Ugdymo įstaigų vadovų stygius labiausiai smogė Kaunui | Kas vyksta Kaune

Ugdymo įstaigų vadovų stygius labiausiai smogė Kaunui

BNS 2019/09/02 13:29
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiuo metu ieškoma 275 ugdymo įstaigų vadovų, rodo BNS pateikti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenys. Švietimo ministro teigimu, dalį kandidatų atgraso įvestos mokyklų direktorių kadencijos.

Dauguma konkursų į mokyklų ir darželių vadovų pozicijas baigsis lapkričio ir gruodžio mėnesiais, dalis – rugsėjį ir spalį. Daugiausia vadovų ieškoma Kauno mieste – 40. Pasak Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo Virginijaus Mažeikos, dalyje įstaigų paskirti laikini vadovai.

„Konkursų tikrai daug ir dalyje įstaigų yra laikinai einantys pareigas vadovai. Keliolika įstaigų rugsėjo pirmąją sutiks be pastovaus vadovo“, – BNS sakė V. Mažeika.

Pasak specialisto, rasti ugdymo įstaigų vadovus kartais sudėtinga dėl konkursų sudėtingumo.

„Problematika yra, ji diskutuojama visoje Lietuvoje, kaip šitą procesą patobulinti, kad ir konkurso organizavimas truktų trumpiau ir rezultatai būtų geresni. Kadangi apimtys smarkiai išaugusios, visas procesas gali trukti iki keturių mėnesių“, – teigė Kauno Švietimo skyriaus vedėjas.

Ministerijos duomenimis, Klaipėdoje ieškoma 25 ugdymo įstaigų vadovų. Pasak uostamiesčio Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, ugdymo įstaigų vadovų rasti sudėtinga, nes vadovai nesijaučia saugūs dėl pastovios darbo vietos.

„Šiuo metu problemos nematome, bet ji gali būti. Yra paskelbti konkursai į trylikos darželių vadovų pozicijas, kaip čia bus, ar bus norinčių, nežinia. Mano nuomone, vadovas nesijaučia saugus, jis skiriamas laikinai, atsakomybės daug. Pavaduotoju būti kur kas saugiau“, – BNS sakė L. Prižgintienė.

Ministras: būtina siekti, kad vadovai jaustųsi saugesni dėl darbo vietos

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius teigia, kad labiausiai ugdymo įstaigoms sudėtinga rasti vadovų dėl terminuotos sutarties. Jis teigia, kad būtina siekti, jog vadovai jaustųsi saugesni dėl darbo vietos.

„Mokyklos vadovas dabar yra terminuotas – skiriamas kadencijai. Jeigu turėtumėt paskolų banke, tai labai pagalvotumėt. Čia yra rimtų dalykų, kuriuos artimiausiu metu norime išspręsti, keisti, tobulinti įstatymus, kurie mokyklos vadovui leistų jaustis saugesniu ir kartu didinti reikalavimų, atsakomybių kartelę“, – BNS teigė A. Monkevičius.

Jis įsitikinęs, kad nuo geros vadybos, gero ugdymo įstaigos vadovo priklauso ir mokytojų gerovė, tačiau A. Monkevičius sako, kad motyvuotų ir pasiruošusių vadovauti ugdymo įstaigoms kandidatų trūksta.

„Yra trūkumas pasiruošusių ir motyvuotų žmonių, nors šiaip jų yra. Geras mokyklos direktoriaus pavaduotojas nenori būti vadovu“, – sakė švietimo ministras.

Pasak A. Monkevičiaus, vadovų problema atsirado pernai priėmus sprendimą įvesti vadovų kadencijas ir pakeisti senus vadovus.

Iš viso Lietuvoje šiuo metu yra apie 2 tūkst. įvairių ugdymo įstaigų, iš jų – kiek daugiau nei tūkstantis bendrojo lavinimo mokyklų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA