Naujai pastatytoje „Fredos“ gamykloje krizė negresia – atlyginimai viršija 1000 eurų | Kas vyksta Kaune

Naujai pastatytoje „Fredos“ gamykloje krizė negresia – atlyginimai viršija 1000 eurų

Asociatyvi / P. Rožėno nuotr.

Šių metų kovą duris atvėrusi įmonei „Freda“ priklausanti nauja baldų gamykla jau gali pasigirti puikiais rezultatais. Čia dirba geriausi savo srities specialistai, įdiegtos pažangiausios technologijos.

Baldus gamina didžiausiam Skandinavijos baldų koncernui

Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje naujai pastatyta gamykla įmonei „Freda“ kainavo 53 mln. eurų – didžioji dalis lėšų skirta inovatyviems įrenginiams pirkti bei apmokyti darbuotojus su jais dirbti. Pagrindiniai aspektai renkantis technologinę įrangą – tvarumas, efektyvumas ir inovatyvumas.

35 000 m² ploto gamykloje gaminami baldai didžiausiam Skandinavijos baldų koncernui. Įmonėje įdiegta gamybos valdymo sistema, leidžianti stebėti ir kontroliuoti procesą realiu laiku. Darbuotojams įrengtos ergonomiškos darbo vietos ir poilsiui pritaikytos zonos.

Didžiausios investicijos – į darbuotoją

Lukui Jakučiūnui – 23-eji. Prieš ketverius metus, vos baigęs vidurinę, vaikinas panoro gyventi atskirai nuo tėvų, tačiau šie lėšų sūnaus būsto nuomai neturėjo. Lukas nutarė užsidirbti pats ir įsidarbino senojoje „Fredos“ baldų gamykloje. Kai buvo pastatyta nauja, jis perėjo dirbti čia ir sulaukė pasiūlymo kelti kvalifikaciją – vadovai pamatė ir įvertino vaikino darbštumą bei atsakomybės jausmą.

Lukas buvo komandiruotas į Vokietiją mokytis dirbti nauju įrenginiu. Kurį laiką iš įmonės, montavusios įrenginius naujoje gamykloje, atstovų mokėsi ir čia, Kaune. Dabar jis puikiai žino, ką ir kaip daryti, jei koks įrenginys stringa, kaip pasiekti optimaliausią rezultatą.

„Jau perpratau, kaip koks įrenginys veikia efektyviausiai, koks kartonas tinka vienam, bet visai nepatinka kitam įrenginiui, kur kurių baldų detalių partiją sukrauti, kad pamainos pabaigoje pasiektume užsibrėžto tikslo, o kartais, beje, ir jį viršytume“, – juokiasi Lukas. Operatorius pasakoja, kad už gerai atliktą darbą sulaukia ir paskatinimo bei padėkos – prieš gerą mėnesį, viršijusi nustatytas gamybos normas visa pamaina buvo pavaišinta picomis ir gaiviaisiais gėrimais. „Jaučiausi pakylėtas, bet nenustebęs“, – pasakoja Lukas.

Lukas Jakučiūnas / P. Rožėno nuotr.

Operatorius uždirba nuo 1000 iki 1400 eurų „į rankas“

Jaunuolis puikiai žino, kad vadovai visuomet mato, girdi ir vertina savo darbuotojus bei rūpinasi jų gerove. „Aš čia dirbu ketverius metus, nuo aštuoniolikos, mano draugė atėjo prieš metus. Abu gauname solidžią algą ir gyvename tikrai gerai, galime taupyti, atsidėti ateičiai, būstui. Dirbame švariose ventiliuojamose patalpose, čia nėra dulkių, esame aprūpinti darbo saugos priemonėmis, drabužiais, avalyne. Gal kažkam pasirodys smulkmena, bet turime savo spinteles rūbinėse ir dušus. Atidirbus dvylikos valandų pamainą tai ypač svarbu. Žinote, nenorėčiau dirbti niekur kitur – čia matau karjeros perspektyvas ir jau esu pasakęs, kad kai bus nauji mokymai, aš vykstu. Man gera, įdomu, esu gerbiamas, jaučiuosi reikalingas ir gaunu orią algą – tiek aš tiek kolegos, priklausomai nuo kvalifikacinės kategorijos galime uždirbti nuo 1000 iki 1400 eurų „į rankas“ – sako jaukiai darbuotojų poilsio kambaryje įsitaisęs Lukas.

„Čia kiekvieną savaitę mus vaišina, tai sūreliais, tai sausainiais, tai ledais. Per šventes visuomet būna saldainių, vaisių. Kažkas mumis pasirūpina – ir kaip čia nesijausti reikalingu?“ – retoriškai klausia Lukas.

Paaukštinimas į tas pačias pareigas du kartus

26-erių Mantas Mašala kaip tik šį mėnesį buvo paaukštintas ir tapo gamybos koordinatoriumi. Iki tol jis, kaip ir Lukas, dirbo operatoriumi, tačiau darbdaviai atkreipė dėmesį į Manto gerąsias savybes ir pasiūlė išbandyti naujas pareigas. Žinoma, didėja ir vaikino atlyginimas, o pasibaigus bandomajam laikotarpiui ir kylant kvalifikacijoms didės dar labiau. „Daugiau atsakomybės, įsipareigojimų ir noro nenuvilti tų, kurie manimi tiki“, – sako Mantas apie savo naujas pareigas.

Vaikinas akivaizdžiai jomis didžiuojasi. Ir ne veltui – tai jau antras kartas, kai per savo darbo „Fredoje“ laiką jis
bando dirbti gamybos koordinatoriumi. „Pirmą kartą man nepavyko – po kelių mėnesių supratau, kad dar turiu daug ko išmokti ir, sutaręs su vadovu, grįžau į ankstesnes operatoriaus pareigas. Dabar, praėjus kuriam laikui, sulaukiau paskatinimo iš vadovų ir nutariau pabandyti dar kartą. Šį kartą man pasiseks“, – įsitikinęs vaikinas.

Jis pabrėžia jaučiantis palaikymą iš kolegų ir vadovų. Mantas sako šiame darbe save realizuojantis ir džiaugiasi galėdamas laužyti žmonių susikurtus stereotipus, neva darbas baldus gaminančioje įmonėje purvinas ir sekinantis. „Ne, visą sunkų, monotonišką ir pavojingą darbą atlieka automatizuoti įrenginiai, rankomis mes nieko nepjaustome ir dulkėmis nesispjaudome. Tai švarus ir geras darbas, kurį su džiaugsmu dirbu jau šešerius metus ir nežadu sustoti“, – sako Mantas.

Mantas Mašala / P. Rožėno nuotr.

Darbdavio apmokami pietūs ir finansinė pagalba ištikus bėdai

Viena darbo pamaina Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje naujai pastatytoje „Fredos“ gamykloje trunka 12 valandų, žmonės tris dienas dirba, tris ilsisi. Jau greitai, priėmus daugiau darbuotojų ir paleidus dar keletą šiuo metų surenkamų ir testuojamų įrenginių, tikimasi padidinti darbų pajėgumus iki trijų ar net keturių pamainų.

„Toks darbas turi savų pliusų. Čia atėjau iš senosios „Fredos“ gamyklos, ten dirbdavau kas tris paras, tai laisvo laiko man net buvo per daug. Nutariau atlikti pareigą tėvynei ir užsirašiau į savanorius kariuomenėje. Tarnauju jau ketvirtus metus. Kai nori, viską gali suderinti – ir darbą, ir tarnybą. O ir vadovai suteikia visas galimybes. Gimtadienius, ir savo, ir „Fredos“, mes švenčiame kartu. Nė vienas nebūna išskirtas, visi gauname dovanų, finansinių paskatų. Štai sudegė vieno „frediečio“ namai, įmonė turbūt pirmoji ištiesė pagalbos ranką ir padėjo fininsiškai. Mes esame didelė šeima“, – tvirtina Mantas.

Ir tai, anot vaikino, labai jaučiasi. Tarkim, už pietus – sriubą ir karštą patiekalą – „Fredos“ darbuotojai moka tik vieną eurą (likusi patiekalo kaina apmokama darbdavio), valgo specialiai jiems įrengtoje valgykloje, kurioje kava ir kiti gėrimai pietų metu nekainuoja.

Čia, „Fredoje“, auginami specialistai ir dalis jų pradeda savo karjerą nuo nulio, nes nedaug Lietuvos baldų įmonių gali pasigirti tokia baldų gamybos įranga, kokią turi naujoji „Fredos“ baldų gamykla. Darbuotojų, jau turinčių reikalingą darbo patirtį, darbo rinkoje yra labai nedaug. Tad suprantamas ir įmonės vadovų noras kuo daugiau investuoti į žmones ir siekti, kad jie išliktų lojalūs įmonei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA