Kaune po švenčių oficialiai stabdomas šildymo sezonas | Kas vyksta Kaune

Kaune po švenčių oficialiai stabdomas šildymo sezonas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Kauno savivaldybės administracijos direktorius pasirašė įsakymą baigti 2018-2019 m. šildymo sezoną. Nors trijų parų, kai vidutinė oro temperatūra viršytų 10 laipsnių, specialistai dar nesuskaičiavo, tikisi ją nekrisiant, o kad radiatoriai nustotų kaisti kuo greičiau, tvarkyti formalumus suskubta vakar.

Kauno miesto savivaldybės Energetikos skyriaus vedėjas Raimondas Mačikėnas „Kas vysta Kaune“ patvirtino, kad radiatoriai Kauno daugiabučiuose ir įstaigose atvės balandžio 23 d.

„Taip nuspręsta pasirėmus pastarųjų dviejų parų vidutine oro temperatūra ir prognozėmis, kurios žada ne vėsesnį orą. Trečiadienį-ketvirtadienį fiksuota vidutinė paros temperatūra siekė 11,7 laipsnių, ketvirtadienį-penktadienį – 11,6 laipsnių. Panašu, kad šeštadienis bus lygiai toks pat šiltas“, – sakė R. Mačikėnas.

Įsakymas ateinantį antradienį nutraukti šildymo sezoną pasirašytas balandžio 18 d. Sustabdyti šildymą penktadienį, anot Energetikos skyriaus vedėjo, nebuvo jokio įstatyminio pagrindo. Jeigu įsakymas būtų parašytas tik šiandien, kita vertus, jis įsigaliotų tik antradienį ir sezonas pasibaigtų trečiadienį ar net ketvirtadienį.

Kiek vėlesnės nei kituose didmiesčiuose sezono stabdymo datos priežastis, dėstė R. Mačikėnas, tokia, kad Kaune biokuro katilai iš esmės kūrenami malkomis. Kol jie neišdegė iki paskutinio peleno, nieko negali padaryti. Nors dieną temperatūra dabar priimtina, naktys vis tiek šaltos – reikiami dienos ir nakties šildymo galingumai skiriasi kone dvigubai.

„Be galo sudėtinga su tokiais kontrastais susidoroti, nes katilo šiaip sau neužgesinsi – kai temperatūros per daug jis kosi, čiaudo, kyla spaudimas ir taip toliau. Režimas mūsų labai lėtas. Vilniuje, Klaipėdoje, kur daugiau dujinės degyklos, sustabdyti žymiai paprasčiau – išjungei ugnį ir pasibaigė, – aiškino pašnekovas ir prisiminė ankstesnį šildymo sezoną Lietuvoje.

– Rodosi, 2017 m. jie labai anksti sustojo, bet paskui vėl atnaujino šildymą – pas mus taip neišeina. Kai viskas išdega, darbininkai plauna, gramdo, valo katilus, o paskui eina atostogauti, nes kūrykloje darbas sezoninis. Didžioji dalis katilų vasarą ne darbinės būsenos.“

Jeigu labai staigiai atšals, pažymėjo R. Mačikėnas, balandžio 18 d. įsakymą galima ir atšaukti, tačiau pagal orų prognozes taip neturėtų nutikti.

Kaip anksčiau ne kartą yra minėję savivaldybės Energetikos skyriaus ir „Kauno energijos“ specialistai, namo bendruomenė bet kada gali pati nuspręsti užsukti šildymą, jeigu su tuo sutinka 50 proc. ir dar vienas gyventojas. Analogiškai, esant daugumos pritarimui, namas gali būti šildomas ir pabaigus sezoną. Apie tokį sprendimą daugiabučio administratorius turi informuoti šilumos tiekėją.

Pernai šilumos sezonas Kaune baigtas balandžio 11 d., užpernai – gegužės 3 d., tad negali žinoti. Viskas priklauso nuo oro – nors dieną ir sušils, naktį temperatūra vis dar beveik nulinė ar neigiama, tad vidutinė niekaip nepasieks 10 laipsnių“, – aiškino Energetikos skyriaus specialistas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA