Bendrasis pagalbos centras: grybaujant ar uogaujant miške svarbu turėti vieną daiktą | Kas vyksta Kaune

Bendrasis pagalbos centras: grybaujant ar uogaujant miške svarbu turėti vieną daiktą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kiekvienais metais, miškuose prasidėjus grybų ir uogų sezonui, Bendrasis pagalbos centras (BPC) sulaukia padidėjusio skaičiaus pranešimų apie pasiklydusius žmones. Ne išimtis ir šie metai. Remdamiesi naujausiais įvykiais, BPC pranešime spaudai pasidalino keliais pastebėjimais ir patarimais.

Pastebima, kad dažnai pasiklydę žmonės nepažįsta miško, kartais net nežino jo pavadinimo, netoliese esančių gyvenviečių, nesugeba nupasakoti, kaip, iš kurios pusės į jį įvažiavo. Tokioje nepavydėtinoje situacijoje praėjusį sekmadienį atsidūrė viena marijampoliečių šeima Prienų rajone.

Žmonės pasiklydo išsukę iš pagrindinio kelio į jiems nežinomo miško keliuką ir palikę ten savo automobilį. Todėl pirmas patarimas būtų prieš vykstant miško gėrybių išsiaiškinti miško pavadinimą, susipažinti su vietove žemėlapyje, pasidomėti privažiavimo keliais, galimais orientyrais.

Kita dažnai pasitaikanti klaida – žmonės, vykdami į mišką, nepasirūpina, kad jų mobilusis telefonas būtų gerai įkrautas. Taip nutiko uogautojoms Zarasų rajone. Vienos jų telefonas išsikrovė, kitos buvo beišsikraunantis. O telefono pokalbiai su Bendrojo pagalbos centro ir policijos pareigūnais gali būti netrumpi, užtrukus paieškoms gali tekti dar ne kartą susiskambinti ir bendrauti telefonu. Todėl būtinas gerai įkrautas telefonas. Jei yra rizika, kad telefonas gali išsikrauti, reikėtų turėti nešiojamą įkroviklį (išorinę bateriją) – jis neleis likti be ryšio svarbią akimirką.

Trečias patarimas būtų ypatingai svarbus: jei turite galimybę, vykdami į mišką pasiimkite išmanųjį telefoną su atnaujinta „Android“ arba „iOS“ operacine sistema. Toks telefono aparatas, skambinant telefono numeriu 112, pats nusistato savo buvimo vietą ir jos koordinates koduota žinute automatiškai išsiunčia į Bendrąjį pagalbos centrą.

Tokiu būdu gaunami vietos nustatymo duomenys yra gerokai tikslesni už įprastą vietos nustatymą pagal telefono prisijungimą prie mobiliojo ryšio bazinės stoties (bokšto) ir tos stoties aprėpties plotą. Kadangi užmiesčiuose ar kaimo vietovėse mobiliojo ryšio bazinių stočių aprėpties plotai yra gana dideli, skambinant iš paprasto mygtukinio telefono skambinančiojo vieta nustatoma su didele paklaida ir gali siekti kelis ar keliolika kilometrų.

Praėjusį šeštadienį Buktos miške (Marijampolės r.) pasiklydus grybautojams, iš „Bitės“ gauti vietos nustatymo duomenys rodė labai didelį plotą – bazinės stoties aprėpties ploto spindulys siekė daugiau nei 9 kilometrus. Grybautojų paieška užtruko, jie buvo rasti tik po keleto valandų, gerokai po vidurnakčio.

O jau minėtai šeimai, pasiklydusiai Prienų rajono miške, pasisekė labiau. Išmanusis telefonas atsiuntė labai tikslią savo buvimo vietą – jos paklaida siekė tik 6 metrus. Todėl, nepaisant to, kad šeima nežinojo net miško pavadinimo, policijai neprireikė ir valandos, kad būtų rastas tiek miške paliktas automobilis, tiek ir pati šeima.

Nors pasiklydę žmonės gali bandyti orientuotis pagal miško kvartalines linijas, saulę ar gamtos objektus, vis tik turbūt geriau turėti gerai įkrautą išmanųjį telefoną – tuomet paskambinus skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112 galima tikėtis sulaukti patikimos ir greitos pagalbos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA