„Centric“ technologijų direktorius F. Veltmaat: „IT rinką į priekį veda talentai“ | Kas vyksta Kaune

„Centric“ technologijų direktorius F. Veltmaat: „IT rinką į priekį veda talentai“

Organizatorių nuotr.

Kokių žmonių reikia šiandieninei IT sričiai? Pasak vienos didžiausių Nyderlandų IT bendrovių „Centric“ technologijų direktoriaus (CTO) Freddie Veltmaato, šiandien lemiama tampa ne tik įgyta specialybė, bet visų pirma – žmogaus požiūris ir talentas.

„Tai reiškia, kad IT kompanijos laukia ne tik IT studijų kryptis baigusių žmonių, bet ir matematikos, ekonometrikos, statistikos, fizikos, chemijos specialistų – tų, kurie supranta, koks yra ir kaip veikia šiandieninis pasaulis,“ – tvirtino jis, studentų karjeros dienose pasakodamas apie IT industrijos pokyčius.

Darbas tarptautinėse komandose

Stambios tarptautinės IT kompanijos technologijų vadovas teigia darbo pokalbiuose susitinkantis ir į kompaniją „Centric“ pakviečiantis ne tik IT studijų krypčių žmones, bet ir matematikos, ekonometrikos, statistikos, fizikos, chemijos specialistus (beje, pats F. Veltmaatas pagal išsilavinimą yra chemijos inžinierius!):

„Tai žmonės, kurie supranta, koks yra šiandieninis pasaulis, ir kurie nori dalyvauti modernių debesijos technologijų kūrime. Šiandien labai svarbus ne tik tiesioginis jūsų išsilavinimas, įgyta specialybė, bet ir jūsų asmeninis požiūris bei talentas“.

Tarptautinių, į komandas susibūrusių skirtingų sričių specialistų bendras darbas keičia ir visą inžinierių darbo pobūdį.

„IT pasaulis keičiasi, šiuo metu viskas sukasi apie debesijos (Cloud) inžineriją. Tradicinį procesą, kai savo programinę įrangą kuriame ir testuojame lokaliai, papildo jau kitų specialistų parašytas programinis kodas, dažnu atveju esantis Cloud aplinkoje. Ši aplinka nebepriklauso nuo jūsų lokacijos ir duomenų centrų – resursai gali būti „debesyje“. Dabar IT inžinieriai gali patys pasiruošti tokią aplinką programinei įrangai, kokios jiems reikia. Tai vadinama „infrastruktūra kaip kodas“ (Infrastructure as a code). Tokiu būdu yra užtikrinama neribota procesinė galia ir duomenų talpa,“ – apie pokyčius pasakoja kompanijos „Centric“ CTO.

Vienas iš populiarių mitų – kad programuotojų ir IT specialistų darbas yra nuobodus. Freddie juokiasi ir sako, kad nuobodžiauti neleidžia pati IT industrija, kuri sparčiai kinta: „Jūs privalote nuolat mokytis ir augti – ir mes patys kompanijoje skiriame daug dėmesio, laiko bei lėšų savo darbuotojų ugdymui ir edukacijai. Kodėl? Nes esame tie, kurie privalome būti žingsniu priekyje savo klientų – visada pasirengę naujai pokyčių bangai. O tos bangos kyla nuolat“.

Valdai duomenis – valdai pasaulį

Pasak Freddie Veltmaato, viena aktualiausių šiandieninio IT pasaulio realijų – išaugusi duomenų mokslo svarba: „Tai yra esminis IT technologijų pokytis: viskas, kas susiję su debesimis, taip pat susiję ir su duomenimis bei jų suvokimu. Tikroji vertybė yra ne programa, ne technologija – nors jos ne mažiau svarbios – bet duomenys. Tokios kompanijos kaip „Facebook“ ar „Google“ šitai suprato jau prieš dešimtį metų: pasaulį valdo tie, kurie valdo duomenis ir geba juos suprasti.“

F. Veltmaat / Organizatorių nuotr.

F. Veltmaato teigimu, tai yra viena priežasčių, kodėl „Centric“ atsidūrė Kaune: „Nes čia randame žmonių, kurie ne tik suvokia technologijas, bet ir geba jas derinti su duomenų mokslu (data science)“.

„Centric IT Solutions Lithuania“ – pusę metų Kaune veikiantis „Centric“ kompanijos padalinys. „Centric“ – viena stambiausių Nyderlandų IT kompanijų, turinti padalinius 9 Europos šalyse ir JAV, nuo pat atėjimo į Lietuvą paskelbusi apie planus per artimiausius trejus metus Kaune įdarbinti apie 250 darbuotojų.

Iki šių metų pabaigos jaukiame ir moderniame verslo centro „Kauno dokas“ įsikūrusiame biure darbuosis jau apie 25-30 žmonių, prisijungsiančių prie daugiau kaip 4 300 darbuotojų vienijančios tarptautinės „Centric“ komandos, teikiančios IT paslaugas ir finansinius, inžinerinius sprendimus bei aptarnaujančios klientus visame pasaulyje.

Įmonė šiuo metu kviečia prisijungti debesų platformos inžinierius (Cloud Engineers), DevOps inžinierius, duomenų inžinerijos ir/ar kiekybinių duomenų analitikos duomenų mokslininkus (Data Scientists).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA