Prasidėjo tarptautinė žemės ūkio paroda, kurioje galima išvysti F-1 bolido simuliatorių – Kas vyksta Kaune

Prasidėjo tarptautinė žemės ūkio paroda, kurioje galima išvysti F-1 bolido simuliatorių

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Akademijoje prasidėjo tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi… 2017“, rengiama 22-ą kartą. Jau pirmą renginio dieną čia gausu lankytojų, dažnas įsigijęs nešasi sodinukus, gėles, kiti – iš kaimo atvežtus skanėstus: tikrą gardžią duoną, lašinių paltį ar konditerinius grybukus. Neretas dar dairosi, ką gi įsigijus, tiršta lankytojų žemės ūkio technikos ekspozicijoje, kur galima išbandyti F-1 bolido simuliatorių, vienintelį tokį Baltijos šalyse.

Dalyvauja 20 užsienio šalių

Parodoje dalyvauja ir savo produkciją pristato daugiau kaip 300 įmonių ir organizacijų bei apie 200 smulkiųjų augintojų, gamintojų ir amatininkų. Apie 20 kompanijų atvyko iš užsienio – Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Švedijos, Ukrainos, Vokietijos.

Gausiausia parodoje žemės ūkio technikos ekspozicija – ji užima 41 tūkst. kv. m plotą, trigubai didesnį, nei pernai. II A. Stulginskio universiteto rūmų kiemas užleistas parodos lankytojams – čia veikia nemokama stovėjimo aikštelė, visgi, dėl spūsčių rekomenduojama atvykti viešuoju transportu.

Paviljonuose Nr. 2 ir Nr. 3, įsikurs 120 įmonių, pristatančių fermų įrangą, augalų priežiūros priemones, smulkiąją techniką, technologijas, konsultavimo ir kitas paslaugas. Paviljone Nr. 1, šiemet taip pat galima susipažinti su technikos naujovėmis.

Žemės ūkio paroda

Demonstruoja F-1 bolido simuliatorių

Parodos žemės ūkio technikos ekspozicijoje galima išvysti išskirtinį objektą – vienintelį Baltijos šalyse „Formulės-1“ bolido simuliatorių. Jį demonstruojančios įmonės „Timac Agro“ generalinis direktorius Arūnas Jusas pasakojo, kad simuliatorius neparduodamas, tai tik parodos atrakcija. „Eksponuojame lenktyninio automobilio simuliatorių, kuriuo treniruojasi tikri lenktynininkai, virtualios erdvės pagalba gali pasijusti, lyg vairuotum tikrą bolidą F-1 lentynėse. Jausmas įspūdingas!”.

Dėl bandymo reikia teirautis įmonės stende, kuris įsikūręs 2-ame paviljone po stogu, prie pagrindinio įėjimo.

Salotos su kanapių sėklomis – naujausia mada

Portalas „Kas vyksta Kaune“ pakalbino kelis prekybininkus. Vienos 26 m. gyvuojančios įmonės atstovė Elvyra Zalatorienė pasakojo, kad didžiausią paklausą iš grūdų turi avižos. „Jos be glitimo, o ryte, kai šeimininkės neturi laiko gaminti sudėtingų pusryčių, tad sveiki pusryčiai iš avižų kaip tik. Sveikai mitybai dera avižos, kviečiai, lietrugiai, lęšiai, garstyčios, kalendra, grikiai, ypač kanapių sėklos”, – vardijo pašnekovė.

Ji pasakojo, kad kanapių sėklos šiuo metu priskiriamos super maistui. „Madingiausiuose, brangiausiuose Londono ar kitų didmiesčių restoranuose būtinai bus bus patiekalas „super maisto salotos“, jos bus apibarstytos lukštentomis kanapėmis, jose apstu mikroelementų, antioksidantų, gaminamas ir kanapių aliejus. Tai didelė mada, Lietuvoje tęsiasi jau kokius penkerius metus“, – pasakojo ji.

Pristato saugos priemones nuo žaibo ir kenkėjų

Žaibolaidžius demonstruojantis Marius Jankauskas pasakojo, kad prekiauja ir senosios kartos, 200 m. senumo pavyzdžio žaibolaidžiais ir naujais, keliasdešimties metų. „Vieni projektai reikalauja, kiti ne, bet gyvenamiesiems namams, ypač senesnės statybos žaibolaidžius turėti tikrai pravartu. Džiugu, kad lietuviai linkę rūpintis savo saugumu ir dažnas juos jau turi“, – kalbėjo prekybininkas.

Plieniniai sargai nuo žaibo suskirstyti į 4 kategorijas: žemiausia kategorija gyvenamieji namai, trečia – daugiabučiai, antra – arenos; pirma – ligoninės, pagal tai skiriasi žaibolaidžių stiprumas.

Kita prekybininkė Kristina Strakauskienė, pristatanti namų ir lauko kenkėjų kontrolės paslaugas pasakojo, kad šiuo metu namuose atkunta skruzdėlės, kandys, rekomenduojama kaip nuo jų saugotis.

Ji įsiminė atvejį, kai bute per kanalizacijos vamzdį į tvarkingą butą pas vieną moterį atbėgo žiurkė. „Pro vamzdį, daugiabučio kanalizacijos sistemą atlėkė į butą. Moteris išsigandusi išbėgo į balkoną ir skambino tvarkymo įmonei, kad skubiai atvažiuotų gyvį paimti“, – sakė pašnekovė.

Ji pažymėjo, kad reikia nuolat prižiūrėti namus, kad gyviai juose neužsiveistų, o kitus gyvūnus, tarkim paukščius stengiamasi išsaugoti. „Pabrėžiame, kad paukščių naikinti negalima, turime atbaidymo priemones, mat jie perneša ligas”.

Žemės ūkio paroda

Ekologišką namo konstrukciją pagamina per kelias savaites

Ekologiškų namų konstrukcijomis prekiaujantis Rolandas Kalvynas teigė, namų statybai naudoja ekologiškas medžiagas, tarkim mineralinę vatą, medieną.

„Tai gyvas namas. Ar kada matėte, kad prie gelžbetonio namo žmogus ateitų ir apsikabintų? O prie medžio gali, jis sukuria jaukumą, tai gamtos produktas. Tokius namus brangiau statyti, bet žiūrintis ekologiją domisi. Toks namas stovi ilgai, šimtą metų”, – teigė R. Kalvynas.

Jis atskleidė, kad tokį namą pagaminti užtrunka 2-4 savaites, surinkti irgi užtrunka tiek pat. Kvadrato kaina atsieina 300-350 eurų.

Prekiauja ypatinga, šventinta duona

Žinoma, labiausiai po parodos ir seminarų lankymo žmones traukia į maisto skyrių o iš jo grįžti be tikros, kaimiškos duonos būtų apmaudu.

Kalbiname duonkepę Jūratę Čižienę iš Elektrėnų. „Mūsų duona – tai duona kūnui ir sielai. Nuo prekybos centruose prekiaujamų skiriasi tuo, kad yra bemielė, becukrė, pilno grūdo, rupaus malimo miltų. Tarnaujame ne pinigams, o pirkėjų sveikatai. Į visas duoneles dedame burnotį judrą – išskirtines sėklytes, reikalingas kepenų, tulžies veiklai. Į tradicinę duoną dedame kmynus, kanapes, o į ruginę duoną – daigintas speltas, saulėgrąžas, avižinius dribsnius“, – pasakojo ji.

Ji atskleidė, kad ši duona ypatinga – gaminta su šventintu vandeniu, palaiminta.

Siūlo bičių medų su koriu

Iš Varėnos atvykęs bitininkas Sigitas Markevičius, stalą nuklojęs ne tik medumi, bet ir koriais. „Koriai – natūralūs, išimti iš avilio – tik imk ir valgyk, jie geriausiai išlaiko medaus gydomąsias savybes. Kramtant pasidengia dantys vašku, ypač tinka nuo parodontozės ligos. Mūsų medus iš turtingo augalais regiono – lapuočių, spygliuočių, pievų žiedų“, – sakė bitininkas ir rekomendavo per dieną paskanauti šaukštą medaus.

Beje, jis pridūrė, kad žmonės noriai perka medų, o 1 kg atsieina 5 eurus. „Kainos įvedus eurą – nekeitėme, nors dar tik parodos pradžia, bet pirkėjų netrūksta“, – kalbėjo S. Markevičius.

Kviečia į seminarus

Renginyje žiūrovai gali išvysti 10 geriausių parodos eksponatų, kurie apdovanoti parodos „Ką pasėsi… “ medaliais ir diplomais. Parodoje ne tik prekiaujama, bet ir vyksta 32 seminarai.

Į parodą vykstantiesiems su nuosavais automobiliais, rekomenduojama juos palikti prie PLC „Mega“, o nuo vykti specialiais nemokamais parodos autobusais.

Paroda vyks iki balandžio 1 d. vakaro, įėjimas nemokamas, parodos darbo laikas 9 – 17 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA