Kaune startuos jau tradiciniu tapęs ChangeMakersON hakatonas 2019 | Kas vyksta Kaune

Kaune startuos jau tradiciniu tapęs ChangeMakersON hakatonas 2019

Organizatorių nuotr.

Gegužės 24-26 dienomis vyksiantis socialinių inovacijų hakatonas ChangeMakers‘ON Social&Tech 2019, kaip ir kasmet, burs visus socialinio verslo atstovus, ekspertus bei pokyčių kūrėjus. Šiemet iškilminga atidarymo ceremonija įvyks pačioje Kauno širdyje įsikūrusiame, stilingame restorane „Sala“ esančiame „Žalgirio“ arenoje, o vėliau darbai persikels į moderniausią verslo centrą „Kauno dokas“.

Renginio metu, dalyviai kartu su profesionalių ekspertų pagalba, sieks savo sugalvotas ir teigiamą poveikį kuriančias idėjas, paversti tvariais verslo modeliais, o vėliau ir komercializuoti. Didžiausią pažangą padariusios, perspektyviausios komandos bus apdovanotos vertingais rėmėjų prizais.

Stiprėjanti bendruomenė įkvepia sėkmingai veikti

Jau trečius metus iš eilės įgyvendinama socialinių inovacijų programa ChangeMakers‘ON yra tikras ilgametės partnerystės rezultatas, kurio sėkmę tik patvirtina nuolat stiprėjanti bendruomenė. Kiekvienais  metais prie programos prisijungia vis daugiau ekspertų, patyrusių verslininkų bei įvairių specialistų tiek iš Lietuvos, tiek didžiųjų tarptautinių kompanijų atstovų, taip pat investuotojų iš viso pasaulio. Stiprėja ir pačių pokyčių kūrėjų motyvacija, noras dalyvauti.

Daugelis panašaus pobūdžio renginių labiau orientuoti į studentišką auditoriją, kas ChangeMakers‘ON renginiams visiškai nebūdinga. Atsiranda daugiau drąsos net ir patyrusiems vilkams imtis kažko naujo, atrasti naujas sritis, imtis veiklų, kuriančių teigiamus pokyčius visuomenėje. Kasmet organizatoriai dar nepaskelbus registracijos gauna paklausimų dėl artėjančių renginių. Vien hakatone pernai 9 komandos pristatė savo pokytį darančius verslus, o daugelis iš jų šiandien jau rodo ir realius apčiuopiamus rezultatus. Vieni tokių – kurčiųjų integraciją į mados industriją skatinanti komanda „Made in Silence“. Anot komandos narių, dalyvavimas 2018 metų hakatone padėjo nutiesti komunikacijos tiltą tarp kurčiųjų ir girdinčiųjų bei išgryninti veiklas, sudėlioti prioritetus.

„Ši programa mums suteikė žinių, kaip formuoti komandą ir tinkamai pasirinkti žmones, kurie savo stipriosiomis savybėmis padeda siekti bendrų tikslų – socialinės atskirties mažinimo, talentų atradimo ir naujų darbo vietų kūrimo. Šiandien mes galime džiaugtis, kad vis daugiau žmonių įgyja žinių mokantis gestų kalbos, kas padeda griauti atskirties sienas, o į pardavimus išleisti pirmieji MIS drabužiai sulaukia vis didesnio susidomėjimo tiek kurčiųjų, tiek girdinčiųjų gretose“, – savo rezultatais džiaugėsi „Made In Silence“ komandos nariai, kurie šių metų hakatone taip pat bus ir kviestiniai diskusijos dalyviai.

Apskritai tarp ChangeMakers‘ON bendruomenės narių, tiek ekspertų, tiek dalyvių, organizatorių natūraliai susikuria labai šilti, bičiuliški ryšiai, besitęsiantys ir už konkrečių renginių ar iniciatyvų ribų. Pasak organizatorių, neretai vyksta ir neformalūs susitikimai, kuriuose be jokių vaidmenų žmonės tiesiog bendrauja, dalinasi įspūdžiais, galvojimais ir tai tikrai įkvepia.

„Ši bendruomenė greitai tampa draugais, partneriais ir palaikymo komanda. Net jei jie ir nėra patys artimiausi draugai, ši bendruomenė visada įsiklausys ir rezultatas bet kokios veiklos bus daug geresnis, nes yra tarpusavio susiklausymas ir bendrumas. Tai tampa įvairiausių veiklų neatsiejama dalis“, – mintimis dalijosi ilgametė ChangeMakers‘ON ekspertė Sigita Vaičiutė.

Savo žiniomis su inovacijų kūrėjais dalinsis patyrę mentoriai ir ekspertai

Dvi savaitgalio dienas skirtingų sričių ekspertai dalinsis savo žiniomis bei įžvalgomis, supažindins su verslo pagrindais, išmokys atpažinti tikslinę rinką bei identifikuoti svarbiausius žingsnius, kuriuos turi atlikti būsimi sėkmingi verslininkai.

Šiandieniniai startuoliai susiduria su vadinamąja XXI a. karštine, kurioje slypi tik 1-2% sėkmės. Pagrindinė bendroji visų startuolių problema yra marketinginis bei ekonominis neraštingumas. Startuolių iniciatoriai nekalba apie skaičius, nežino kas yra konkretus pirkėjas ir neatpažįsta savo rinkos. Negana to, daugelis verslo steigėjų nepasidomi savo konkurentais – tiek produktų, tiek ir įmonių prasme. Galiausiai, dauguma startuolių nepagalvoja, jog pirmiausia investicijų reikėtų ieškoti pas potencialius pirkėjus. Vis dėl to, netgi gerai finansuojami verslai neretai baigia savo veiklą dėl prastos vadybos ar rinkos veiksnių“, – pagrindines šiuolaikinių startuolių problemas įvardijo ChangeMakers‘ON ekspertas ir partneris, „Inventship“ atstovas Andrius Žilėnas.

Būtent ChangeMakers‘ON ekspertai yra tie asmenys, kurie padės renginio dalyviams suprasti silpnąsias bei stipriąsias jų verslo modelio puses.

„Ekspertai ir mentoriai padeda greičiau startuoti, atsisakyti nereikalingų veiksmų ar išlaidų. Kartais priešingai, kaip tik paragina drąsiau ir daugiau investuoti į savo būsimą verslą. Kitaip tariant, patyrę ekspertai padeda ištobulinti idėjas ir projektus ir padaryti juos labiau suprantamus visuomenei, rinkai bei investuotojams. Šiuo atveju yra gaunama abipusė nauda – ekspertai ir mentoriai susipažįsta su naujomis idėjomis, naujomis kryptimis ir kitokia mąstysena. Iš sąvokos „mes taip visada darome“ pereiname prie minties „kažkas naujo“, – mintimis dalijosi Verslo Angelų fondo investuotojas bei ilgametis ChangeMakers‘ON ekspertas Algimantas Variakojis.

Kokios naujovės laukia

Šiemet ChangeMakers‘ON hakatono atidarymas taps oficialios Europos kultūros sostinės forumo 2019 sesijos „Tvarumo elementas bendruomeniniam socialiniam verslui“ tęsiniu.

ChangeMakers‘ON mums svarbus tuo, jog skatina Kauno miesto ir Kauno rajono socialinį verslumą bei socialines inovacijas. Atsižvelgiant į tai, jog  „Kaunas 2022“ bendruomenių programa „Visi kaip vienas“ orientuojasi į socialinį verslumą, taip siekiant užtikrinti bendruomenių programos pasiektų rezultatų tvarumą ir po 2022 metų, mes tikimės, jog šios bendradarbystės dėka Kaune atsiras bendruomeniniai socialiniai verslai, kurie padės bendruomenėms ir toliau vystyti kultūrines ir socialines veiklas. Manau, ChangeMakers‘ON komandos patirtis ir žinios verslumo skatinimo srityje bei mūsų turimos žinios apie bendruomeninį Kauno miesto ir Kauno rajono potencialą, gali nuvesti į realius rezultatus“, – naujai užsimezgusiu bendradarbiavimu džiaugėsi Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022 bendruomenių programos kuratorė Greta Minkštimienė.

Šios iniciatyvos bus skirtos žinioms, įkvėpimui, naujoms pažintimis ir bendradarbiavimo galimybėms atrasti, todėl tiek forumo, tiek ir hakatono metu visi pranešimai, su profesionalių vertėjų pagalba bus verčiami ir į gestų kalbą.

Taip pat renginio metu bus pristatyta naujiena – netrukus startuosianti ChangeMakers‘ON Akademija, kuri sieks ugdyti socialinius bei technologinius įgūdžius, reikalingus XXI amžiuje.

„Kaip galime pastebėti, pastaraisiais metais startuolių kūrimas yra pakilime. Kai kurie startuoliai gimę prieš keletą metų jau yra išaugę iš startuolio vaidmens bei tampa rimtomis kompanijomis su kuriomis pradeda varžytis didelės korporacijos. Šis startuolių bumas būtų buvęs neįmanomas be naujų technologijų bei inovacijų vaidmens. Įvairūs technologiniai sprendimai dažnai yra tų startuolių darbo vaisius, tad neretai tai tampa puiki priemonė komunikuoti socialinių verslų iniciatyvas bei  padėti įgyvendinti tokių verslų tikslus. Tikimės, jog Danske Bank ekspertai iš įvairių sričių padės prisidėti prie naujų bei naudingų idėjų išgryninimo ir įgyvendinimo“, – teigė „Danske Bank“ Grupės IT paslaugų centro projektų vadovas Donatas Bagdonas.

Jau netrukus, gegužės 24-26 dienomis, daugiau nei 50 patyrusių, skirtingų sričių ekspertų ir mentorių padės renginio dalyviams nepasiklysti tarp daugybės pasirinkimų, pasidalins savo sukaupta patirtimi ir patarimais – tai padės startuoliams lengviau ir efektyviau rasti atsakymus į jiems rūpimus klausimus.

„Tikiu, kad kolektyvinės diskusijos visada išgrynina daugiau galimų problemų ir padeda atrasti daugiau ir tikslesnių jų sprendimo būdų. Ypač kai tose diskusijose dalyvauja ne tik projekto iniciatoriai, bet ir didelę patirtį savo srityje turintys žmonės. Ir jie tai daro ne paskaitos principu, bet įsiklausydami į konkrečias idėjas, siūlydami konkrečius sprendimo būdus. Tokių renginių dalyviams tai padės sukurti savo genialiai idėjai tinkamą verslo planą. Juk dažnai pradėdamas verslą negali įsivaizduoti visų laukiančių iššūkių, neturi patirties kaip su jais išgyventi. Todėl profesionalus stumtelėjimas teisinga kryptimi gali būti lemiamas sėkmei sukurti“, – teigė Lietuvos Respublikos Seimo narė bei renginio globėja Gintarė Skaistė.

Nori dalyvauti? Registruokis čia.

Galbūt nori prisidėti kaip ekspertas? Spausk čia.

Visada laukiame savanorių, galinčių prisidėti organizuojant bei įgyvendinant. Sutiktum? Laukiame tavo anketos čia.

Daugiau informacijos apie ChangeMakers‘ON Hakatoną 2019 rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA