Emigrantų šventės Lietuvoje: kodėl ir kaip grįžta? | Kas vyksta Kaune

Emigrantų šventės Lietuvoje: kodėl ir kaip grįžta?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nenumaldomai artėjant Kalėdoms ir Naujiesiems metams, „Kas vyksta Kaune“ paklausė įvairiose Europos šalyse gyvenančių lietuvių apie jų šventinius planus. Tuo tarpu lėktuvų ir autobusų bilietų platintojai pakomentavo vežėjų kainodarą bei kaip sutaupyti ketinant aplankyti gimtinę.

Grįžimo strategija priklauso nuo šeiminės padėties

Devyniolika metų Švedijoje gyvenanti Aušra šiemet Kalėdas ir Naujuosius metus planuoja sutikti Estijoje, vyro Avo gimtinėje. Čia jie praleis daugiau nei savaitę. Lietuvą šeima lanko du kartus per metus, vasarą grįžta ilgesniam laikui. Velykų Aušros tėvynėje jie jau senokai nebuvo sutikę, tad kitais metais rezga ir pavasarinę kelionę.

Planuodama kelionę link Baltijos vaalstybių, jų šeima visuomet turi atsižvelgti į tai, kad reikia užsukti į dvi šalis. Vasarą, kaip sakė Aušra, jie lanko Lietuvą ir Estiją, dažniausiai penkioms savaitėms, kurios praeina labai greitai. O žiemos šventėms vis dažniau važiuoja į Estiją pralinksminti Avo tėčio.

„Visada smagu apsilankyti Lietuvoje ar Estijoje – ten, kur mūsų šaknys, visi artimieji, draugai. Tikslas – kuo daugiau laiko praleisti su jais, aplankyti kapus, pabuvoti prie neapsakomai gražios jūros, kur bangos ošia ir gubojos kvepia, kopos ir nuostabi gamta“, – pasakojo ji.

1998-aisiais Čekijoje apsigyvenusi Eglė šiemet Kalėdas ruošiasi sutikti Lietuvoje – čia su šeima jie praleis savaitę. Žiemos šventėms Eglė grįžta kas antrus metus, o Lietuvą vidutiniškai lanko 2-3 kartus per metus.

„Parvažiuoti motyvuoja tėvų, sesės, vaikystės draugių ilgesys… Kadangi kita šeimos pusė yra čekiška, tai norime kas antras Kalėdas švęsti pagal šalies, kurioje gyvename, tradicijas“, – aiškino Eglė.

O štai, panašiai kaip Aušra, jau dvidešimtuosius metus Švedijoje leidžiantis Audrius šventėms į Lietuvą negrįš, nors namiškius ir draugus vidutiniškai lanko 3-4 kartus per metus. „Grįžimo grafiką lemia darbai bei susiklosčiusi tradicija, kad žiemos šventes praleidžiame pas mus su žmonos Indrės šeimos nariais, o Velykas – su maniškiais“, – sakė Audrius.

Pigiau atsivežti artimuosius nei nuvykti pas juos

Tuo pat metu, kaip ir Audrius, emigrantu tapusį Paulių likimo keliai nuvedė į Daniją. Parvažiuoti šiemet neketina ir jis, kitąmet – galbūt, kadangi jo tėvai, turbūt, nebegalės keliauti. Kalėdinis susitikimas su artimaisiais Pauliaus namuose sprendžiamas pragmatiškai: „Mums pigiau finansuoti kelionę dviems tėvams į Daniją, nei patiems – penkiems asmenims – keliauti į Lietuvą.“

Kai grįžta, gimtinėje jis praleidžia iki savaitės. Pats Lietuvą lanko vidutiniškai dukart, o šeima – kartą per metus. Apsilankymo tikslai, anot Pauliaus, du: atostogos lietuviškoje gamtoje ir susitikimas su tėvais, seneliais, draugais.

Pauliaus žmona yra albanų tautybės, tačiau sąjungos mišrumas, vyro teigimu, neigiamos įtakos Lietuvos lankymo planams neturi. „Visgi albaniškajai mūsų sąjungos pusei nepatinka santykinai žema oro temperatūra lietuviškos vasaros metu“, – šmaikštaus žodžio negailėjo Danijos lietuvis.

Albanijos jie nelanko dėl to, kad žmonos šeima ten nebegyvena ir dėl gana atsilikusios infrastruktūros: „Nebeturint pažįstamų, galinčių pagelbėti įvairiose gyvenimo situacijose, rizikuojame, kad tokia viešnagė mūsų šeimai taps ne atostogomis, o iššūkiu.  Vienintelis tikras dalykas, kad vasara ten karšta. O visa kita – Indianos Džounso nuotykis.“

Bilietai per šventes – keleriopai brangesni

Penkerius metus taip pat Danijoje gyvenantis Lukas šiemet Kalėdas ir Naujuosius praleis Lietuvoje, kur grįžta dėl draugų ir šeimos. Su žmona tėvynėn jie parlekia 3-5 kartus per metus.

„Iš dalies planus lemia lėktuvų bilietų kainos. Pavyzdžiui, anksčiau su SAS parskristi kainuodavo 100-200 eurų, o dabar gali grįžt už 10-20 eurų. 200 eurų bilietai tebekainuoja kalėdiniu laikotarpiu, taigi brangiai moki tik kartą per matus. Vežėjams tai – proga pasipelnyti. Net ir ieškant bilietų daug anksčiau, rugpjūtį, kainos buvo 180 eurų žmogui“, – teigė Lukas.

Tuo tarpu Justinas išeivijoje Airijoje – tik nuo rugsėjo. Naujai iškeptas emigrantas jau spėjo pasiilgti draugų ir šeimos, tad per žiemos šventes grįš dviems savaitėms, o apskritai Lietuvą planuoja lankyti bent dukart metuose. „Priklauso, kiek atsibos čia gyventi ir kaip seksis su darbais“, – rėžė vaikinas.

Justino išeivio statusas ir šiaip dar nėra itin tvirtas – galima tikėtis, kad jis grįš kurti šviesią Lietuvos ateitį.

Vežėjai kainų nekelia

Pasak internetinio aviabilietų portalo „Skrendu.lt“ atstovės Rasos Levickaitės, ryškus bilietų sujudimas stebimas triskart per metus – gruodžio-sausio, kovo-balandžio ir birželio-liepos mėnesiais.

„Kalėdiniu ir velykiniu laikotarpiu šeimos susitinka tradicinėms šventėms, išnaudoja ypatingą laikotarpį susitikimams su bičiuliais ar asmeninių reikalų tvarkymui. Vasarą yra įprasta pailsėti, todėl keliautojai medžioja skrydžio bilietus gerokai iš anksto ir planuoja vasaros atostogas“, – pasakojo R. Levickaitė.

Jos teigimu, lėktuvais keliaujančiųjų srautas per Kalėdas ir Naujuosius metus padidėja apie 20 proc., o daugiausia į Kauno oro uostą šiuo laikotarpiu skrendama iš Didžiosios Britanijos, Airijos, Danijos.

Kaip sake R. Levickaitė, vežėjai pagal ilgametę kainodarą kainų nekelia – jos „kyla“ dėl vietų stygiaus lėktuvuose. „Auksinė taisyklė – planuoti ir bilietus įsigyti iš anksto. Tada galima ne tik pasirinkti pigesnius variantus, bet ir daugiau bei patogesnių skrydžių pasiūlymų“, – patarė „Skrendu.lt“ atstovė.

Alternatyva skrydžiui – kelionė autobusu

Tarptautinių kelionių autobusu organizatoriaus „Eurolines“ vadovo ir prityrusio keliautojo Edmundo Pavlovo teigimu, ir autobusų keleivių srautai labiausiai išauga per švente.

„Natūralu, kad daugiausiai keleivių sulaukiame vasarą bei Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiais.
Keleivių skaičius retkarčiais padidėja net iki penkių kartų – švenčių metu autobusai būna visiškai pilni“, – sakė E. Pavlovas.

Daugiausia autobusais lietuvaičiai keliauja iš Vokietijos miestų ir Londono. Pagal atgalinių bilietų įsigijimą pastebima, kad Lietuvoje praleidžiamos apie 2-3 savaitės. Tiek laiko užtenka aplankyti artimuosius, pailsėti.

„Pagal europines tradicijas, kainos šventiniu laikotarpiu pakyla 3-5 eurus į vieną pusę, tad važiuoti tikrai gali kiekvienas, norintis pasimatyti su artimaisiais“, – teigė „Eurolines“ vadovas.

Grįžti iš Berlyno kainuoja 50 eurų, Londono – nuo 126 eurų (jaunimui). Paklausa didelė – E. Pavlovas visuomet siūlo pirkti bilietus kuo anksčiau, prieš 4-5 mėnesius, nes jie parduodami pigiau, o laisvų vietų mažėjant, kainos automatiškai kyla. Apsimoka ir iškart pirkti kelionę atgal, o su „Šeimos bilietu“ galima keliauti iki 40 proc. pigiau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA