pritraukti kuo daugiau žmonių.

„Druskininkai gerai tuo, kad neturime vienos gatvės, kurioje yra pagrindinės atrakcionų ir užimtumo vietos. Visas miestas skirtas poilsiui šeimai, mažomis grupėmis ir t. t. Gamta, infrastrūktūra ne tik pačiame kurorte, bet ir aplink jį – dviračių takai. Tai leidžia rasti įvairių laisvalaikio praleidimo formų. Tai mus gelbsti“, – kalbėjo Druskininkų meras.

Jis priduria, kad kol kas miesto apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiantis verslas neketina kelti kainų.

„Kiek teko bendrauti su viešbučių ar kavinių savininkais, kol kas visiškai nematome tendencijų, kad kas nors drastiškai keltų kainas ir užsidirbtų iš esamos situacijos. Kalbama, jei atvyksta didesnė šeima, apie nuolaidas“, – tikino jis.

Daugiau naujienų galite skaityti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA