Teisininkės komentaras: ką reiktų žinoti, gabenant automobilį į kitą šalį – Kas vyksta Kaune

Teisininkės komentaras: ką reiktų žinoti, gabenant automobilį į kitą šalį

Norite savo automobilį gabenti į užsienį? Ką turite žinoti? Advokatė Raimonda Kazlauskienė komentuoja į nemalonią situaciją patekusio žmogaus atvejį, kuris gabeno automobilį į užsienį ir jį prarado:

Susitariau su transporto paslaugų įmone, jog ji transportuos mano automobilį iš Lietuvos į Angliją. Nebuvo sudaryta nei sutartis, nei pasirašytas vežimo važtaraštis, yra tik elektroniniai laiškai patvirtinantys mūsų susitarimą. Automobilis dingo. Ar tokiai sutarčiai bus taikomas CMR konvencijoje nustatytas maksimalus žalos atlyginimo dydis, ar toks ginčas bus sprendžiamas pagal Lietuvos įstatymus?

Nei CMR konvencija, nei nacionalinė teisė nenustato krovinio vežimo sutarčiai privalomos rašytinės formos, o tik nurodo važtaraštį kaip vežimo sutartį ir jos sąlygas patvirtinantį dokumentą (CMR konvencijos 4, 9 straipsniai, CK 6.808 straipsnio 2 dalis). Pagal CMR konvencijos 4 straipsnio ir 9 straipsnio 1 punkto nuostatas važtaraštis yra vežimo sutartį ir jos sąlygas patvirtinantis dokumentas, kuris yra prima facie įrodymas, kad yra sudaryta vežimo sutartis ir kad krovinys perėjo vežėjo dispozicijon, nebent bus įrodyta priešingai. Jei važtaraštis nesurašytas, pamestas ar užpildytas neteisingai, tai neturi įtakos šalių sudarytai vežimo sutarčiai ir jos veikimui. Tai reiškia, kad tarptautinė krovinių vežimo sutartis gali būti sudaroma surašant vieną abiejų šalių pasirašytą dokumentą, apsikeičiant rašytiniais dokumentais (užsakymais ir pan.), žodžiu, atliekant veiksmus ar kitokia šalies valios sudaryti sutartį išreiškimo forma ir jai bet kokiu atveju bus taikomos CMR konvencijos nuostatos. Svarbu tik tai, kad pats susitarimas atitiktų visetą Konvencijoje nustatytų sąlygų, kurios būtinos jos taikymui, t. y. buvo vežama kelių transporto priemone už užmokestį, krovinio išsiuntimo ir jo gavimo vieta buvo skirtingų valstybių teritorijose ir tiek krovinio išsiuntimo vietos, tiek krovinio gavimo vietos valstybės yra CMR konvencijos narės (Konvencijos 1 straipsnio 1 punktas)
Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu [email protected]

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą R. Kazlauskienė ir partneriai, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Informuojame, kad jau veikia ir advokatų kontoros R. Kazlauskienė ir partneriai interneto svetainė : www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA