Automobilio pirkimo–pardavimo sutarties pripažinimas negaliojančia – Kas vyksta Kaune

Automobilio pirkimo–pardavimo sutarties pripažinimas negaliojančia

Organizatorių nuotr.

Pagal interneto portale rastą naudoto automobilio pardavimo skelbimą susisiekiau su automobilio pardavėju ir susitariau dėl automobilio apžiūrėjimo. Sudarant sutartį, pardavėjas nenurodė, kad automobilis turi defektų. Nusipirkęs automobilį važiavau namo, tačiau nuvažiavus keliasdešimt kilometrų automobilis sugedo: automobilis pradėjo trūkčioti, dėl ko važiuoti tapo neįmanoma. Nuvežus transporto priemonę į autoservisą, po ilgai trukusios apžiūros, paaiškėjo, kad automobilio variklis yra pažeistas, dėl šios priežasties transporto priemonė sugedo. Norėčiau atgauti sumokėtus pinigus, tačiau automobilio pardavėjas atsisako pinigus grąžinti. Kaip turėčiau elgtis šioje situacijoje?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Pardavėjas privalo perduoti pirkėjui daiktus, kurių kokybė atitinka pirkimo–pardavimo sutarties sąlygas bei daiktų kokybę nustatančių dokumentų reikalavimus, reikalavimai daikto kokybei apima ir jo tinkamumą naudoti pagal tikslinę paskirtį. Jeigu daiktų kokybė sutartyje neaptarta, pardavėjas privalo perduoti pirkėjui tokios kokybės daiktus, kad juos būtų galima naudoti tam, kam jie paprastai naudojami.
Jeigu parduotas daiktas neatitinka jam taikytinų įprastų ar sutartyje nustatytų kokybės reikalavimų, pirkėjas gali ginti savo pažeistas teises naudodamasis įstatyme ir sutartyje nustatytais teisių gynimo būdais. Specialūs pirkėjo, nusipirkusio netinkamos kokybės daiktą, teisių gynimo būdai įtvirtinti CK 6.334 straipsnyje; pirkėjas jais turi teisę naudotis savo pasirinkimu.

Pirkėjas gali vienašališkai nutraukti sutartį, kai netinkamos kokybės daikto pardavimas yra esminis sutarties pažeidimas (CK 6.334 str. 1 d. 4 p.). Sutarties nutraukimas yra išimtinis teisių gynimo būdas, todėl jo taikymui turi būti konstatuotas pakankamas įstatymų nustatytas ir faktinis pagrindas.

Pirkėjas, teigdamas, kad pardavėjas pažeidė sutartį, negali apsiriboti teiginiu, jog daiktai yra netinkami, jis turi nurodyti tai pagrindžiančias aplinkybes ir pateikti atitinkamus įrodymus. Remiantis šia aplinkybe turėtumėte teismui pateikti įrodymus, kad automobilio variklio defektas atsirado (buvo) iki ginčijamos sutarties sudarymo ir automobilio perdavimo (CK 6.333 str. 1 d.). Taip pat turėtumėte įrodyti, jog transporto priemonės pardavėjas perdavė netinkamos kokybės automobilį, kurio variklio defektas iš esmės buvo paslėptas (perkant akivaizdžiai nematomas, negirdimas), nes išaiškėjo iš karto po sutarties sudarymo, – nuvažiavus automobiliu nedidelį kelio atstumą.

Įrodžius šias aplinkybes, teismas galėtų apginti automobilio pirkėjo pažeistas teises, taikydamas restituciją. Restitucijos taikymo esmė pripažįstant sandorius negaliojančiais yra ta, kad šalys, gavusios turtą vykdydamos nuginčytą sandorį, privalo jį grąžinti viena kitai.
Tokiu būdu atgautumėte savo sumokėtus pinigus.

Vis dėlto pirmiausia siūlome kreiptis į automobilio pardavėją su rašytine pretenzija ir pasiūlyti susitarti dėl pinigų grąžinimo Jums (pirkėjui) ir sugedusio automobilio perdavimo automobilio pardavėjui. Jei pardavėjas į pretenziją nereaguos, turėtumėte kreiptis į teismą su ieškiniu dėl transporto priemonės pirkimo–pardavimo sutarties pripažinimo negaliojančia ir restitucijos taikymo.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu [email protected].

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA