Botanikos sode jau žydi „šafranų“ pievelė | Kas vyksta Kaune

Botanikos sode jau žydi „šafranų“ pievelė

Botanikos sodo nuotr.

Botanikos sodas informuoja, kad žaliojoje klasėje „Riešutėlis“ neseniai pražydo „šafranų“ (gėlių krokų) pievelė.

Anot profesorės Onos Ragažinskienės, nuo 1960 m. kuriama Žalioji klasė „Riešutėlis“ – gamtos ir vaistinių augalų pažinimo edukacinė priemonė Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo Vaistinių ir prieskoninių augalų kolekcijų sektoriaus teritorijoje (Vilties g. 6A).

Čia nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens galima stebėti pirmuosius žiedus bei vaistinių – tarp jų ir retų – augalų rūšių kaitą vegetacijos metu.

Krokai

Kovo viduryje sužydus kroko genties atskirų rūšių augalams, galima grožėtis žydinčia „šafranų“ pievele“.

Daržinis krokas – tai vilkdalginių šeimos daugiametis, gumbasvogūninis vaistinis, prieskoninis, dekoratyvinis augalas, dar žinomas šafrano vardu. Augalas kilęs iš Mažosios Azijos kalnynų, paplitęs Kryme, Kaukaze, Centrinėje Azijoje, Viduržemio pajūrio srityje. Laukinis nežinomas, kaip kultūrinis auginamas Mažojoje Azijoje, Indijoje, Irane, kai kuriose Vakarų Europos šalyse (Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje). Lietuvoje nėra itin dažnas, auginamas skveruose, parkuose ir darželiuose.

Ilgos, ryškiai raudonos gijos – tai krokų purkos, kurios renkamos tik žiedams išsiskleidus ir tuoj pat džiovinamos bei pakuojamos į sandarias pakuotes. Šafrano auginimo, surinkimo ir vartojimo istorija siekia daugiau kaip 3 tūkst. metų. Šis vienas brangiausių pasaulio prieskonių maistui suteikia neįtikėtinai gardų skonį ir ryškiai geltoną spalvą.

Šafrano žaliava vartojama ne tik maistui, bet ir kvepalams gaminti, taip pat kaip dažiklis ar vaistinė, sveikatinimo priemonė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA