Kaunas džiūgauja dėl Mokslo ir inovacijų centro, Vilnius nusileisti neketina | Kas vyksta Kaune

Kaunas džiūgauja dėl Mokslo ir inovacijų centro, Vilnius nusileisti neketina

R. Tenio nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija paskelbė, jog Mokslo ir inovacijų centras bus statomas ne sostinėje, o Kaune. Ta proga pradėta garsiai kalbėti apie realių darbų pradžią.

„Šiandien Švietimo ir mokslo ministerija paskelbė džiugią žinią Kaunui. Kaip „Žalgiris“ yra visos Lietuvos komanda, taip ir šis centras bus visos Lietuvos centras. Visa komanda su fantazija dirbo, ruošė pristatymus ir įrodė, kad galime laimėti. Belieka pasiraitoti rankoves ir stengtis 2018-ais metais pastatyti šį pastatą. Tai istorinė Kaunui diena“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Naujoji mokslo oazė bus statoma Nemuno saloje. Planuojama, kad šis pastatas bus gerokai mažesnis nei „Žalgirio“ arena, tačiau greičiausiai įsikurs šio giganto papėdėje. Idėjos iniciatoriai tikina, kad pastačius Mokslo ir inovacijų centrą, bus galima ir pačioje Nemuno saloje įrengti papildomas ekspozicijas.

„Didžiuojamės tuo, kad pamatėme ir paskyrėme pačią švenčiausią vietą Kaune – Nemuno salą. Tik išimtini atvejai leidžia ką nors saloje veikti. Šis projektas leis įveiklinti salą ir padaryti ne tik pasivaikščiojimų vietą, bet ir išplėsti ekspozicijas“, – tikino architektas Jonas Audėjaitis.

Tuo tarpu Vilnius nesijaučia pralaimėjęs ir vis tiek ketina statyti ir savo mokslo centrą.

„Mano supratimu, Vilniaus projektas buvo labai geras – ne tik Lietuvos kontekste, bet ir europiniame kontekste jis turėtų didelį išskirtinumą. Jei komisijos nuomonė liks galutinė ir nebus pakeista, aš esu bet kuriuo atveju paprašęs iniciatyvinę grupę susirinkti po dviejų dienų, ketvirtadienį. Mes planuojame iš naujo įsivertinti kai kurias galimybes, nes tikrai Vilniuje yra ant ko statyti tokį centrą“, – BNS sakė R.Šimašius.

Kas bus Mokslo ir inovacijų centre

Naujame Kauno simbolyje turėtų atsirasti vietos tiek universitetų, tiek inovatyvių verslų, tiek tarptautinių mokslo vietų ekspozicijos. Jos bus keičiamos ne dažniau nei kas pusę metų.

„Šis centras skirtas vaikams. Tai bus interaktyvi vieta, kur galėtų pačiupinėti, sujungti, sudeginti, nes tai yra labai įdomu ir veda prie pažinimo džiaugsmo. Tai Kaunui suteiks tam tikro šarmo“, – sakė buvęs švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis

Terminai ir kaštai

Valdininkai tikina, jog projekto įgyvendinimas prasideda jau dabar. Artimiausias darbas – parengti architektūrinius sprendimus bei paskelbti tarptautinį konkursą. Planuojama, jog jau vasaros viduryje bus apsispręsta, kaip centras turi atrodyti, o dar po pusmečio – parengti ir techniniai projektai. Jei viskas klostysis sklandžiai, 2018-aisiais Nemuno saloje bus atidarytas naujas traukos centras.

Skaičiuojama, kad viso projekto vertė – virš 23 mln. Ministerija įsipareigoja skirti iki 10 mln. eurų. tikimasi iš valstybės investicijų programos gauti 5 mln. eurų. Kitos lėšos – iki 3 mln. padengs pati savivaldybė. Verslo indelio tikimasi apie 1,5 mln.

Vicemeras Povilas Mačiulis tikina, jog su laiku būtų galima parduoti ir centro vardą, taip gaunant dar daugiau pinigų. Patį Mokslo ir inovacijų centrą valdytų savivaldybė, ministerija ir universitetai. Manoma, kad per metus apsilankytų apie 300 tūkst. žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA