Šilainiuose įsibėgėjo „Viva Kaunas“ griovimo darbai | Kas vyksta Kaune

Šilainiuose įsibėgėjo „Viva Kaunas“ griovimo darbai

BRIGITA SABALIAUSKAITĖ, DOMINYKAS BIRŽIETIS 2019/09/13 16:29
R. Tenio nuotr.

Penktadienį „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai užfiksavo rimtus griovimo darbus ant Milikonių panoramos. Nuo atramų nukeltas čia veikusio restorano „Viva Kaunas“ pastatas, kurį laiką Šilainiuose stovėjęs nelegaliai.

Kaip po vidurdienio pasakojo darbus panoramos aikštelėje nufilmavęs kaunietis, „Viva Kaunas“ viršutinė dalis buvo nukelta padalijus ją į dvi sekcijas, jos šiuo metu riogso greta esančiame kieme. Ten, kur stovėjo kavinė, beliko plyna žemė ir objektą laikiusios metalinės atramos, taip pat apardyta dalis lauko terasos.

Galvoja, kad galėjo stovėti toliau

Dėl sprendimo griauti „Viva Kaunas“ apgailestavęs kavinės ir apžvalgos aikštelės projekto autorius Rimvydas Palys portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė, kad šis statinys puikiai įsipiešė į Kauno panoramą, neužstojo vaizdų.

„Tiesa, jo statytojai kai ką pakeitė be suderinimo su manimi, bet iš esmės statinys gražiai derėjo Milikonių kalno šlaite, – kalbėjo architektas. – Labai gaila, kad griaunamas šis statinys. Kauniečiai jau buvo prie jo pripratę, buvo tikrai populiari vieta ir ją galima būtų gana lengvai transformuoti į kitą paskirtį, jei nebenorima čia vykdyti kavinės veiklos.“

Pasak R. Palio, projektuodamas aikštelę jis kėlė sau užduotį, kad lankytojo žvilgsnis sustotų ties panorama tarp grakštaus Kauno klinikų kamino ir Prisikėlimo bažnyčios bokšto.

„Tiesa, itin vertingą statinį – klinikų kaminą prieš porą metų nuspręsta „nutrumpinti“ taip, kad dabar atrodo, kaip Prienų katilinė. Tikrai apmaudu, kad niokojamas miesto paveldas, juk to kamino projektui tarpukariu surengtas tarptautinis konkursas, kurį laimėjo lietuviai, o pats projektas vėliau pelnė ir tarptautinį pripažinimą už darnų derėjimą su miesto panorama“, – sakė architektas.

Jo įsitikinimu, laikinojo „Viva Kaunas“ statinio nereikėjo griauti, geriau jį būtų buvę įteisinti ir nupirkti iš verslininko. „Būtų sutaupyta miesto lėšų, o ir žmonės jau įpratę, prisirišę prie šio objekto. Dabar tikrai neaišku, ką ir kada vietoje jo pastatys ir, kas nusitaikė į šią patrauklią vietą”, – apgailestavo R. Palys.

Su savivaldybe susikibo teisme

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad kavinei išduotas laikinojo statinio leidimas nustojo galioti dar 2017 m., tačiau „Viva Kaunas“ ardymo darbai prasidėjo tik šių metų rugpjūčio antroje pusėje.

Kauno savivaldybė portalui tuomet nurodė, kad sutartis su kavinę valdžiusia bendrove „Dinaka“ nebuvo pratęsta, nes numatyta skelbti konkursą turizmo paviljonui šioje vietoje statyti.

Griovimo darbai užtruko, mat įmonė, nesutikusi su savivaldybės sprendimu, pradėjo teisminį ginčą – teismai baigėsi 2019-ųjų vasarį savivaldybės pergale. „Dinakos“ vadovas Vytas Čičelis rugpjūčio pabaigoje patvirtino, kad maitinimo įstaigos ant panoramos nebebus, tačiau plačiau situacijos nekomentavo.

Šimtatūkstantinės investicijos

„Viva Kaunas“ duris atvėrė 2014 m. sausį. „Verslo žinios“ tuomet rašė, kad žemės sklypą kavinės įrengimui V. Čičelis iš Kauno savivaldybės išsinuomojo šešeriems metams su galimybe pratęsti sutartį, „Dinaka“ į restoraną investavo 300 tūkst. litų. Ant 12 m aukščio tiltelio buvo sumontuotas iš Italijos atvežtas teleskopas Kauno panoramai stebėti.

Pagal architekto Rimvydo Jurgio Palio projektą pastatyta kavinė iš viso talpino 50 lankytojų, vasarą čia veikė lauko terasa, po stogu buvo įrengta 30 vietų. Kavinė pagaminta iš nestandartinių lenktų stiklo paketų, metalo konstrukcijų.

„Verslo žinių“ duomenimis, „Dinakos“ akcininkų valdomoms įmonėms taip pat priklauso šalia automagistralės Vilnius-Klaipėda ties Kaunu įrengtas „Via Baltica“ restoranas, viešbutis, konferencijų salė, Kauno oro uoste įrengta kavinė, bendrovė taip pat investavo į Kauno rajone esančio Raudondvario dvaro oranžerijos sutvarkymą ir renginių joje organizavimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA