Senasis Kaunas: ruošiamasi atstatyti Kauno pilį | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: ruošiamasi atstatyti Kauno pilį

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugsėjo 15-ąją 1939-ais metais „Lietuvos aidas“ publikavo tekstą apie tai, kad Kauno valdžia rengiasi atstatyti Kauno pilį.

„DARBAI JAU PRADĖTI VYKDYTI

Jau kuris laikas Kauno miesto savivaldybė svarstė klausimą nuo tolimesnio irimo apsaugoti Kauno pilį. Tuo reikalu buvo daromi pilies ir jos aplinkos tyrimai. Susipažinta su visa eile senų dokumentų, graviūrų ir pn., vaizduojančių Kauno pilį, kokia ji buvo prieš šimtmečius. Kauno miesto savivaldybė pasiryžo ne tik Kauno pilį restauruoti, ją apsaugoti nuo tolimesnio irimo, bet ir ją rekonstruoti. Šia linkme darbai jau pradėti vykdyti. Savivaldybė norėdama Kauno pilies tvarkymo darbus atlikti kuo tikslingiau, užsakė tos pačios išmieros plytų, iš kokių pilis statyta. Dabar atsargiai išardomos silpnesnės pilies vietos ir atstatomos iš naujo. Be to, šalia sutvirtinimo darbų kartu vykdomi pilies rekonstravimo darbai. Šiemet numatomi atlikti esamų pilies sienų sustiprinimai ir šiek tiek jų bus į viršų atstatyta.

Kitais metais pilies atstatymo darbai bus toliau vykdomi. Jie visiškai galės būti baigti tik per eilę metų, nes pilies atstatymas pareikalaus didesnių sumų. Visi darbai vykdomi su visu atsargumu, kad pilies rekonstravimas būtų kuo tikslingesnis, kad ji, pasinaudojant autentiškais dokumentais, būtų atstatyta tokia, kokia buvo kiek tai bus įmanoma padaryti. Darbams vykdyti pakviesti inž. V. Virbickas ir inž. Getneris.

Be to, greta darbų vykdymo, dar teberenkama medžiaga, vaizduojanti Kauno pilį ankstesniais laikais. Tokių dokumentų rinkimas nėra lengvas. Neseniai gauta įdomi graviūra, iš kurios matyti, kad nuo dabartinio pilies bokšto siena eina linkui Neries ir čia baigiasi bokštu. Tas bokštas, kaip iš graviūros matyti, jau pasviręs ir vėliau, matyti, į Nerį nugriuvo. Vykdant pilies rekonstravimą, greičiausiai bus atstatyta ne tik pati pilis, bet ir jos sienos link Neries ir antrasis bokštas.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA