Kaune leistų žiniasklaidos leidinių vadovą „Gintarinė vaistinė“ apkaltino „reketu“ | Kas vyksta Kaune

Kaune leistų žiniasklaidos leidinių vadovą „Gintarinė vaistinė“ apkaltino „reketu“

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vienas didžiausių šalyje vaistinių tinklų „Gintarinė vaistinė“ praėjusią savaitę apskundė naujienų portalą alfa.lt ir jo vadovus Visuomenės informavimo etikos asociacijai ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai dėl galimai daryto finansinio spaudimo įsigyti reklamos. Situaciją imasi svarstyti LŽS Etikos komisija.

Alfa.lt vadovas Nerius Gasparavičius, iki uždarymo buvęs vienu iš „Savaitraščio Kaunui“ leidėjų, o anksčiau vadovavęs įmonei, kuri leido dienraštį „Kauno diena“, jam ir jo valdomai žiniasklaidos įmonei mestus kaltinimus vadina visiškai nepagrįstais ir teigia, kad šiais skundais vaistinių tinklas gali siekti sukompromituoti neparankią žiniasklaidą.

Rašė, kad „pradės medžioti“

Kaip antradienį pranešė naujienų agentūra BNS, „Gintarinė vaistinė“ su N. Gasparavičiumi derino galimybes portale viešinti įmonės sukurtą vaistų suderinamumo programą ir pirkti kitokią reklamą. Anot vaistinių tinklo, atsisakius įsigyti reklamą alfa.lt portalą valdančios įmonės direktorius N. Gasparavičius elektroniniame laiške užsiminė pradėsiąs „medžioti“.

Anot vaistinės, po sprendimo nepirkti reklamos į bendrovę kreipėsi alfa.lt žurnalistė, nurodžiusi, kad tiria vaistų suderinamumo programą ir ketina apie tai publikuoti straipsnį, kuris galimai turėjo būti neigiamo pobūdžio.

„Mūsų giliu įsitikinimu toks naujienų portalo alfa.lt elgesys vertintinas kaip verslo „reketas“ ir prasilenkia su visuomenės informavimo profesine etika“, – rašoma „Gintarinės vaistinės“ generalinės direktorės Rūtos Bagdonavičienės skunde.

„Gintarinės vaistinės“ atstovas spaudai Džeraldas Kauneckas BNS sakė, kad alfa.lt elgesys „visiškai nedera su žiniasklaidos būdais ieškoti reklamos klientų ir rinkti informaciją“. „Tai yra spaudimas ir tarsi sugrįžtantys 90-ieji“, – teigė Dž. Kauneckas.

Portalas įžvelgia siekį sukompromituoti

N. Gasparavičius BNS sakė, kad „Gintarinės vaistinės“ skundu gali būti siekiama sukompromituoti portalą, besidomintį neparankia informacija. „UAB „Gintarinė vaistinė“ vadovės skundas, tikėtina, yra grįstas noru kompromituoti, užtildyti visuomenės informavimo priemonę, besidominčią galbūt neparankia informacija apie šios įmonės veiklą“, – teigė verslininkas.

Jis su BNS taip pat pasidalijo susirašinėjimu. N. Gasparavičius sakė, kad bendravimas su „Gintarinės vaistinės“ atstove buvo familiaraus pobūdžio, o žodis „medžioti“ jame reiškia „vėl skambinti, derinti laiką susitikimui“.

N. Gasparavičius tikino, kad alfa.lt žurnalistės domėjimasis tema apie vaistų suderinamumo programą nėra susijęs su „Gintarinės vaistinės“ sprendimu nepirkti reklamos portale.

Visuomenės informavimo etikos asociacija ir Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba BNS patvirtino gavusios skundą ir žada jį išnagrinėti per tris mėnesius.

Spręs žiniasklaidos savireguliacijos mechanizmas

Penktadienį įrašu apie šią istoriją savo socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino ir Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

„Kaip bežiūrėsi į šią situaciją, žiniasklaidos reputacijai suduotas smūgis“, – rašė jis. Pasak žurnalistų organizacijos vadovo, jei žiniasklaidos priemonė „medžioja“ potencialius reklamos užsakovus ir tos priemonės žurnalistas paraleliai „medžioja” potencialų reklamos užsakovą su nepatogiais klausimais, situacija jau prastai atrodo. 

„Žiniasklaidai ir žurnalistikai ne mažiau nei politikams ar tarnautojams svarbu vengti situacijų, kurios galėtum sukuleti bent įspūdį, jog yra kitokių (pvz., ekonominių) interesų santykiuose su verslu nei vien noras gauti iš jų informaciją. Jei viena ranka prašai informacijos, o kita pinigų (ir dar labai familiariai), konfliktą jau turi“, – teigė D. Radzevičius. 

Artimiausiu metu šią situaciją įvertins ir LŽS Etikos komisija, gavę jų vertinimą, publikaciją papildysime. LŽS vadovas teigiamai įvertino verslo poelgį pasinaudoti žiniasklaidos savireguliacijos sistema ir jos galimybe išspręsti problemą be teisėsaugos ar teismų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA