Signalai iš Vakarų – plačiai naudojama kiniška ryšio įranga gali būti nesaugi | Kas vyksta Kaune

Signalai iš Vakarų – plačiai naudojama kiniška ryšio įranga gali būti nesaugi

BNS, Krašto apsaugos ministerijos inf. 2018/02/21 16:55
Asociatyvi / DELFI nuotr.

JAV žvalgybos organizacijoms rekomendavus šios šalies piliečiams nesinaudoti Kinijos gamintojo „Huawei“ telefonais, įmonės įrangą naudojanti telekomunikacijų bendrovė „Telia Lietuva“ tikina, kad jos eksploatuojami prietaisai yra saugūs.

„Nei iš šalies saugumą užtikrinančių institucijų, nei iš tinklo ar galinės įrangos gamintojų, neturime jokios informacijos, kad „Huawei“ technologijos būtų nesaugios. Todėl šiuo metu viešai pasirodžiusias spekuliacijas dėl „Huawei“ įrangos patikimumo vertiname kaip nepagrįstas“, – BNS atsiųstame komentare teigė „Telia Lietuvos“ atstovas Audrius Stasiulaitis.

Anot jo, bendrovė savo tinkluose naudoja įvairių gamintojų įrangą, o „Huawei“ – jau 10 metų. Bendrovė teigia įdiegusi ir „Cisco“, „Nokia-Alcatel-Lucent“, „Juniper“, „Fortinet“, „Palo Alto“, „Check Point“ ir „Arbor“ maršrutizatorius, komutatorius ar ugniasienes.

„Telia Lietuvos“ tinklo architektūra diversifikuota taip, kad vieno gamintojo įranga kitame tinklo sluoksnyje dengiama konkuruojančios bendrovės sprendimais, o visą tinklo infrastruktūrą juosia galinga ugniasienė, kuri užtikrina į išorę išeinančios informacijos kontrolę“, – aiškino A. Stasiulaitis.

Už kibernetinio saugumo ir hibridinio atsparumo klausimus atsakingas krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza portalui „15min.lt“ teigė, kad ketinama tartis su „Telia Lietuva“ dėl jos tinklo saugumo.

„Telia“ atvejis yra ganėtinai sudėtingas – ta įranga jau yra tinkle, viešuose ryšiuose. Manau, pačiu artimiausiu metu bandysime tartis dėl rizikos vertinimo. Negaliu atskleisti visos informacijos – ji yra įslaptinta, bet „Telia“ yra ypatingą vaidmenį atliekanti įmonė, ji yra viena iš svarbesnių Lietuvoje, ypač telekomunikacijų srityje, tad jai galioja ir šiek tiek griežtesni valstybiniai reguliavimai bei taisyklės“, – sakė viceministras.

„Huawei“ įrangą taip pat naudoja valstybės valdomas Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) – įmonė padedant Kinijos bendrovei perėjo prie LTE technologijos ir modernizavo 4G ryšio tinklą.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) prie Krašto apsaugos ministerijos, reaguodamas į informaciją apie JAV žvalgybos rekomendacijas, išplatino ir viešą pranešimą. Jame teigiama, kad centras stebi ir vertina situaciją dėl minimos mobiliųjų įrenginių gamintojos, tačiau kol kas su „Huawei“ susijusių kenkėjiškų veikų kibernetinio saugumo srityje nėra užfiksuota.

„Šiuo metu kritinės masės duomenų, kurie suponuotų, jog šio gamintojo įranga kelia grėsmę Lietuvos informacinių sistemų saugumui, neturime, – sako dr. Rytis Rainys, vykdantis NKSC direktoriaus funkcijas, – tačiau nuolat atsižvelgiame į grėsmių ir pažeidžiamumo vertinimus pasaulyje, vertiname riziką ir esame pasirengę atitinkamai reaguoti“.

Ieškant efektyviausių sprendimų bei priemonių įvertintoms grėsmėms užkardyti ar atremti, NKSC bendradarbiauja su šalies valstybės institucijomis, keičiasi informacija ir konsultuojasi su Europos Sąjungos bei NATO sąjungininkėmis.

NKSC primena, kad tiek verslo įmonės, tiek gyventojai turi individualiai įsivertinti galimas mobiliųjų įrenginių, programinės ar kitos IT įrangos naudojimo rizikas ir rekomenduoja rinktis patikimus gamintojus bei licencijuotą įrangą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA