Senasis Kaunas: Pažaislio savivaldybės namai ir pirtis | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: Pažaislio savivaldybės namai ir pirtis

Leidėjas D.Vizunas, Vilniuje

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Rugpjūčio 11-ąją 1938-ais metais „Lietuvos aidas“ skelbė tekstą apie Petrašiūnų kultūrinį centrą – Pažaislio savivaldybės namus ir pirtį, kurie jau atiduoti statybai.

„Kokią didelę pažangą daro mūsų savivaldybės, jau nekartą turėjome progos konstatuoti. Iš pavyzdingųjų savivaldybių vienetų reikia atskirai atžymėti Pažaislio valsčiaus savivaldybę, kuri dar prieš trejetą metų šiaip taip sudarydavo 50.000 Lt metinę sąmatą, o šiandien jos sąmata jau siekia apie 300.000 Lt. Ir tai neišsigalvojant kokių naujų mokesčių, neapsunkinant valsčiaus gyventojų naujomis prievolėmis. Visa tai padaroma rūpestingumo ir apsukraus šeimininkavimo, nes visi keliai puikiai ištaisyti, sijotu žvirgždu išberti.

Dar neseniai to valsčiaus ribose, Palemone, buvo atidaryti vieni iš gražiausių Lietuvoje pradžios mokyklos namai, kurie pastatyti savivaldybės ir vietos pramonininkų sudėtomis lėšomis, o vakar iš konkurso toji savivaldybė atidavė statyti savo įstaigoms namus ir pirtį, kurios Petrašiūnų supramonėjęs miestelis yra labai reikalingas. Savivaldybės namai bus dviejų aukštų, jų talpumas 12.600 kubinių metrų. Juose tilps 8 komplektų pradžios mokykla, kuriai dabar savo patalpų neturima, o iš viso Petrašiūnuose nėra kur mokyklai rasti net nuomoti patalpas. Ligi šiol pamokos būdavo daromos dviem pakaitomis – prieš ir po pietų. Dabar bus erdvios patalpos ne tik pamokoms, bet turės ir darbo klases. Rūmuose bus įrengta didelė salė (180 kv. m.) su scena (60 kv. m.) ir posceniu artistams. Šioje salėje galės būti laisvai ruošiami net sudėtingų scenų dramos spektakliai.

Čia turės vietos visos organizacijos savo susirinkimams ir pramogoms. Rūmuose bus įrengti trys kambariai su visais patogumais sveikatos punktui, kurį dabar administruoja privati organizacija, savivaldybės šelpiama, o pastačius namus bus pačios savivaldybės ne tik išlaikomas, bet ir administruojamas. Turės vietos valdinė biblioteka, kuriai skiriamos patalpos ir viešai skaityklai įsikurti. Savivaldybės įstaigai taip pat bus erdvios patalpos. Namų projektui paruošti buvo paskelbtas konkursas, kurį laimėjo architektas Jurkša. Visą namų statybą prižiūrės apskrities inžinierius V. Mačiūnas.

Kartu iš konkurso vakar atiduota statyti ir pirtis, kurios projektą ruošia inž. V. Mačiūnas. Pirtis bus 1.700 kub. mtr., turės du skyrius ir vonias. Ji bus įrengta pagal visus įmonei statomus reikalavimus, dabar praktikuojamus užsieniuose. Tokios pirties ligi šiol Kaunas neturi.

Savivaldybės rūmų ir pirties pastatymas atsieis per 500.000 Lt. Abiejų pastatų darbai bus pradėti už dviejų savaičių. Šiemet turės būti pirmos eilės darbai – ligi stogo, o ateinančiais metais rugpjūčio 1 d. rangovas privalės Pažaislio valsčiaus viršaičiui Žeromskiui įteikti abiejų pastatų raktus. “

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA