Gaujų susišaudymais ir prabanga garsėjusi Kauno vieta sulaukė liūdnos pabaigos | Kas vyksta Kaune

Gaujų susišaudymais ir prabanga garsėjusi Kauno vieta sulaukė liūdnos pabaigos

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2019/10/19 11:04

Laukinio kapitalizmo metais prabanga garsėjęs, Kaune, Jonavos gatvėje veikęs šešėlinio pasaulio veikėjų pamėgtas motelis-restoranas „Sandija“ neišlaikė rinkos pokyčių. Jį valdančios bendrovės bankrutavo, pastatų kompleksą kelintą kartą nesėkmingai bandoma parduoti varžytinėse. Panašu, jog viena priežasčių, lėmusių šią baigtį – su kriminaliniais įvykiais, gaujų susirinkimais bei šaudynėmis vis dar siejamas „Sandijos“ pavadinimas.

Restoraną pamėgo Kauno gangsteriai

Kauno pakraštyje, Jonavos gatvėje, šalia kelio Vilnius – Klaipėda laukinio kapitalizmo metais iškilęs „Sandijos“ motelis-restoranas kadaise buvo viena prabangesnių laisvalaikio praleidimo vietų.

Čia puotaudavo ne tik labiau pasiturintys kauniečiai, rinkdavosi ir šešėlinio pasaulio atstovai. 1993 metais veiklą pradėjusią „Sandiją“ ypač pamėgo Remigijaus Daškevičiaus-Daškės vadovauta Daškinių grupuotė.

Šiame restorane vyko nusikalstamos gaujos susirinkimai bei puotos. Teisėsaugos veteranai prisimena legendomis apipintus pasakojimus. Esą čia buvo tvarkomi ir šešėlinio verslo reikalai, griežtesniems pokalbiams kviečiami verslininkai, o į restoraną įžengus pačiam R. Daškevičiui-Daškei visi iš pagarbos vadeivai atsistodavę.

Kartą lėbaujant „Sandijoje“ R. Daškevičiui iššūkį metė kitas kriminalinio pasaulio atstovas – buvęs šalies suaugusiųjų bokso čempionas Gintautas Bakanauskas-Bakanas. Gerokai įkaušę vyrai surengė imtynių varžybas, o jų metu gerokai stipresnis Bakanas nesunkiai įveikė Daškę. Manoma, kad gaujos vadeiva negalėjo susitaikyti su šiuo pažeminimu, G. Bakanauskas netrukus prie savo namų krito nuo žudiko kulkų.

Paskutinis kruvinas incidentas „Sandijoje“ įvyko 2004 metais. Į kambarį, kuriame linksminosi keli šešėlinio pasaulio atstovai įsibrovęs kaukėtas vyras ėmė šaudyti iš pistoleto, ištuštino visą jo apkabą. Vienas ten buvusių žmonių, kaunietis patyrė ne itin sunkius sužalojimus, o kitam, su „Agurkinių“ gauja sietam Ryčiui Korsakui kulka kliudė stuburą. Jis liko gyvas, tačiau prireikė daug laiko, kol vėl atsistojo ant kojų. Po šešerių metų R. Korsakas prie savo namų Šilainių rajone buvo nužudytas vieninteliu šūviu į galvą.

Po 2004 metais vykusių šaudynių „Sandijos“ vardo „nebegarsino“ kriminaliniai išpuoliai. Juolab čia lėbauti mėgusi „Daškinių“ gauja po lyderio nužudymo prasidėjus kovai dėl pinigų bei įtakos skilo, o galiausiai visai nustojo egzistuoti.

Atgimti nepavyko, turtas parduodamas varžytinėse

Permainos vyko ir pačiame motelyje-restorane „Sandija“. Pasikeitė jį valdančios bendrovės savininkai, šalia senojo pastato iškilo didelis apgyvendinimo, maitinimo ir pramogų kompleksas su uždaru kiemu. Nuo 2010 metų naujai atgimusi „Sandija“ savo paslaugas pradėjo siūlyti ir per tarptautinę platformą „Booking.com“.

Moteliui pavyko suformuoti nuolatinių klientų ratą, paskutinius du metus jame gyveno NATO kariai. Tačiau šiuo metu veikla nutraukta, o prieštaringai garsėjusiam restoranui panašu, nebuvo lemta atgimti. Visą jo turto valdančiai bendrovei „Sandija ir Co“ pradėta bankroto procedūra, pastatų kompleksas Jonavos gatvėje parduodamas varžytinėse.

1 tūkst. 185 kv. m. ploto motelis-restoranas „Sandija“ su visa įranga bei inventoriumi, kiemo statiniais, aikštele ir žemės sklypu šiuo metu parduodamas už 947,7 tūkst. eurų. Paskutinės varžytinės vyko spalio 18 dieną, tačiau norinčių jį įsigyti vis dar neatsiranda.

Kas lėmė liūdną gerai žinomo Kauno restorano-motelio baigtį ? Bankroto procedūrą atliekantis ir turtą pardavinėjantis bankroto administratorius Arūnas Gedeikis neslepia – tam įtakos turėjo ir netinkamai susiklosčiusios aplinkybės, ir praeities šleifas.

Veiklai stringant tikėjosi sulaukti investuotojo

Pasibaigus kriminalinei „Sandijos“ erai motelis – restoranas sulaukė investuotojų. Deja, jų planams čia plėtoti sėkmingą verslą nebuvo lemta išsipildyti.

„Legendinis“ restoranas veikė prieš 20 metų, kai atvyko mano galva padorūs, rimti verslininkai ir jį nupirko. Pradinė šio motelio vieta – šalia esantis pastatas. Investuotojai nusprendė, jog čia galima daryti normalų verslą, tačiau paliko senąjį pavadinimą. O tai, manau, buvo esminė jų klaida“, – sakė jau kelis kartus nesėkmingai varžytinėse viešbučio ir restorano kompleksą parduodantis bankroto administratorius A. Gedeikis.

Pasikeitus savininkams veikla pradžioje vyko senosios bendrovės, UAB „Sandija“ vardu. Vėliau, prasidėjus viešbučio rekonstrukcijai, jos veikla buvo sustabdyta, įsteigtas naujas ūkio subjektas, UAB „Sandija ir Co“. Ši bendrovė perėmė visą turtą.

„Jie investavo savo lėšas, pasiskolinimo pinigų iš banko, pastatę visiškai naujus pastatus pradėjo ten veiklą. Tačiau tuo metu Kaunas nebuvo patrauklus užsienio turistams, o ir pati vieta, miesto pakraštys, neleido tikėtis didesnės kainos už paslaugas. Kaune gyvenimas buvo numiręs 25 metus, todėl visą šį laiką veikla vos judėjo“, – apie bankroto priešistorę kalbėjo A. Gedeikis.

Trūkstant lankytojų strigo atsiskaitymas su kreditoriais, kurių pagrindinis – „Šiaulių bankas“. Skoloms didėjant, nuspręsta pradėti bankroto procedūrą ne teismo tvarka.

„Buvo tikimasi, jog ateis investuotojas, kuris nupirks turtą ir toliau vykdys veiklą. Turtą mes išnuomojome bendrovei „Sandija“, tiems patiems verslininkams. O bankas kantriai laukė tikėdamasis, kad verslą pavyks išsaugoti. „Šiaulių bankas“ veikė kaip partneris, jis siekė, kad turtas generuotų pajamas“, – portalui DELFI minėjo bankroto administratorius.

Koją pakišo ir sunkmetis, ir kriminalinis šleifas

Esmine priežastimi, kodėl nepavyko išlipti iš skolų duobės A. Gedeikis nurodė apyvartinių lėšų trūkumą. Kita vertus, niekas nenorėjo investuoti į viešbutį, kuris bus parduodamas.

„Jeigu kauniečių paklaustume – su kuo siejamas žodis „Sandija“, išgirstume atsakymą, jog su šaudynėmis, nusikalstamu pasauliu. Gal tai ir atbaidė investuotojus, nors pastaruosius 15 metų su tuo nebuvo nieko bendra. Jeigu visa tai vyktų dabar, kai Kaunas plečiasi, daugėja darbo vietų, gal situacija ir būtų visai kita“, – svarstė A. Gedeikis.

Dabartinė „Sandijos“ komplekso kaina – 974 tūkst. eurų. Jį varžytinėse parduodantis bankroto administratorius neslepia, nors suma nėra maža, tačiau anksčiau ar vėliau, galbūt kiek sumažinus kainą, „Sandiją“ pavyks parduoti. Juolab, kad potencialūs pirkėjai domisi šiuo objektu, tačiau juos vis dar atbaido didelė kaina.

„Miestas atsigauna, daugėja resursų. Tokiam viešbučiui dabar tarsi atsiranda niša. Ar miesto pakraštyje ji buvo anksčiau, kiek laiko joje buvo galima išsilaikyti, labai abejotinas klausimas. Nes šalia – miesto kempingas, kuris stovi pustuštis“, – sakė A. Gedeikis.

Bankrotą paskubino ir reklaminis skelbimas

Turtą valdančiai bendrovei „Sandija ir Co“ neteisminė bankroto procedūra buvo pradėta 2018 metų sausį. O šių metų rugsėjo 11 dieną Kauno apygardos teismas iškėlė bankroto bylą iš jos turtą nuomojusiai ir veiklą tęsti bandžiusiai UAB „Sandija“.

Su prašymu kelti bankroto į teismą kreipėsi pati bendrovės direktorė. Ji nurodė, kad susiklostė kritinės situacija. Įmonės įsipareigojimai kreditoriams siekė 66 tūkst. eurų, kai turtas įvertintas vos 1,7 tūkst. eurų.

Teismui adresuotame prašyme nurodoma, kodėl už palyginti nedidelį 5 tūkst. eurų mėnesinį mokestį viešbučio ir restorano kompleksą nuomojusi bendrovė ėmė staiga grimzti į skolų liūną.

„Nuo 2018 metų lapkričio mėnesio buvo užkabintas reklaminis plakatas, kuris skelbia apie įmonės nuomojamų patalpų pardavimą. Nuo to laiko įmonė pradėjo atsilikti nuo turto nuomos mokėjimo grafiko, padidėjo kiti kreditoriniai įsiskolinimai, sumažėjo ne tik motelio, bet ir restorano užsakymų skaičius.

Kadangi dauguma motelio klientų yra nuolatiniai, per kelis mėnesius jie sugrįžo, nes buvo patikinti, jog tai tik reklama ir įmonės veikla yra tęsiama. Tačiau restorano klientai dažniausiai užsakymus pateikia iš anksto, todėl ši reklama juos gąsdina ir įmonė neteko daugiau nei pusės užsakymų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA