Populiarus baras virtuvę vienai dienai užleidžia pabėgėliams | Kas vyksta Kaune

Populiarus baras virtuvę vienai dienai užleidžia pabėgėliams

Ž. Kuprėno nuotr.

„B2O“ baras Kaune pradeda „Pasaulio virtuvės“ renginių seriją, kurios metu organizuos gastronomines „keliones“ po išskirtiniu maistu pasižyminčias pasaulio šalis. Iniciatyvos organizatoriai teigia, jog kas antrą sekmadienį baro virtuvę perims Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai, o lankytojai galės susipažinti su skirtingų šalių maisto (ir ne tik) kultūra ir išgirsti neįtikėtinas jų gyvenimo istorijas.

Pirmoji „Pasaulio virtuvė“, kaip skelbiama pranešime spaudai, keliautojus veda į Afganistaną – šalį, kuri garsėja savo neramumais. Šios kelionės „gidas“ – Shadab Qasemi – neapsakomo optimizmo vaikinas su plačia šypsena. Į Lietuvą jis atvyko būdamas vos 16-os, ir tai buvo pirmas kartas, kada apie ją išgirdo.

Vokietijos taip ir nepasiekė

Shadab teigia, jog iš Afganistano bėgo dėl pastovių neramumų ir karo: „Tiesiog norėjau gyventi, o ne mirti. Su dėde skridome į Iraną, iš Irano į Turkiją. Ten suradome žmones, kurie pažadėjo per 50 valandų mus nugabenti į Vokietiją – ten gyvenimas turėjo būti gražesnis. Įsodino į krovininio vilkiko priekabą ir liepė laukti skambučio – tuomet mums reikės išlipti.“

Praleidę krovininio vilkiko priekaboje penkias paras, taip ir nesulaukę skambučio, vaikinai nusprendė, jog daugiau laukti negali. „Išlipome Latvijoje. Tuo metu net nežinojome, kur tai yra, svarstėme – ar tai jau Europa, ar ne. Suradę taksi, vairuotojo paklausėme, kur esame ir ar jis galėtų mus nuvežti į Vokietiją.“

Shadab tvirtina, kad jiems padėjęs taksi vairuotojas buvo labai geras žmogus – už tūkstančio eurų atlygį, rizikavo ir su asmeniniu automobiliu juos vežė Vokietijos link, tačiau kertant Lietuvos – Lenkijos sieną jų automobilis buvo sustabdytas pasienio pareigūnų ir iškviesta policija.

„Policija mus nuvežė į Pabradę, kur vertėjas mums pasakė, kad esame Lietuvoje. Pirmą kartą išgirdome apie šią šalį, tik vėliau supratome, kur iš tiesų esame ir kas mūsų laukia. Pasirodė šalta – Afganistane buvome pripratę prie maždaug 40-ies laipsnių karščio, o čia – net vasarą gerokai vėsiau. Bet užtat saugu.“ – šypsosi Shadab.

Du mėnesius Pabradės pabėgėlių priėmimo centre praleidęs Shadab gavo laikiną leidimą gyventi Lietuvoje. Kad galėtų pasilikti Lietuvoje ir pramokti Lietuvių kalbos, dabar ja jau puikiai kalbantis vaikinas teigia, jog dokumentuose specialistai „pakoregavo“ jo gimimo metus. Pajauninus vaikiną metais, jis galėjo lankyti Lietuvišką mokyklą ir išmokti kalbos.

Penkeri metai Lietuvoje, svarstant likti, ar išvykti

„Metus pradirbau Vilniuje. Pagrindinis sunkumas, iš Afganistano persikėlus į Europą – civilizuota ir taisyklių įpratusi laikytis visuomenė. Afganistane nėra taisyklių, puikus pavyzdys – nori vairuoti, gali tai laisvai daryti, niekam nerūpi, ar tu turi teises. O Lietuvoje yra įstatymai, jų reikia laikytis, tačiau tai yra geras dalykas – sukuria tvarką ir saugumą. O būtent dėl to čia ir gyvename“, – teigia Shadab.

Shadab neslepia – apsipratęs Lietuvoje turėjo minčių keliauti į pirmąjį savo kelionės tikslą – Vokietiją. Keletui mėnesių net buvo ten išvykęs, tačiau suprato, kad dokumentus pastoviam gyvenimui ten susitvarkyti gerokai sudėtingiau nei Lietuvoje. O ir politinė situacija pabėgėlių atžvilgiu sudėtingesnė – norint tapti pilnateisiu gyventoju, dokumentų reikia laukti ilgai, o leidimas gyventi šalyje gali būti bet kada atimtas. Lietuva, šiuo atžvilgiu, gerokai saugesnis pasirinkimas.

Penktus metus Lietuvoje gyvenantis Shadab šiandien sako, jog jaučiasi kaip vietinis – džiaugiasi, kad prieš dvejus metus vedęs, šiuo metu su žmona gyvena Jonavoje, čia žaidžia futbolą ir didžiuojasi, kad jį lengvai atpažįsta šio miesto gyventojai. Vaikinas jau turi oficialų leidimą gyventi Lietuvoje, o žmona čia atvyko dėl šeimos susijungimo statuso gavimo.

„Dauguma mano draugų – Lietuviai. Čia (Jonavoje) afganistaniečių beveik nėra. Į Ruklą keletas vis atvyksta, bet ten ilgai neužsibūna. Vilniuje jų daugiau – bando apsiprasti, su šeimomis pradėti savo verslus ar susirasti pastovius darbus,“ – dėsto vyrukas.

Su Afganistano kultūra supažindins gamindamas tradicinius patiekalus

Liepos 14 d., 16-21 val., „B2O“ bare Shadab su žmona Hasina žada paruošti afganistanietišką plovą (قابلی افغانی) ir į lietuviškus čeburekus panašų patiekalą bulani (بولانی). Pastarojo bus siūloma du variantai – vegetariškas ir tradicinis – su mėsa.

Tai, nurodoma „B2O“ pranešime – pirmasis „Pasaulio virtuvės“ renginių serijos vakaras, kurios metų organizatoriai kvies įvairių šalių atstovus papasakoti savo istorijas ruošdami tradicinius šių šalių patiekalus.

„B2O“ atstovas Žilvinas Kuprėnas teigia, kad už idėją reikia dėkoti ją pasiūliusiai ir padėjusiai įgyvendinti darnaus vystymosi specialistei Anai Gabrielei Sabancevaitei: „Gabrielė ilgą laiką dirbo Jungtinėse Amerikos Valstijose, žinomose pasaulinėse organizacijose kaip „Huairou Commission“ ir „Urban Catalyst Lab“, kurios užsiima socialinėmis ir bendruomeninėmis iniciatyvomis bei kovoja su socialine atskirtimi ir nelygybe. Kai ji pakvietė susitikti ir pristatė savo idėją, iš karto supratome, kad privalome tai įgyvendinti.“

Du šeimos barus „BO“ ir „B2O“ valdančios įmonės atstovas teigia, kad siekia, jog verslą motyvuotų ne tik sukuriama finansinė nauda, bet ir bendruomenei atiduodama duoklė bei skleidžiama pozityvi socialinė žinutė.

Planuojama, kad renginiai vyks kas antrą sekmadienį, lankytojai nebus įpareigoti – galės mokėti tiek, kiek nori, o visa surinkta suma bus skiriama už maistą atsakingiems šalių „ambasadoriams“. Šiuo metu renginių serijos planuose – Afganistano, Meksikos, Sirijos ir kitų šalių atstovai. Visa už maistą surinkta suma bus skiriama tą dieną ruošusiems maistą „ambasadoriams“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA