„Gyvybės langelyje” Kaune – rastas kūdikis – Kas vyksta Kaune

„Gyvybės langelyje” Kaune – rastas kūdikis

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Vėsų, žiemišką penktadienio vakarą viename iš dviejų mieste veikiančių gyvybės langelių, laukė šiltas, spurdantis radinys – kūdikis.

Vyriškos lyties mažylis rastas Respublikinės Kauno ligoninės filialo Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose Miško gatvėje. Gyvybės langelis yra specialus lopšys prie lango dviejuose Kauno gimdymo namuose, kur naujagimį palieka nenorintys jo toliau auginti tėvai.

Į specialią lovelę įdėjus mažylį, ligoninės personalas išgirsta signalą ir skuba vaiku pasirūpinti.

Specialus skambutis apie radinį, penktadienį suskambo 17 val., darbuotojai iškart nuskubėjo mažylį paimti ir atlikti privalomas patikros procedūras: patikrino sveikatą, nustatė amžių, pamaitino, sušildė.

Respublikinės Kauno ligoninės atstovė Sandra Varanavičė portalą „Kas vyksta Kaune” informavo, kad berniukas yra 4 dienų amžiaus sveikas, sveria 3,2 kg.

„Tokie įvykiai ne dažni, tačiau šis atvejis nėra išskirtinis. Mažylis išnešiotas, naujagimio būklė gera. Pagal procedūrą pranešta policijai, ji atlieka tyrimą. Įprasta praktika, kad tokius kūdikius įsivaikina, tačiau kiekvieno situacija individuali”, – sakė S. Varanavičė.

Kol kas kūdikis gyvena Krikščioniškuose gimdymo namuose. Motinai už tokį elgesį baudžiamoji atsakomybė nenumatyta, o jei per 3 mėn. ji apsigalvoja – gali kūdikį pasiimti auginti, tiesa, prieš tai jai atliekami DNR tyrimai, nustatyti ar ji tikroji motina.

Apie radinį informacija suteikiama ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai, kuri, jei motina neatsiranda, siūlo laukiančioms šeimoms kūdikį globoti, o vėliau įsivaikinti.

2013 metais Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetas paskatino uždaryti gyvybės langelius, nes tai pažeidžia vaiko teisę žinoti apie kilmę, jo biologinius tėvus, atimama teisė į giminaičių globą, pažeidžiamos tėvystės teisės.

Lietuvos pozicija šiuo klausimu buvo vienareikšmiška: išgelbėti vaikai svarbiausia.

Šįmet šalies „Gyvybės langeliuose” rasti 7 kūdikiai, o nuo šių langelių įsteigimo šalyje 2009-aisiais, buvo rasta 50 mažylių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA