Lietuvos verslo alėja: kaunietiškų šaknų nepamiršta net ir po tarptautinio koncerno vėliava | Kas vyksta Kaune

Lietuvos verslo alėja: kaunietiškų šaknų nepamiršta net ir po tarptautinio koncerno vėliava

Organizatorių nuotr.

Kalbėdami apie Kauno miesto augimą ir plėtrą per pastaruosius penkiasdešimt metų neabejotinai turime paminėti ir vieną didžiausių bei moderniausių statybų bendrovių Lietuvoje „YIT Kausta“, kuri yra Lietuvos valstybės 100-mečio proga Kaune atidarytos Lietuvos verslo alėjos ir Verslo skvero rėmėja.

[galerija kiek=”4″]

Kaip Kauno namų statybos kombinatas prieš daugiau nei pusšimtį metų užgimusi statybų ir darnios nekilnojamojo turto plėtros bendrovė ir šiandien stipriai prisideda prie laikinosios sostinės urbanistinio kraštovaizdžio formavimo bei šiuolaikiško miesto kūrimo. Tiesa, veikia jau kaip pripažintos tarptautinės kompanijos dalis, unikalias urbanistines vizijas ir nekilnojamojo turto sprendimus įgyvendinanti visoje Lietuvoje.

Kaune – daugiau nei pusę šimto metų

Nuo 1966 m. Lietuvoje veikianti įmonių grupė „YIT Kausta“ yra viena didžiausių Lietuvoje rangos, statybos paslaugų, komercinio nekilnojamojo turto vystymo, pastatų priežiūros bei gyvenamosios statybos objektų projektų plėtra užsiimanti bendrovė.

„YIT Kausta“ pastatytuose biuruose dirba ne vienos garsios Lietuvos ir užsienio kompanijos darbuotojai, o gyvenamuosiuose namuose ir kvartaluose kuriasi šiuolaikinius miesto privalumus vertinantys žmonės. Kelis šimtus nekilnojamojo turto projektų per daugiau nei penkiasdešimt metų bendrovė įgyvendino veikdama Kaune. „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas sako, kad įmonė visuomet laikė save kaunietiška kompanija ir net tuomet, kai kitų plėtotojų akys krypo vien į sostinę, tikėjo šio miesto potencialu.

„YIT Kausta“ visuomet skyrė dėmesį Kaunui – tai mūsų miestas, kuriam visada siekėme įnešti gyvybės ir prisidėti prie jo plėtros. Dabar jau daugelis nekilnojamojo turto įmonių Kaune mato didžiules perspektyvas, o ir patys kauniečiai, manau, pastebi sparčią miesto kaitą, čia vykstančias statybas. Dabar tai atrodo savaime suprantama, tačiau dar prieš keletą metų Kauno nekilnojamojo turto rinka daugeliui atrodė neturinti perspektyvų, niekas neįsivaizdavo, kad čia vienas po kito galėtų pradėti kilti modernūs biurų pastatai ar stambūs urbanistiniai gyvenamieji projektai“, – sako K. Vanagas.

Anot bendrovės vadovo, savo sąsajų su Kaunu „YIT Kausta“ neatsisakė ir 1998 metais tapusi vieno stipriausių Europoje Suomijos statybų koncerno YIT dalimi. Priešingai – tik dar labiau pradėjo vertinti savo kaunietišką identitetą, kartu papildydama jį tarptautiškumo dimensija.

Ėmėsi gaivinti apleistas vietas

„Suprantama, vien Kaune šiandien tikrai neišsitenkame – mūsų užmojai yra daug platesni – bet visi šiame mieste „YIT Kausta“ vykdyti ir vykdomi projektai tam tikra prasme yra ypatingi. Manau, tą jaučia daugelis mūsų darbuotojų. Gera yra prisidėti prie kiekvieno miesto kūrimo, tačiau ypač – savojo“, – pažymi K. Vanagas.

Per keletą pastarųjų metų ne viena apleista Kauno vieta dėl „YIT Kausta“ investicijų virto patraukliu gyvenamųjų namų kvartalu ar moderniam miestui tinkančiu biurų kompleksu. Vienu pirmųjų Kauno nekilnojamojo turto rinkos atsigavimo ženklų prieš keletą metų tapo būtent „YIT Kausta“ dešiniajame Neries krante pradėta Piliamiesčio plėtra, kuri tęsiasi ir toliau. Iki tol šioje išskirtinėje vaizdus į Kauno pilį dovanojančioje laikinosios sostinės vietoje plytėjo šabakštynai. Panašiai atgijo ir teritorija Dainavos rajone, kur „YIT Kausta“ šiuo metu vykdo jau penktąjį „Šilo namų“ kvartalo etapą.

„Kaunas tikrai yra išskirtinis miestas, turintis puikių vietų ir galintis pasiūlyti puikią gyvenimo kokybę. Tai šiandien vertina vis daugiau žmonių, o spartūs teigiami pokyčiai tik dar labiau didina miesto patrauklumą“, – sako K. Vanagas.

Išjudino šiuolaikinių biuro pastatų rinką

Vis tik, kad miestas klestėtų, vien šiuolaikiškų ir gražiai sutvarkytų gyvenamųjų kvartalų nepakanka – į jį būtina pritraukti ir aukštą vertę kuriančius verslus bei patrauklius darbdavius. Tam reikia, kad verslas turėtų kur įsikurti, o Kaune ilgą laiką tai buvo nemenka problema.

„Kaune keletą pastarųjų metų buvo juntamas itin didelis modernių biuro patalpų trūkumas, o tai trukdė miestui pritraukti šiuolaikines verslo įmones ir talentingiausius specialistus, kurie dažniau rinkdavosi Vilnių su didesne biurų patalpų pasiūla. Šį rinkos poreikį Kaune pastebėjome gana anksti ir ėmėmės šiuolaikinių verslo kompleksų plėtros“, – sako K. Vanagas.

Vienu pirmųjų aukšto lygio verslo centrų Kaune tapo „YIT Kausta“ pastatytas ir praėjusių metų rudenį veikti pradėjęs B66 verslo kompleksas. Jame įsikūrė sparčiai augančios ir perspektyvios tarptautinės technologijų kompanijos. Šiuo metu Kaune „YIT Kausta“ „Imlitex Holdings“ užsakymu baigia statyti ir dar vieną verslo centrą „Arka“. Jis, tikimasi, taip pat taps inovatyvių verslo įmonių namais.

„Kaunas pritraukia vis daugiau verslo investicijų ir talentingų specialistų. Pastaruoju metu miestas tampa ypač patrauklus technologijų srities verslams. Tam įtakos turi ir mieste veikiantis Kauno technologijos universitetas, ruošiantis tokioms įmonėms reikalingus specialistus, ir, be abejo, gerėjanti miesto infrastruktūra, geografiniu požiūriu palanki miesto vieta. Tai leidžia Kaune ir toliau tikėtis išliekančios šiuolaikiškų biuro patalpų paklausos, kurios pasiūla vis dar nepaveja“, – sako K. Vanagas.

Dviejų statybų verslo lyderių susijungimas suteiks naujų galimybių

„YIT Kausta“ kaunietišką nekilnojamojo turto plėtojimo tradiciją, grįstą ilgamete patirtimi ir išskirtiniu dėmesiu kokybei, perkelia ir į kitus šalies miestus bei regionus. Visoje Lietuvoje darbų apimtis bendrovė šiemet, lyginant su praėjusiais metais, ketina didinti 40 proc., o investicijas į naujus projektus – dvigubai. Tokią plėtrą lemia ir metų pradžioje įvykęs Suomijos statybos paslaugų bendrovių YIT, kuriai priklauso „YIT Kausta“, ir „Lemminkainen“ susijungimas.

Šis žingsnis, K. Vanago teigimu, tik dar labiau sustiprina tarptautinį „YIT Kausta“ užnugarį ir atveria bendrovei naujas galimybes.

„Susijungimas su „Lemminkainen“ finansiškai sustiprins įmonę bei leis plėsti paslaugų spektrą ne tik rangos, būsto ar verslo centrų, bet ir kelių tiesimo bei infrastruktūros plėtros projektuose. Galėsime dar sparčiau žingsniuoti į priekį ir geriau reprezentuoti Kauną bei toliau prisidėti prie jo augimo“, – sako K. Vanagas.

Lietuvos valstybės 100-mečio proga Kaune, Parodos kalne, atverta Lietuvos verslo pradžią įprasminanti erdvė – Lietuvos verslo alėja ir Verslo skveras. Šią iniciatyvą drauge su paramą projektui skyrusiais rėmėjais įgyvendino Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Bendrovė „YIT Kausta“ yra Lietuvos verslo alėjos rėmėja.

Statybų ir darnios NT plėtros bendrovės „YIT Kausta“ vadovas Kęstutis Vanagas: „Džiaugiamės, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio iniciatyvos įgauna gražias ir skirtingas formas. Pirmaisiais atkurtos valstybės gyvavimo metais Kaunas vaidino kertinį vaidmenį šalies istorijoje, be to, čia savo veiklą prieš daugiau kaip 50 metų pradėjo ir „YIT Kausta“. Lietuvos verslo alėjos ir Verslo skvero idėja prasmingai suvienijo ir įamžino reikšmingus šalies verslininkus. Šis projektas įprasmino miesto kultūrai svarbias ir visuomenei atviras erdves, kuriose kauniečiams dar ne vienerius metus bus gera leisti laiką bei prisiminti mūsų valstybei svarbius momentus “.

Šis straipsnis yra iš ciklo „Lietuvos valstybės 100-mečiui – Lietuvos verslo alėja Kaune“, skirto supažindinti kauniečius su Lietuvos verslo ištakomis, pristatyti sėkmingai Kaune susikūrusias įmones, kurios seniai išaugo ne tik miesto, bet ir valstybės ribas, taip pat ir mažesnius verslus, be kurių miestas būtų tuščias ir neveiklus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA