Išmanaus miesto projektas Kaune gaivins apleistą rajoną | Kas vyksta Kaune

Išmanaus miesto projektas Kaune gaivins apleistą rajoną

Organizatorių nuotr.

Kaune, Fredoje esantis apleistas kvartalas šalia Botanikos sodo tapo architektūrinio konkurso „Išmanus miestas“ dalyvių taikiniu – šią teritoriją siūloma atgaivinti pabrėžiant apylinkių „žaliąjį“ įvaizdį ir pritaikant išmaniąsias technologijas.

[susije_video kurie=””]

Vytauto Didžiojo universiteto studentai, vadovaujami Menotyros katedros vedėjos doc. dr. Jūratės Tutlytės, tikina, kad pasirinkta Fredos teritorija yra patogi vieta turistinio objekto – Botanikos sodo – patrauklumo didinimui. Pasak jų, ši Kauno dalis gali tapti integralia miesto plėtros dalimi, ypač sąjungoje su numatytu Nemuno kairiojo kranto pertvarkymu į turizmo ir rekreacijos zoną.

Siūlomas projektas AUKI remiasi universalumu ir subtiliu priėjimu prie Fredos žaliųjų teritorijų. „Siekiame ne maksimalios urbanizacijos, bet pamatinio tvarumo principo – kompensuoti žaluma tai, kas užstatoma. Komanda tiki galimybe, jei ne būtinybe, juo vadovautis plėtojant adekvačias miestų ar rajonų žaliąsias teritorijas“, – pabrėžė projekto vadovė J, Tutlytė.

Projekto pavadinimas, AUKI, atspindi jo koncepciją – skatinti tai, kas auga ir yra auginama: planuose įtraukti apželdinti stogai, augalai, komplekse galimai „priauginami“ pastatai, galimybės tobulintis nuolat atrandant kažką nauja. Visas planuojamas pastatų kompleksas vizualiai primena susipynusius augalus, lapus, taip jį integruojant į Botanikos sodo aplinką.

Nenaudojamų pramoninių pastatų teritorijoje ketinama pastatyti daugiafunkcinį, tarpdisciplininį, atvirą gamtos, meno, mokslo ir technologijų centrą, kaip bendruomenės susibūrimo ir aktyvaus veikimo vietą. Fredoje būtų įkurtas akvaponikos kompleksas, gamtos mokslų ir meno ekspozicijų centras, ekologinės kultūros centro inkubatorius, restoranas, sporto kompleksas, parkas, vaikų darželis.

Čia būtų vykdoma mokslinė veikla, visuomenės švietimas, skatinamas mokslinis turizmas, įvairių mokymo įstaigų įsitraukimas, prisidedant prie mokslo plėtros ir jo populiarinimo visuomenėje.

Tarp planuojamų technologinių sprendimų – modernus apšvietimas, hidroponika (ekologiškas augalų auginimas vandenyje), interaktyvios meno instaliacijos, išplėstinės realybės elementus naudojantys maršrutai.

Projekto rengėjai rėmėsi urbanistinės aktyvistės Jane Jacobs mintimi, jog mieste svarbiausia yra ne architektūra, o žmonės ir bendravimas. „Esame įsitikinę, jog ne vien materialios ar ekonominės, bet taip pat ir kitos pridėtinės, simbolinės vertės bei prasmės yra lygiai tiek pat svarbios šiuolaikinėje miestokūroje“, – pažymėjo doc. J. Tutlytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA