Ar skyrybų atveju atgausite į antrosios pusės turto gerinimą investuotas lėšas? | Kas vyksta Kaune

Ar skyrybų atveju atgausite į antrosios pusės turto gerinimą investuotas lėšas?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kartu su žmona pragyvenome santuokoje 5 metus. Iš jų 4 metus aš dirbau Norvegijoje ir siunčiau žmonai pinigus į Lietuvą. Iš šių pinigų mano sutuoktinė dengė buto, kurį įsigijo dar prieš mūsų santuoką, paskolą. Dabar ji nori skirtis, nes susirado kitą vyrą. Santuokos metu buvo išmokėta apie 50000 Lt jos paskolos, tačiau mano sutuoktinė man aiškina, kad mano siųstus pinigus naudojo šeimos poreikiams ir ji man nieko neskolinga. Ar man tikrai nepriklauso jokia kompensacija?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Kazlauskienė:

Iš pateiktų faktinių aplinkybių matyti, kad pirma, butas buvo įgytas dar prieš santuokos sudarymą, antra, jam įsigyti buvo panaudota 50 000 Lt lėšų, priklausiusių sutuoktiniams bendrosios jungtinės nuosavybės teise.

Po santuokos nutraukimo ginčo butas bus paliktinas Jūsų sutuoktinės asmenine nuosavybe, kadangi pastarasis buvo įgytas dar prieš santuoką. Tačiau Jūs turite teisę į ½ dalies bendrų lėšų, panaudotų ieškovės butui įgyti, kompensavimą CK 3.98 straipsnio 3 dalies, kurioje nustatyta, kad kiekvienas sutuoktinis privalo kompensuoti kitam sutuoktiniui bendrosios jungtinės nuosavybės sumažėjimą, jeigu jis bendrą turtą naudojo tikslams, nesusijusiems su CK3.109 straipsnyje nustatytų prievolių vykdymu, išskyrus atvejus, kai jis įrodo, kad turtas buvo panaudotas šeimos poreikiams tenkinti, pagrindu.

Jeigu Jūsų siųstos piniginės lėšos buvo išties naudojamos išskirtinai Jūsų sutuoktinei asmeninės nuosavybes teise priklausančio būsto kreditui dengti, šios išlaidos sutuoktinės butui įgyti nebus pripažįstamos šeimos poreikių tenkinimo išlaidomis CK 3.98 straipsnio 3 dalies prasme, todėl turės būti kompensuotinos.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu [email protected]

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA