Kaunas ieško, kas bus eksponuojama „Mokslo saloje“ | Kas vyksta Kaune

Kaunas ieško, kas bus eksponuojama „Mokslo saloje“

Kaunas.lt nuotr.

Žmogus, technologijos, gamta – tai trys pagrindinės temos, kurios dominuos Nemuno saloje iškilsiančiame mokslo ir technologijų populiarinimo centre. Kauno miesto savivaldybė paskelbė tarptautinį konkursą koncepcijai parengti, kurio metu paaiškės, kokie eksponatai ir ekspozicijų erdvės pasitiks „Mokslo salos“ lankytojus.

„Tai yra vienas iš svarbiausių etapų, kurio metu turėsime nuspręsti, kuo konkrečiai patrauksime žmonių dėmesį. Tai neturėtų būti tik muziejinė ekspozicija. Pagrindinis tikslas – įtraukti, sudominti lankytojus ir juos paskatinti dar labiau plėsti akiratį. „Mokslo saloje“ žmonės turi būti ne žiūrovais, o dalyviais. Tikimės sulaukti interaktyvių ir inovatyvių sprendimų“, – pasakojo Kauno vicemeras Povilas Mačiulis.

Pasak jo, šiuo konkursu siekiama atrinkti, kas rengs nuolatinių ekspozicijų koncepciją. Nuo to priklausys, kokie eksponatai stovės, kaip jie išsidėstys „Mokslo salos“ erdvėse, kaip atrodys ir veiks, kokį mokslinį principą ar sritį pristatys. Lietuvos ir užsienio kūrėjai kviečiami iki liepos 18 dienos teikti savo autentiškus pasiūlymus, kaip vystyti nuolatinių ekspozicijų tematiką, taip pat – parengti laikinųjų ekspozicijų nuomos planą.

Konkurso dalyviams parengta techninė užduotis su pagrindine Mokslo centro idėja bei planuojama veikla. Vadovaudamiesi ja, pasiūlymų autoriai turi numatyti pagrindinius eksponavimo principus, priemones ir siūlomus preliminarius eksponatus, kuriais bus iliustruojamos „Mokslo salos“ temos. Svarbus jų išvystymas, nuoseklumas, loginiai ryšiai tarp eksponatų ir ekspozicijų. Konkurso dalyviai turi numatyti, kaip jų planuojamos priemonės atitinka tikslinių lankytojų grupių ypatumus, kuo ketinama juos sudominti. Taip pat laukiama galimų sprendimų eskizų ir inžinerinių specifikacijų.

„Lygiai taip aktualu išgryninti, kuo siūloma ekspozicijos koncepcija išsiskirtų iš kitų kaimyninėse šalyse esančių panašių centrų, kad „Mokslo sala“ būtų išties unikali ir patraukli ne vien lietuviškajai auditorijai, bet ir svečiams iš užsienio. Vertinimo etape reikšmingu aspektu taps ir darbo planavimas, susijusių ekspertų pasitelkimas rengiant koncepciją ir santykis su suinteresuotomis institucijomis“, – kalbėjo Kauno savivaldybės Plėtros programų ir investicijų skyriaus atstovė Aistė Lukaševičiūtė.

Pasak jos, renkant konkurso laureatus, sprendimą lems ne vien mažiausia kaina, bet ir pasiūlymo turinys. Dalyviai privalo apibūdinti vizualinius bei technologinius ekspozicijos sprendimus, naudojamus dizaino, architektūros, informacinių technologijų elementus bei inžinerines detales. Atsižvelgdami į tai architektai rengs statinio techninį projektą ir bus duotas startas statybos darbams Nemuno saloje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA