Kauno koronaviruso dienoraštis #5 | Kas vyksta Kaune

Kauno koronaviruso dienoraštis #5

Skaitytojų nuotr.

Šeštadienis kauniečius nudžiugino itin šilta ir saulėta diena, todėl nenuostabu, kad dalis miestiečių pamiršo karantino taisykles. Pilietiški kauniečiai su „Kas vyksta Kaune“ pasidalijo įsimintiniausiais savaitgalio vaizdais, kuriuose užfiksavo ne tik šašlykų sezono atidarymą daugiabučio kieme, bet ir verslo idėjas. Šiltas pavasariškas oras kauniečius paragino daugiau sužinoti apie higienos principus bei inicijuoti kilnias idėjas.

Medicininių kaukių verslas

„Eigulių rajone vaikšto vyras, kuris beldžiasi į namų duris ir siūlo netikras medicinines kaukes“, – verslo ypatumais dalijosi skaitytojas.

Kaukių pardavėjas Eiguliuose / Skaitytojo nuotr.

Nuotraukas atsiuntęs kaunietis pasakojo, kad Eigulių rajono gyventojų sveikata susirūpinęs vyras, medicinines kaukes pardavinėjo po vieną eurą už vienetą. „Sakė, kad kaukės vienkartinės medicininės, bet pagal tai, kokią pats nešioja, atrodo neaiškios medžiagos ir visiškai nepanašios į medicinines kaukes“.

Dulkių kamuoliai

„Ar taip turi karantino metu su lapų pūtikliu kelti dulkes?“, – portalo klausia kaunietė.

Pasak skaitytojos, tai ne pirmas kartas kai dulkės pučiamos tiesiog ant žmonių.

„Mačiau kaip tą daro stotelėje, kur žmonės laukia viešojo transporto. Tokius dulkių kamuolius sukėlė… Gaila vakar neužfiksavau, o šiandien Birštono gatvėje tą patį pamačiau“, – pasakoja moteris.

Dezinfekuotojai ar „vaiduoklių medžiotojai“?

Akylas skaitytojas Kauno autobusų stotyje užfiksavo gana neįprastą vaizdą, tačiau prie tokių vaizdų reikėtų pratintis, jei norime išlikti sveiki karantino metu.

Kauniečio atsiųstoje nuotraukoje matyti, kaip vyksta viešųjų vietų dezinfekavimo darbai Kauno autobusų stotyje.

Dezinfekavimo darbai / Skaitytojo nuotr.

„Nuostabus dalykas tas karantinas“

„Prašau, koks nuostabus tas karantinas Kleboniškio miške…“, – šmaikštavo skaitytoja, užfiksavusi ištisą virtinę lengvųjų automobilių.

Vaizdo medžiaga siuntusi moteris nuoširdžiai tikisi, kad tokie vaizdai karantino nesilaikantiems miestiečiams: „įkrės į galvą smegenų“.

Kaunietei antrina ir kita skaitytoja. Jos teigimu, šeštadienio popietę Raudondvario plente vaikštinėja daugiau žmonių nei prieš karantiną.

„Raudondvario plentas, Kaniūkai, Lampėdžiai, ties „Bonas“ kavine žmonių daugiau nei buvo prieš karantiną“, – pasakoja skaitytoja ir gailisi, kad žmonių būrio neįamžino vaizdo medžiaga.

Kur higiena?

„Gal norite pasidomėti kodėl šiuo karantininiu laikotarpiu McDonald’s personalas maistą be pirštinių daro?“, – naujienų portalo užklausė skaitytojas.

Kauniečio atsiųstame vaizdo įraše matyti, kaip greitojo maisto restorano darbuotojos maisto užsakymą ruošia nedėvint vienkartinių pirštinių.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjo McDonald’s restoranų tinklo higienos principais, tačiau atsakymo kol kas nesulaukė.

Papildyta kovo 31 dieną 10.16 val.

Pasak „McDonald‘s“ generalinio direktoriaus Baltijos šalyse Vladimir Janevski, greito maisto restoranų tinklas palaiko glaudžius ryšius su atsakingomis šalies institucijomis ir laikosi visų jų instrukcijų. Restoranas ėmėsi privalomų ir papildomų atsargos priemonių.

„Kaip rekomenduojama, tiesioginį kontaktą su lankytojais turintys mūsų darbuotojai mūvi pirštines ir dėvi kaukes, atidžiai plauna ir dezinfekuoja rankas. Kadangi dirbant virtuvėje nėra jokių naujų nurodymų, kaip tik laikytis griežtų įprastų savo higienos standartų, mūsų darbuotojai čia itin atsargiai ir reguliariai plauna rankas, nes pripažįstama, jog būtent tai yra viena veiksmingiausių prevencinių priemonių prieš viruso plitimą“, – teigia V. Janevski.

(papildymo pabaiga)

Ne Kaune, bet kaunietis

Kaunietis Žygimantas, sugalvojęs karantino savaitgalį praleisti kiek atokiau nuo miesto, užfiksavo ir policijos pareigūnų prevencinę akciją.

„Policija žmones vaiko iš visur“, – sako nuotrauką atsiuntęs Žygimantas.

Seredžiaus piliakalnis / Skaitytojo nuotr.

Tiesa, nuotrauka užfiksuota Seredžiuje, tačiau joje matyt, kaip ant piliakalnio užvažiavęs policijos pareigūnų ekipažas drausmina lankytinoje vietoje karantiną norinčius praleisti tautiečius.

Nusikaltimas vidury baltos (karantino) dienos

„Karantino metu, viešoje vietoje (Aleksote) vyksta…“, – tiek tepasakė vaizdo medžiagą atsiuntęs skaitytojas.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, jog užteršus aplinką nedideliu kiekiu atliekų, teršėjų laukia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 90 eurų.

Aplinkos užteršimas 1 kubinio metro ir didesniu atliekų kiekiu užtraukia baudą nuo 1,4 tūkst. eurų iki 2,4 tūkst. eurų. Aplinkos užteršimas 5-ių kubinių metrų ir didesniu pavojingų atliekų kiekiu baudžiamas iki 4,3 tūkst. eurų bauda.

Šašlykų sezonas atidarytas

Šiltasis sezonas neatsiejamas nuo jaukių pasibuvimų gamtoje, o pagrindiniu tokio laisvalaikio akcentu neretai tampa viliojantis, ką tik iškeptų šašlykų aromatas. Tačiau ar karantino laikotarpis tam tinkamas metas?

To klausia nuotrauką redakcijai atsiuntusi kaunietė, kuri tikisi, kad toks „pasivaišinimas“ nesibaigs koronaviruso protrūkiu jų kieme.

Šašlykų sezonas atidarytas / Skaitytojos nuotr.

„Karantinas Kaune, viename iš Bajorų gatvės kiemų. Gėda, policija 3 kartus kviesta, nereaguoja“, – piktai apie pikniko ypatumus atsiliepia skaitytoja.

Laikykitės moksleiviai

Užsitęsus karantinui, vaikai turės mokytis nuotoliniu būdu, tačiau ne visos šeimos turi galimybę savo atžaloms parūpinti priemonę, kurios pagalba būtų galima tęsti mokslo metus. Kaune gyvenantis Mantas sugalvojo kilnią idėją ir ragina paaukoti nenaudojamus kompiuterius.

„Visi rūpinasi medikais, parama jiems, ir tai labai gerai, tačiau reikia nepamiršti ir tų, kurie ateityje gali užaugti medikais, ar kitais savo srities specialistais. Padekim, kas galim, ir jiems“, – socialiniame tinkle prisidėti prie iniciatyvos ragina vyriškis.

„Veiksminga“ dezinfekcija

Sekmadienio popietę portalą pasiekusiose kauniečio nuotraukose, matyti kiek neįprastas rankų dezinfekcinio skysčio poveikis.

Dezinfekcinis skystis „Iki” parduotuvėje / Skaitytojo nuotr.

„Parduotuvėje „Iki“ Kaune, Baltų pr. 81, po pasinaudojimo dezinfekciniu skysčiu prie įėjimo, išbalo rankų oda ir prasidėjo deginimas…“, – nemaloniais pojūčiais skundėsi skaitytojas.

Pratrūko dėl netiesos

Sekmadienio popietę į redakciją paskambinęs kaunietis neslėpė pykčio, kad apie susirgusią jo sutuoktinę žiniasklaidai sakoma, kad ji galimai užsikrėtė nuo jo – tolimųjų reisų vairuotojo.

Vyras kategoriškai neigė informaciją, kad jam buvo patvirtinta koronaviruso diagnozė. „Aš net nebuvau tirtas medikų, su manimi niekas nesusisiekė, kaip galima šitaip meluoti“, – piktinosi žmogus. Informaciją, kad neva jis serga ir užkrėtė savo sutuoktinę – vienos medicinos įstaigos slaugytoją, sužinojęs iš žiniasklaidos.

Vėliau naujienų agentūrai BNS bei portalui „Kas vyksta Kaune“ šią informaciją paneigė ir ją išplatinęs ligoninės atstovas S. Tvirbutas. Jis pripažino, kad tai buvo jo žmogiška klaida, kai galimą rizikingą kontaktą įvardino, kaip priežastį.

„Kadangi vyras yra grįžęs iš užsienio, jis buvo nurodytas, kaip rizikingas kontaktas ir įtrauktas į ataskaitą epidemiologams. Nuoširdžiai atsiprašau už šį nesusipratimą“, – sakė jis.

Pats vyras redakcijai skundėsi, kad ši informacija sukėlė tikrą sumaištį tarp jo draugų ir pažįstamų. „Nespėju šiandien atsakinėti visiems į skambučius ir sakyti, kad bent jau kol kas nesergu. Taip, sėdžiu namuose, kaip man ir buvo liepta – saviizoliacijoje. Bet kol kas esu sveikas, neturiu temperatūros, tik grįžęs susisiekiau su Karštosios linijos konsultantais, sakė, kad kol kas nėra pagrindo mane tirti“, – portalo žurnalistams sakė jis.

Baigdamas pokalbį vyras palinkėjo visiems sveikatos ir paprašė baigti raganų medžioklę. „Dabar daug žmonių sirgs, nenoriu dėl to kaltinti kitų, bet ir pats nesijaučiu kaltas. Ši liga yra nelaimė, linkiu visiems daugiau atjautos ir supratimo. Saugokime vieni kitus“, – sakė jis.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Kauno koronaviruso dienoraštis – tai subjektyviomis skaitytojų nuomonėmis paremtas straipsnių ciklas, kuriame kviečiame kauniečius dalintis savo pastebėjimais. Portalo „Kas vyksta Kaune” redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su subjektyviomis skaitytojų nuomonėmis, iš kurių sudaromi dienoraščio įrašai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA