Kauniečiai tampa akylesni tikrinant eurus | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai tampa akylesni tikrinant eurus

R. Tenio nuotr.

Policijos pareigūnai vis daugiau gauna pranešimų apie galimai padirbtus eurus, tačiau kartu ir džiaugiasi, mat žmonės akyliau apžiūri eurų kupiūras, todėl sumažėja tikimybė, jog netikri pinigai pateks į rinką. Be to, aiškėja, jog tokio braižo padirbtos kupiūros Lietuvoje jau buvo pasirodžiusios.

„Žmonės tapo atidesni, nepatingi pavartyti pinigo ir jiems vis sunkiau įsiūlyti netikrą kupiūrą. Raginame ir toliau tikrinti pinigus. Nevertėtų pamiršti trijų „P” taisyklės. Be to, sugretinus padirbtą pinigą su originalu, aiškiai matosi skirtumas“, – kalbėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Kęstutis Kasciukčvičius.

Policininkai tikina, jog ir buvo tikėtasi, jog įvedus europinę valiutą, padaugės atvejų, kai atsiskaitoma netikrais pinigais. Per praėjusias paras ypatingai matoma, jog sukčiai ketina įbrukti padirbtas kupiūras. Vien Kauno apskrityje užfiksuoti 10 pranešimų, kuomet pirkėjai galėjo galimai atsiskaityti padirbtais pinigais.

Ekonomikos nusikaltimų tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus viršininko Donato Karoluko teigimu, kol kas nėra ekspertizės duomenų, tačiau konfiskuoti 20 eurų banknotai padirbti ganėtinai kokybiškai.

Pareigūnai pastebi, jog šis banknotas nėra Lietuvoje naujas. Jis rinkoje yra pasirodęs gegužės mėnesį. Per visą šalį nuo pavasario iš rinkos išimta apie 120 banknotų vienetų. Be to, padirbinėjimo braižas tiriamų banknotų yra panašus, gali sutapti serijos numeriai, todėl daroma prielaida, jog tai to paties pinigų padirbinėtojo darbas.

Tie patys banknotai pastebėti dar 2003-aisis metais kitose Europos šalyse, tad iki šios dienos iš apyvartos yra išimta virš 2 mln. vienetų.

Kaip atpažinti padirbtus pinigus

Policininkai ragina gyventojus ir toliau tikrinti kupiūras, mat kol jie yra pirmoje stadijoje, lengviau atsekti sukčius. Kai pinigai patenka į inkasaciją, tampa gerokai sunkiau nustatyti, iš kur atkeliavo padirbti pinigai.

K. Kasciukevičius primena, jog reikia atkreipti dėmesį į užklijuotą hologramą. Tikro pinigo holograma keičia spalvą ir išryškėja tai skaičius, tai euro ženklas. Ant padirbtų pinigų, holograma tiesiog blizga.

Kitas atpažinimo simbolis – vandens ženklas. Padėjus banknotą ant tamsaus paviršiaus, vandens ženklas ištamsėja, ypač nominalo skaičius. Padirbto banknoto ženklas neišryškėja, nes yra išpieštas kitoje pusėje. Be to, kitoje banknoto pusėje turi būti blizgi juostelė su nominalo skaičiumi ir euro simboliu.

Vienas iš sunkiausiai padaromų ženklų, tačiau lengviausiai atpažįstamų yra vadinamasis sutaptukas. Banknoto priekinėje pusėje, kairiajame viršutiniame kampe yra nominalo simbolis, bet jis yra fragmentais. Apvertus banknotą, galinėje pusėje yra kiti nominalo fragmentai, kurie žiūrint prieš šviesą susijungia ir sudaro vientisą nominalo skaičių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA