Senasis Kaunas: didžiausios žydų gimnazijos Lietuvoje statybos | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: didžiausios žydų gimnazijos Lietuvoje statybos

"Lietuva senose fotografijose"

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Spalio 14-ąją 1930-aisiais „Lietuvos aidas“ rašė apie didžiausią Lietuvoje žydų gimnaziją.

„Sekmadienį padėti pagrindai naujai statomiems rūmams. – Iškilmėse dalyvavo p. švietimo ministeris. – Statybą finansuoja Lietuvos žydas p. M. Chase, gyvenąs Amerikoj.

Miesto žydų visuomenė sekmadienį turėjo retas iškilmes. Kauno žydų realinei gimnazijai statomiems naujiems namams (Kęstučio g. 59 nr.) iškilmingai padėti pagrindai. Iškilmėse dalyvavo p. švietimo ministeris inž. Šakenis, miesto burmistras, aukšti švietimo ministerijos valdininkai, kelių gimnazijų direktoriai ir mokytojai, daug žydų visuomenės veikėjų. Nežiūrint, kad buvo blogas oras, susirinko daug žmonių. Gražiai parengta svečiams estrada, papuošta moksleivių ir dudentų vėliavomis.

Gimnazijos direktorius dr. C. Feldšteinas, atidarydamas iškilmes, pasakė ilgą ir įdomią kalbą – lietuviškai ir hebariškai. „Mokslo įstaigų likimas Lietuvoje – sako dr. Feldšteinas – nebuvo mums per daug gailestingas. Kai grįžome iš priverčiamo ištrėmimo į laisvą tėvynę Lietuvą, radom griuvėsius, paliktus žiaurių okupantų. Reikėjo atstatti iš naujo menkomis jėgomis ir ekonomiškais resursais. Ilgą laiką Lietuvos vaikams teko mokytis suardytuose butuose, kurie kenkė sveikatai ir atsiliepė į mokslingumą. Tėvų atsidavimas, mokytojų ideališkumas ir švietimo ministerijos bei miesto savivaldybių rūpesčiai pamažėl sukūrė prieinamesnes sąlygas šventajam auklėjimo darbui. Džiugu, kad paskutiniu laiku sparčiai statomos naujos mokslo įstaigos lietuvių ir mažumų vaikams. Tiktai Kauno žydų real. Gimnaz., mokinių skaičiumi didžiausia žydų gimnazija Lietuvoj, iki šiol darbą tęsė ankštuose butuose.
Šiandie dedame kertinį akmenį naujiems gimnazijos rūmams, kurie atatiks šių dienų pedagogikos ir higienos reikalavimams. Šią iškilmingą valandą aš laikau savo šventa pareiga pasveikinti p. švietimo ministerį, jo asmeny mūsų respublikos vyriausybę ir padėkoti už suteiktą mums garbę, atvykus į iškilmes.

Maža tėra Europoje valstybių,

Kurios tokias apribotas lėšas turėdamos, tiek daug būtų nuveikusios kultūros srityje, kiek yra padariusi Lietuvos vyriausybė ir, visų pirmiausia, švietimo ministerija. Didžiai atsidėjus rūpinasi šviet. Ministerija mažumų mokyklų dvasiniais ir materialiais reikalais. Ir mūsų realinė gimnazija per visą savo egzistavimo laiką naudojosi švietimo ministerijos subsidijomis, už ką mes šiandien reiškiame jai padėką. Dėkojame miesto burmistrui, kurio pagelba mums pavyko gauti šį žemės sklypą. Šią iškilmingą valandą turiu paminėti vardą žmogaus, kuris stambia savo pašalpa mums davė galimumo įvykdyti mūsų svajonę. Tai yra p. M. Chase, gimęs Alytuj, gyvenąs Amerikoj. Jis šiose iškilmėse dalyvauti negalėjo, bet prašė, kad pasveikinčiau p. šviet. Ministerį ir užtikrinčiau, kad, ilgai nebuvęs Lietuvoj, jis vis dėlto nenustojo mylėjęs savo tėvynę ir kad visa širdim trokšta gerovės ir klestėjimo Lietuvos respublikai.“

Švietimo ministeris p. inž. Šakenis atsakė į gimnazijos direktoriaus kalbą: dalyvaudamas šiose iškilmėse, drauge su jumis džiaugiuos žiūrėdamas pradedant tokį didelį ir kilnų darbą, kuris turi didelės reikšmės valstybės gyvenime, Vyriausybė stengiasi aprūpinti gyventojus mokslo įstaigomis, nuo ko priklauso tautos kultūrėjimas. Mūsų konstitucija laiduoja turėti mokyklas mažumoms jų gimtąja kalba. Pradžioj mūsų mokyklos buvo be mokslo priemonių, bet šiandien jau kitoks vaizdas. Malonu, kad ne vien vietos gyventojai, bet ir užsieniuos gyveną tautiečiai remia mūsų kultūrinį darbą. Už tai turi būti dėkinga ne tik žydų visuomenė, bet ir Lietuva. Linkiu namams sėkmingai augti, o vėliau, kad jie tarnautų ne vien žydų tautos visuomenei, bet ir Lietuvai, auklėjant jaunuolių pasiryžimą dirbti tautos labui.

Jaunų žydų mokinių choras, kalbų protarpiais, giedojo žydų religines giesmes. Labai gražiai sugiedojo hebrajų kalba Lietuvos himną.

Dar kalbėjo miesto burmistras p. Vileišis, rabinas Rozensonas, dr. Švarcas, N. Grinblatas, dr. Šapiras, Ukmergės žydų gimnazijos atstovas, Kauno žydų antrosios gimnazijos, „Javne“ gimnazijos, rusų ir lenkų gimnazijų atstovai ir eilė sveikinimų telegramomis ir laiškais.

Aktą pasirašė p. švietimo ministeris ir rinktiniai svečiai. Padėjime kertinio akmens iškilmėse dalyvavo ir p. švietimo ministeris. Atlikus akmens padėjimo ceremonijas, žydų visuomenė svečius išlydėjo triukšmingu plojimu.
Namai bus trijų aukštų, ilgi ir platūs, tikrai puoš Kęstučio gatvę. Namai bus beveik prieš valstybės teatrą. Prie gimnazijos rūmų bus erdvus mokiniams vaikščioti ir žaisti kiemas. Namų statyba norima baigti ateinantiems mokslo metams.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA