Uždarytas dešimtmečius Kaune veikęs naktinis baras: ėjo atsisveikinti su gėlėmis ir ašaromis | Kas vyksta Kaune

Uždarytas dešimtmečius Kaune veikęs naktinis baras: ėjo atsisveikinti su gėlėmis ir ašaromis

R. Tenio nuotr.

Pastarosiomis dienomis sugalvojusius išlenkti bokalą „Veronikoje“ pasitinka nuimtos iškabos ir raštelis, informuojantis, kad daugybę metų Savanorių prospekte dirbęs baras nuo rugsėjo 16 d. stabdo veiklą. Įstaigos savininkė Veronika Astraitienė neslepia, kad susidėvėjęs pastatas greit bus griaunamas – šioje teritorijoje verslininkai ketina statyti prekybos centrą.

Iš šlovingai skambančių naminių mėsainių, traškios vištienos ir gruzdintų bulvyčių junginių beliko po pusę žodžio. O koks atklydėlis studentas nė nebeatskirtų čia buvus barą, kuriame bent kartą lankėsi, gal ir į nosį gavo, ne vienas kaunietis – kavinės pavadinimas nukabintas.

Ruošiasi statyboms

V. Astraitienė „Kas vyksta Kaune“ pasakojo šioje vietoje ketinanti pratęsti verslą – neužilgo prasidės statybos, iškils nedidelis prekybos centras. Toje vietoje, kur stovi kavinė, bus įrengta automobilių stovėjimo aikštelė.

„Jau 30 metų atidirbau, kaip ir užtenka, pastatas, galima sakyti, nugyventas. O statyti vis tiek reikia, nes žemę nuomojame statyboms. Dar norėjo tą žemę atimti, neva užvilkinome statybas, bet užtrukome supirkinėdami aplink esančius sklypus, nes išnuomoti 8 a – gan mažas plotas“, – aiškino „Veronikos“ šeimininkė.

Verslininkai bylinėjosi, laimėjo teismus, ir pradės darbus. „Pamažu ruošiamės statyboms, dėl to ir uždarėme „Veronikos“ duris. Viskam ateina laikas, pastatas netolimoje ateityje bus nugriautas. Laikinai juo galbūt galės naudotis statybininkai, o paskui griausime“, – kalbėjo V. Astraitienė.

Teisme susikibo su Nacionaline žemės tarnyba

Anot verslininkės, statybas reikia pradėti, nes taip įpareigoja sutartis. „Žemė išnuomota 99 metams, bet neva ruošėmės per ilgai statyti. Kai jau buvo parengtas projektas, žemę iš mūsų staiga atėmė. Nieko nebeliko, tik paduoti į teismą“, – įvykių eigą nušvietė V. Astraitienė, pridūrusi, kad nekilnojamasis turtas nuomojamas iš Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) – ši įstaiga ir buvo panaikinusi nuomos sutartį.

Viešai prieinamais duomenimis, šių metų liepos 4 d. Kauno apygardos teismas tikrai priėmė V. Astraitienei palankų sprendimą neleisti Nacionalinei žemės tarnybai vienašališkai nutraukti valstybinės žemės nuomos sutarties. NŽT nutartį skundė Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, tačiau kasacinis skundas buvo atmestas.

Pašnekovė pripažino kavinę seniai reikėjus rekonstruoti, bet per tiek metų nutuokdamas, kad reikės vykdyti statybas, esą negali investuoti į tokį objektą. „Veronikai“ reikėtų rimto kapitalinio remonto, o kadangi jos savininkai ruošiasi statyboms, per daug neinvestavo.

V. Astraitienės manymu, tai greičiausiai bus maisto prekių parduotuvė, tačiau asortimentas dar neapibrėžtas – pirmiausia reikia pastatyti. Patalpose įsikurs ne kuris nors didžiųjų prekybos tinklų, parduotuvė bus valdoma pačios verslininkės.

„Jungiame mano ir sūnaus verslus. Aš jau nelabai ir pajėgi būčiau pastatyti rimtą objektą, tad projektą įgyvendinsime su sūnumi“, – detalizavo „Veronikos“ savininkė.

Pasak V. Astraitienės, projektas jau paruoštas, leidimai statyboms yra ir darbai netrukus turėtų pajudėti. O pradėjus statyti, viskas turėtų įvykti gana greit, parduotuvę tikimasi užbaigti per metus.

Apribojus prekybą, nesisielojo

„Dėl to verkia verkia mūsų klientai, – juokėsi V. Astraitienė. – 30 metų – tai ne diena, ne dvi ir ne mėnesis. Turėjome ir geresnį, ir blogesnį garsą, kai naktimis dirbome, čia visko buvo, visokiausių „fejerverkų“, muštynių.“

Geriausiais laikais „Veronika“ dirbo visą parą, čia buvo galima ne tik troškulį numalšinti, bet ir užkąsti ar pasigalynėti su sportiškai nusiteikusiais klientais / „Facebook“ nuotr.

Paskui, prisiminė žinomo baro savininkė, valdžia neleido naktimis prekiauti – dėl to verslininkė tikino net apsidžiaugusi, niekada nepasisakiusi už naktinę prekybą.

„Buvo sutrumpintas darbo laikas, tačiau dėl to nepergyvenu, pradėjau naktimis ramiai miegoti. Tokiu metu dirbti nėra lengva, menkas malonumas: miegi, prabudęs galvoji, ar ko nors neįvyko“, – naktinio verslo specifiką nusakė V. Astraitienė.

Paskelbus apie užsidarymą, stebėjosi ji, ištikimi „Veronikos“ klientai atsisveikinti ėjo su gėlėmis, ašaromis akyse. Gerai nusiteikusi pašnekovė nepraleido progos ir pasiųsti linkėjimus visiems kauniečiams.

Garsėjo neramumais ir aukščiausio linksmumo kompanijomis

Tikrai ne visada šioje nedidelėje kavinėje sklandė tokios gerybiškai melancholiškos nuotaikos. Iš Savanorių prospekte 95-tu numeriu pažymėto pastato neretai trenkdavo pernelyg įkaušusių lankytojų šūksniai, tekdavo užsukti ir policijos pareigūnams.

Vakaro linksmybių kulminacija čia ne kartą tapo smagios muštynės, kartais – su plėšimais ir peilių dūriais. Nors sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros dažnai teisėsaugininkams padėdavo išaiškinti nusikaltėlius, baro reputacija sklido plačiai.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad naktinių barų valdytojams itin sunkūs laikai atėjo, kai Kauno taryba 2018-ųjų vasarą smarkiai apribojo prekybą alkoholiniais gėrimais – prekiauti leista tik 10-14 val.

Kai kur šis ribojimas veikiau formalumas, tačiau dalis savininkų pakeitė verslo modelį – štai Varnių gatvėje, Milikonių kalno papėdėje, veikę „Broliai juodvarniai“ transformuoti į gėlių parduotuvę, permainos laukia ir „Veronikos“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA